Ik ben aangereden

Juridische hulp na aanrijding

Heeft u door een aanrijding letsel opgelopen? En is de wederpartij aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval? Dan heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding voor de schade die u lijdt.

Er komen veel zaken waar u nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Waarschijnlijk staat uw hoofd er niet naar om zo kort na de aanrijding bezig te houden met de financiële en juridische kwesties rondom uw letselongeval.

Onze letselschadespecialisten regelen uw schade, tijdens dit complexe schaderegelingstraject staan wij u van begin tot eind bij. Wij zorgen dat u de vergoeding ontvangt die recht doet aan de persoonlijke situatie. Het inschakelen van onze letselschadejurist kost u helemaal niets, ook de juridische kosten voor rechtshulp worden vergoed door de aansprakelijke wederpartij. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen bij letselschade door een aanrijding.

logo-nationaal-keurmerk-letselschade-png_-375×128

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Ik ben aangereden door een auto, wat moet ik doen?

Als u bent aangereden, dan hangt het af van de situatie wat de vervolgstappen zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten verkeersongevallen met letsel te bedenken, bijvoorbeeld wanneer:

U kunt doorklikken op de situatie die voor u geldt. U vindt dan alle informatie die u nodig heeft. Liever meteen contact met onze letselschadespecialisten?

Mijn letselongeval in het verkeer

Heb ik recht op een schadevergoeding na een aanrijding?

Of u recht heeft op een schadevergoeding na een aanrijding, wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeluk. Wanneer u als voetganger wordt aangereden heeft u in bijna alle situaties recht op een schadevergoeding van de schuldige partij.

De claim wordt uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij die aansprakelijk wordt gesteld voor uw schade als gevolg van de aanrijding. Hieronder kort een toelichting op het soort aanrijdingen die in het verkeer veelvuldig voorkomen.

Aangereden als automobilist

Bent u door een automobilist aangereden en is deze aansprakelijk voor het ontstaan van het verkeersongeval? Dan heeft u recht op een schadevergoeding voor de letselschade die u oploopt. Bij een kop-staartbotsing is vaak snel duidelijk wie aansprakelijk is voor de schade. Vaak ziet de automobilist de verkeerssituatie over het hoofd, hij of zij remt te laat en u wordt onverwachts van achteren aangereden. Door de klap en de kracht die vrij komt is de kans op een whiplash na een aanrijding erg groot.

Dat is ook het geval als de tegenpartij door rood rijdt of haaientanden negeert en met volle snelheid een ongeluk veroorzaakt waar slachtoffers bij betrokken zijn.

review letselschade goede hulp

Mr. Kyra Asma is Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Aangereden als bromfietser

Ook hier geldt: het is belangrijk dat u weet wie aansprakelijk is voor het ongeluk. Daarbij spelen de verkeersregels een belangrijke rol.

Heeft de tegenpartij de verkeersregels overtreden? Dan is de tegenpartij aansprakelijk. Weet u niet of de tegenpartij aansprakelijk is? Of bent u allebei schuldig aan het ongeluk?

De letselschade-experts van Letselschade.nl kijken samen met u of u recht heeft op een letselschadevergoeding. Meer weten?

Aangereden als fietser

Fietsers hebben in veel gevallen recht op letselschadevergoeding als zij worden aangereden door een gemotoriseerd voertuig. Dat komt omdat fietsers net als voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Die worden bij een aanrijding met een sterkere verkeersdeelnemer goed beschermd door de wet.

Een sterkere verkeersdeelnemer is bijvoorbeeld een auto, vrachtwagen, bus of bijvoorbeeld een motor. Maar wist u dat als het fietsongeluk (deels) uw schuld is, u toch vaak minstens 50% van uw schade vergoed krijgt?

Meer informatie over aangereden als fietser vindt u hier.

Aangereden als motorrijder

Bij alle gevallen gaat het erom de aansprakelijkheid te bepalen. Kortom: wie heeft het ongeluk veroorzaakt? Als motorrijder wordt u gezien als sterkere verkeersdeelnemer en daarmee gelden bijvoorbeeld niet dezelfde regels als voor fietsers.

Lees meer informatie over een aanrijding als motorrijder.

Aangereden als passagier

Stel u bent bijrijder in de auto en u raakt betrokken bij een verkeersongeluk waarbij u letsel oploopt. Dan heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding voor financiële- en emotionele schade waar u mee moet leren leven.

Lees bijvoorbeeld hoe na een ongeval letselschadespecialist Maarten Schikhof dit aanpakte voor zijn cliënt. Verder spelen een aantal dingen een rol: u mag bijvoorbeeld niet in de auto of achter op de motor stappen bij iemand waarvan u weet dat die onder invloed is van bijvoorbeeld alcohol of verdovende middelen.

Lees verder over een schadevergoeding voor medepassagiers.

Aangereden als voetganger

Wordt u als voetganger aangereden, dan staat u juridisch sterk. Fietsers en voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers in vergelijking met de sterkere verkeersdeelnemers zoals automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en motorrijders. Dat is zo, omdat fietsers en voetgangers vaak ernstig letsel oplopen wanneer zij in het verkeer zijn aangereden.

Letselschade.nl heeft al talloze cliënten geholpen die als fietser of voetganger slachtoffer werden van een verkeersongeval met letselschade tot gevolg. Onze specialisten helpen u om de meest rechtvaardige letselschadevergoeding te verhalen op de aansprakelijke wederpartij.

Uw kind is aangereden

Als uw kind is aangereden, dan heeft u heel veel aan uw hoofd. Het is dan goed om te weten dat onze letselschadespecialisten u de juridische zorgen uit handen kunnen nemen, zodat u zich kunt richten op uw kind.

De Wegenverkeerswet beschermt kinderen in het verkeer goed. Voor kinderen tot 14 jaar geldt: de automobilist, brommerrijder of ander gemotoriseerd voertuig is altijd 100% aansprakelijk – ook als uw kind bijvoorbeeld door rood liep of onverwachts de weg op liep. Jonge kinderen zijn vaak impulsief en van andere verkeersdeelnemers wordt verwacht dat ze daar rekening mee houden.

letselschadespecialist van letselschade.nl

Meld eenvoudig uw letselschade

We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.

Hoe weet ik of een letselschadekantoor betrouwbaar is?

Let u op het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk toont aan dat een belangenbehartiger of letselschadeprofessional voldoet aan de hoge eisen die De Letselschade Raad stelt.

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van Letselschade.nl zijn aangesloten bij Nationaal Keurmerk Letselschade. Zo weet u zeker dat u te maken hebt met een betrouwbare partij.

Welke schade kan ik vergoed krijgen?

Er bestaan twee soorten schadevergoeding: materiële schadevergoeding en immateriële schadevergoeding. Bij materiële schadevergoeding gaat het kort gezegd om schade waar u een bedrag aan kunt koppelen.

Immateriële schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn en verdriet. Hier vindt u meer informatie over de verschillende soorten schadevergoeding. De hoogte van smartengeld wordt gebaseerd op Het Smartengeldboek.

Hoeveel letselschadevergoeding krijg ik?

Onze letselschadespecialisten zetten zich in voor u, zodat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van uw situatie.

Het gaat dan niet alleen om een vergoeding voor schade die is ontstaan bij het ongeval (bijvoorbeeld schade aan uw kleren of uw telefoon), maar ook om toekomstige schade. Wat toekomstige schade is, wordt bepaald samen met uw medisch specialisten.

review letselschade.nl verkeer

Rienko Smith is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Wat kost een letselschadespecialist?

Daar kunnen we kort over zijn: dat kost u niets! Letselschade.nl staat u gratis bij. In de wet is het zo geregeld, dat de kosten voor een letselschadespecialist worden betaald door (de verzekeraar van) de aansprakelijke tegenpartij. Wij sturen u nooit een factuur, de schadevergoeding is dan ook 100% voor u.

Wij dienen de kosten rechtstreeks in bij de aansprakelijke verzekeraar. Vaak na sluiting van de zaak en buiten het zicht van het slachtoffer om, maakt de letselschade-expertspecialist zich hard om de juridische kosten vergoed te krijgen van de aansprakelijke verzekeraar

Doe een letselschademelding na een aanrijding

Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding in het verkeer waar u geen schuld aan heeft? In veel gevallen staat u juridisch sterk. Samen met u zoeken onze letselschade-experts uit of u recht heeft op een schadevergoeding. We doen er alles aan om te realiseren waar u recht op heeft.

De letselschade-expert kijkt niet alleen naar de situatie zoals die nu is, maar ook naar toekomstige schade en bijbehorende kosten. Onze experts leggen in begrijpelijke taal uit wat u mag verwachten en wat zij van u nodig hebben voor het maken van een voortvarende start van uw zaak.

Wij hebben letselschade-experts in elke provincie. Er is altijd een expert bij u in de buurt. Neem direct contact op met een jurist of laat u terugbellen.

Zij gingen u voor...

Veelgestelde vragen


 • Heb ik recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

  U heeft recht op een schadevergoeding wanneer u als gevolg van het verkeersongeval letsel heeft opgelopen dat is veroorzaakt door schuld van een ander. De aansprakelijke verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker moet in dat geval alle redelijke kosten vergoeden die in relatie staan met het verkeersongeval. Daarnaast heeft u recht op smartengeld. Dat bedrag wordt uitgekeerd omdat een ongeval zorgt voor schade die niet zichtbaar is. Denk hierbij aan emotioneel leed, zoals pijn, verdriet en eenzaamheid. Onze juristen helpen u kosteloos bij het verhalen van de maximale schadevergoeding na een verkeersongeval.


 • Wat is de hoogte van de schadevergoeding bij een verkeersongeval?

  De hoogte van uw schadevergoeding bij een verkeersongeval is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: Ernst van het letsel Herstelduur van het herstel Mate van arbeidsongeschiktheid Impact van het ongeval Schade die u in de toekomst zult lijden Aan de hand van deze factoren wordt bepaald wat de hoogte van de schadevergoeding is. Zoals gezegd beïnvloedt het herstelproces de hoogte van de schadevergoeding. Bij auto-ongelukken ontstaan bijvoorbeeld vaak whiplash klachten. Het herstel van een whiplash kan zeer traag gaan. Soms houden slachtoffers zelfs blijvende klachten over aan een whiplash. In dat soort gevallen zal de hoogte van de schadevergoeding hoger uitvallen. Ook de mate van arbeidsongeschiktheid speelt een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Mocht u door uw letsel niet kunnen werken en loopt u daardoor inkomen mis dan spreekt het voor zich dat dit een grote schadepost is dat ook meegenomen wordt in de schadevergoeding. Gelet op het feit dat meerdere factoren bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding is kan niet op voorhand worden gezegd hoe hoog de schadevergoeding zal uitvallen.


 • Tegenpartij is weggereden, hoe de aansprakelijkstelling regelen?

  Als u bent aangereden door een motorvoertuig en de bestuurder rijdt door voordat de gegevens zijn genoteerd, dan is dat erg vervelend. Toch hoeft dat niet te betekenen dat u met lege handen blijft staan. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt namelijk schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander voertuig dat is doorgereden en waarvan de identiteit niet te achterhalen is of als de tegenpartij onverzekerd was ten tijde van het ongeval. Advies bij letselschade zonder dader U zult als slachtoffer eerst zelf moet proberen om de identiteit te achterhalen voordat u een beroep kunt doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan door beeldmateriaal en foto’s te verzamelen van de situatie. Ook kunt u een advertentie plaatsen waarbij u getuigen oproept. Daarnaast moet u binnen 14 dagen aangifte doen bij de politie waarbij u tenminste twee personen nodig hebt die het voorval hebben zien gebeuren en op papier willen verklaren wat zij exact hebben gezien. Als het niet lukt om de identiteit van de dader te achterhalen dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Eigen risico Waarborgfonds Motorverkeer Let er wel op dat een wettelijk eigen risico geldt van € 250,-. U kunt dus geen beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als de schade lager is dan € 250,-. Neem contact op met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of we een aanspraak kunnen maken op het Waarborgfonds Motorverkeer.


 • Hoe lang duurt een letselschadezaak?

  Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van tal van omstandigheden. Aangenomen wordt hoe complexer de zaak, des te langer een letselschadezaak kan duren. Wanneer het slachtoffer zeer ernstig letsel heeft opgelopen en deze schade verregaande consequenties heeft op het dagelijks functioneren, dan kan de zaak logischerwijs meer tijd in beslag nemen dan een zaak waarbij er enkel sprake is van matig letsel zoals blauwe plekken en schaafwonden. Daarnaast kunnen de persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten van uw belangenbehartiger, maar ook die van de schadebehandelaar die optreedt namens de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij, een rol spelen hoe snel een letselschadezaak wordt afgewikkeld.


 • Ik heb letselschade, wat nu?

  Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval en wilt u weten welke stappen nodig zijn om een schadevergoeding te realiseren? Volg dan de onderstaande stappen. 1. Neem contact op met Letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen direct of u een zaak heeft. 2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl verder bij het inschakelen van een belangenbehartiger. 3. Ondertussen wordt er juridisch en medisch bewijs verzameld. 4. Uw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is. 5. Uw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op uw letselschadevergoeding aan. 6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen. 7. Uw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade. 8. Uw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast. 9. De definitieve schade kan worden berekend. 10. In een vaststellingsovereenkomst wordt uw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.


 • Hoeveel ontvang ik bij letselschade?

  Als u betrokken bent bij een ongeval en u hebt daarbij letsel opgelopen door toedoen van een ander, dan heeft u recht op een schadevergoeding. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding hangt samen met tal van persoonlijke factoren en dat vraagt om een zorgvuldige aanpak van uw zaak. Op voorhand kunnen er geen keiharde bedragen worden gegarandeerd. Dat heeft ermee te maken dat een specialist eerst de zaak nauwkeurig moet bestuderen. Uw persoonlijke belangenbehartiger maakt vervolgens een exacte schadeberekening en dient de schadeclaim in bij de aansprakelijke wederpartij. Wij raden aan om te allen tijde een letselschadespecialist in te schakelen omdat hij of zij weet welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. De kosten voor het inschakelen van een letselschadejurist worden vergoed door de aansprakelijke partij. Wij kunnen u dan ook kosteloos bijstaan.


 • Hoe wordt whiplash letsel behandeld? wordt whiplash letsel behandeld?

  Een whiplash kan op twee manieren worden behandeld: - een multidisciplinaire aanpak waarbij het whiplash letsel vanuit meerdere disciplines bekeken en behandeld wordt; - een klacht specifieke aanpak waarbij de behandeling gericht is op het verhelpen van een specifieke klacht. De meeste slachtoffers met nekletsel herstellen binnen een jaar van deze kwetsuur. Toch kan het voorkomen dat uw nekklachten voor langere tijd aanhouden. Een letselschadeprofessional zal u kunnen vertellen of het whiplash letsel en de kosten van de behandelingen, in aanmerking komen voor een schadevergoeding van de aansprakelijke wederpartij.


 • Een naaste loopt letselschade op en ligt in ziekenhuis. Wat kan ik doen?

  Wanner uw vriend(in), kennis of familielid door toedoen van een ander letselschade oploopt en hierdoor in het ziekenhuis belandt, dan doet u er goed aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een belangenbehartiger. In veel gevallen heeft het slachtoffer recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij die het ongeval heeft veroorzaakt. Onze juristen kunnen u direct vertellen wat de juridische mogelijkheden en eventuele vervolgstappen zijn. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op. Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Uw belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.


 • Krijgt mijn kind volledige vergoeding van zijn/haar schade?

  Als uw kind jonger dan 14 jaar is en hij of zij raakt betrokken bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig, dan wordt de schade altijd voor 100% vergoed. Dit is ook het geval als uw kind volledig schuld heeft aan het verkeersongeval. De regel geldt niet voor kinderen van 14 jaar of ouder. Als zij betrokken raken bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd motorvoertuig, dan krijgen zij tenminste 50% van de schade vergoed. Dit wordt ook wel de 50%-regel genoemd. Fietsers/voetgangers worden gezien als een zwakkere verkeersdeelnemer, genieten extra juridische bescherm bij verkeersongevallen, waardoor zij minimaal 50% van de totale schade vergoed krijgen ongeacht de vraag wie de verkeersregels heeft overtreden.


 • Geldt de hoofdregel van 'wie eist, bewijst' ?

  Het slachtoffer zal in beginsel aannemelijk moeten maken en zo nodig bewijzen dat er een letselongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet het slachtoffer ook aannemelijk maken en zo nodig bewijzen dat er causaal verband bestaat tussen de gedraging van de wederpartij, het ontstaan van het letselongeval en de schade die hieruit is ontstaan. De bewijslast ligt in de eerste instantie dus bij het slachtoffer. Wie eist, bewijst.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Bel mij terug!

   

  Mijn letsel is ontstaan door *
   

  Degene die schuld heeft is *
   

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Call Now Button