Jonge fietsers in het verkeer

Gepost 01-09-2022

Vooral jonge kinderen lopen een grotere kans op een fietsongeluk. Zij nemen meer risico’s en kunnen de eventuele gevolgen hiervan minder goed overzien. Lees hier meer over de oorzaak en de gevolgen.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Vooral jonge kinderen lopen een grotere kans op een fietsongeluk. Zij nemen meer risico’s en kunnen de eventuele gevolgen hiervan minder goed overzien.

Verder blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat afleiding in het verkeer een belangrijke rol speelt bij fietsongelukken onder kinderen: ze kijken vaker op hun telefoon, kletsen veel en luisteren meer naar muziek dan andere groepen. Bovendien zijn kinderen speels en kunnen zij impulsief en onvoorzichtig gedrag vertonen.

Hierdoor moeten bestuurders van motorvoertuigen extra goed opletten bij fietsers in het verkeer

Hoe kunnen fietsongelukken onder kinderen worden voorkomen?

Eén van manieren om de kans op letselschade door een fietsongeluk te verkleinen is het geven van voorlichting en het vergroten van bewustwording onder jonge verkeersdeelnemers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat risicogedrag onder kinderen vaak een gewoonte is geworden.

De provincie Noord-Holland heeft daarom speciaal voor basisscholen en het voortgezet onderwijs het Split the Risk lespakket beschikbaar gesteld. Het doel hiervan is om kinderen op een interactieve manier bewust te maken van risicogedrag en de mogelijke gevolgen hiervan.

Aansprakelijkheid fietsenongeluk met kind

Ondanks alle voorzorgmaatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat een kind betrokken raakt bij een fietsongeluk. In dat geval is het belangrijk om te weten dat zwakke verkeersdeelnemers (dat zijn voetgangers en fietsers) in het verkeersrecht extra worden beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een motorvoertuig.

Als daarbij een kind jonger dan 14 jaar betrokken is dan gelden er bovendien speciale regels. Hierdoor moet de schade bijna altijd volledig worden vergoed door de bestuurder van het motorvoertuig.

Is uw kind betrokken geraakt bij een verkeersongeval en ontvangt u graag juridisch advies over hoe nu verder? Onze juristen staan voor u klaar.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Call Now Button