Het belang van een letselschade-expert na een auto-ongeluk
Een van onze cliënten raakte zeer ernstig gewond toen hij als passagier een auto-ongeluk kreeg. Maarten Schikhof, een van onze juristen, zorgde ervoor dat hij een eerlijke letselschadevergoeding kreeg. In dit artikel kunt u lezen hoe Maarten dit aanpakte.
U bent 23 jaar en gaat een avond stappen. Eenmaal buiten ontmoet u iemand die dezelfde kant op moet als u en hij biedt u een lift aan. Maar de rit naar huis verloopt niet zoals zou moeten: jullie krijgen een ernstig ongeluk, waarbij de auto uit de bocht vliegt tegen een lantaarnpaal aan. De bestuurder loopt nog geen schrammetje op, maar u belandt in het ziekenhuis – in coma, met vele fracturen en hersenletsel. Daarna volgt nog een lang revalidatietraject. Het overkwam een van onze cliënten. Na het ongeluk liep hij blijvend letsel op. Letselschadejurist Maarten Schikhof werd vrij kort na het ongeluk gebeld door de moeder van de cliënt met het verzoek om de belangen van haar zoon te behartigen.
Letselschade? Meld het direct!
Hersenletsel en bewindvoering
Maarten vertelt: “De moeder van mijn cliënt zorgde in haar eentje voor nog 6 thuiswonende kinderen. Ze ontving een bijstandsuitkering en had moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Toen haar zoon dit ongeluk kreeg, kon ze de situatie niet goed overzien en vroeg ze mij om hulp. Omdat haar zoon hersenletsel had opgelopen bij het ongeluk, vroeg ze bij de rechtbank bewindvoering aan. De rechtbank kende dit toe en stelde een bewindvoerder voor haar zoon aan. Deze zou onder andere zijn financiën behartigen. In deze situatie zat mijn cliënt op het moment dat de moeder mij om hulp vroeg.”
Auto-ongeluk: wie is aansprakelijk?
De moeder vroeg Maarten of haar zoon recht had op letselschadevergoeding. Dat was meteen duidelijk, maar hoeveel was de eerste uitdaging voor Maarten. “Uit het politieonderzoek bleek dat de bestuurder onder invloed was geweest – in elk geval van alcohol, maar mogelijk ook van andere middelen. De verzekeringsmaatschappij van de bestuurder stelde de vraag of mijn cliënt daarvan op de hoogte was en of mijn cliënt zijn autogordel wel had gedragen.” Stapt u als passagier namelijk in bij iemand die iets gebruikt heeft terwijl u dat weet, of u draagt uw autogordel niet, dan is er – al dan niet deels – sprake van eigen schuld en wordt het moeilijker om een (volledige) letselschadevergoeding te krijgen. Mede door getuigenverklaringen werd uiteindelijk bewezen dat de cliënt de bestuurder pas kort voor vertrek had leren kennen en niet op de hoogte was dat deze onder invloed was. De bestuurder wekte ook niet de indruk te hebben gedronken. Uit de gebroken ribben kon uiteindelijk worden opgemaakt dat de cliënt wél zijn autogordel had gedragen. Na bijna 9 maanden werd volledige aansprakelijkheid erkend.
Letselschadevergoeding en geen baan
De tweede horde die Maarten moest nemen ging over de schaderegeling. Op het moment van het ongeluk had de cliënt geen baan. Wel had hij enkele jaren eerder zijn MBO-diploma gehaald, maar vanwege de thuissituatie – met jongere broertjes en zusjes in huis – had hij besloten om zijn alleenstaande moeder te helpen. Later zou hij dan verder gaan leren en werken. Feitelijk was het inkomen van de cliënt op het moment van het ongeluk dus nul. “Ik heb me er hard voor gemaakt dat mijn cliënt uiteindelijk natuurlijk wel degelijk zou zijn gaan werken als hij het ongeluk niet had gehad en dat de verzekeringsmaatschappij van de wederpartij het verschil moest bijpassen,” vertelt Maarten. “Dit werd een lange discussie, maar uiteindelijk erkende de verzekeraar dat de cliënt een salaris zou hebben gehad op ten minste minimumloonniveau en dit bedrag werd uitgekeerd – aan de bewindvoerder, die mijn cliënt wekelijks een klein bedrag aan zakgeld gaf.”
Levenslang arbeidsongeschikt
De gevolgen van het ongeluk waren dusdanig ernstig, dat de cliënt van Maarten waarschijnlijk nooit meer zou kunnen werken. “Lichamelijk had hij blijvende beperkingen, maar het hersenletsel speelde een grotere rol. Hij was – en is – snel moe, omgaan met andere mensen kost hem buitengewoon veel energie en zijn geheugen is zeer slecht. Omdat hij sinds het ongeluk niet goed meer kon omgaan met drukte, is hij uiteindelijk op zichzelf gaan wonen. In die tijd gaf mijn cliënt aan graag de bewindvoering te willen stopzetten en weer zelf de regie over zijn leven te willen krijgen, ook omdat hij inmiddels een relatie had gekregen en weer naar de toekomst wilde kijken.”
Belletjes en appjes in het weekend
Deze zaak raakte Maarten. “Uiteindelijk heeft deze zaak 7 jaar gelopen. Dat is uitzonderlijk lang, maar er speelde veel zoals ik al aangaf. Ik had niet alleen te maken met mijn cliënt, maar ook met de moeder van mijn cliënt, zijn bewindvoerder en de verzekeringsmaatschappij. Er waren veel partijen die niet allemaal altijd hetzelfde belang hadden. Als letselschade-expert ben je dan ook vaak méér dan jurist. Soms ben je ook mediator. En het is belangrijk dat je goed kunt luisteren naar mensen. Ik heb mijn cliënt in die 7 jaar echt leren kennen en voelde me persoonlijk betrokken. Ik geef mijn cliënten altijd mijn privénummer. Iemand met zulk ernstig letsel en zulke ernstige zorgen heeft soms ook op andere momenten mijn ondersteuning nodig. Ik neem de telefoon daarom altijd op. Oók in het weekend en óók op vakantie.”
Einde bewindvoering en afwikkeling letselschade
Om een letselschadezaak af te kunnen wikkelen, moet er sprake zijn van een medische eindsituatie: er is dan sprake van een stabiele medische situatie, waarbij er geen verbeteringen maar ook geen verslechteringen meer zijn. “Dat was na ca. 5 jaar het geval bij mijn cliënt. De conclusie dat mijn cliënt waarschijnlijk nooit zou kunnen werken is gebaseerd op de visie van medisch specialisten die diverse onderzoeken deden en op basis daarvan een rapport opstelden. Zo kon ik met de verzekeringsmaatschappij onderhandelen over de hoogte van de letselschadevergoeding en konden we het dossier sluiten. Wél heb ik mijn cliënt nog geholpen om de bewindvoering stop te zetten. Ik heb een brief gestuurd aan de rechtbank waarin ik schreef dat ik mijn cliënt jaren had begeleid en dat hij had laten zien dat hij na die eerste zware periode nu goed kon omgaan met zijn financiën, mede doordat zijn partner hem bijstaat in alle opzichten. De rechter maakte hierna een einde aan de bewindvoering. Het geeft me enorm veel voldoening dat ik mijn cliënt écht heb kunnen helpen. Als letselschade-expert leer je van elke zaak en ieder mens.” Letselschade.nl hecht waarde aan goede dienstverlening. Alle 14 vestigingen van Jurilex Letselschade mogen het Nationaal Keurmerk Letselschade dragen. Met dit keurmerk heeft Jurilex Letselschade bewezen een professionele en betrouwbare belangenbehartiger te zijn en te voldoen aan de hoge eisen die De Letselschade Raad stelt.
Letselschade door auto-ongeluk? Altijd melden!
Heeft u een ongeluk gehad met de auto? Wij helpen u om een rechtvaardige schadevergoeding te verhalen. Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij u in de buurt. Meld direct uw schade, of neem telefonisch contact met ons op.
Over Maarten Schikhof
Mr. Maarten Schikhof is NIVRE Register-Expert en Senior Letselschadejurist voor de regio Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Maarten heeft ervaring opgedaan aan zowel de kant van de verzekeraar als de kant van het slachtoffer en kan daardoor goed het complete plaatje overzien. Meer weten over Maarten? Klik hier.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.