Auto-ongeluk door gladheid: 5 belangrijke vragen

Gepost 05-02-2022

Gladheid door sneeuw en ijzel: het is helaas vaak het recept voor een auto-ongeval. Bij een flinke sneeuwbui kan het zicht teruglopen tot wel 50 meter. En dan hebben we het nog niet eens gehad over glibberige wegen.

We beantwoorden 5 vragen over verkeersongevallen in winterse buien met letselschade tot gevolg. Plus: 3 tips voor veilig rijden.

1. Hoe groot is de kans op een auto-ongeluk bij gladheid?

Niet leuk, wel waar: het risico op een ongeluk is bij regen 2 keer zo groot als normaal. Ook sneeuw, mist en ijzel zijn beruchte rij-omstandigheden.

Bij slecht weer toch de deur uit? We geven verderop in dit artikel drie waardevolle tips.

2. Ben je zelf aansprakelijk bij een auto-ongeluk door gladheid?

Een verkeersdeelnemer – of dat nu als voetganger, fietser of automobilist is – moet zich houden aan de Wegenverkeerswet, oftewel de verkeersregels. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk is in het verkeer en zo min mogelijk hinder van anderen ondervindt.

Het doel van de wet is ook voorkomen dat er schade ontstaat. Gaat u de weg op bij slechte weersomstandigheden, dan moet u het rijgedrag aanpassen.

In principe is de bestuurder zelf aansprakelijk bij schade door gladheid sneeuw of ijs op de weg.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

3. Is de gemeente of wegbeheerder aansprakelijk bij een verkeersongeval door gladheid?

Als automobilist moet u dus het rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden. Maar wat als u een ongeluk krijgt doordat er bijvoorbeeld niet (goed) gestrooid is?

In sommige gevallen kunt u de gemeente of Rijkswaterstaat aansprakelijk stellen. Veel gemeentes hebben op de website een strooiplan staan of een strooiroutekaart. U kunt dan zien op welke wegen er zout wordt gestrooid.

Wijkt de gemeente of Rijkswaterstaat af van dit strooiplan en raakt u betrokken bij een verkeersongeval op een niet gestrooide weg – die wel gestrooid had moeten zijn? Dan kunt u de gemeente of Rijkswaterstaat aansprakelijk stellen.

4. Wat moet ik doen na een verkeersongeval bij gladheid?

Veiligheid boven alles: dus zorg dat u veilig staat met de auto en bel om medische hulp als dat nodig is. Loopt u letsel op als gevolg van gladheid, omdat er gestrooid had moeten zijn en is dit niet gebeurd?

Dan kan het zijn dat u recht hebt op een letselschadevergoeding. Ook wanneer u als inzittende letselschade hebt opgelopen na een verkeersongeval, kunt u in veel gevallen een partij aansprakelijk stellen.

5. Wat is letselschadevergoeding?

Er zijn verschillende soorten schadevergoedingen:

 • gederfde inkomsten: dat zijn inkomsten die je misloopt omdat u tijdelijk niet niet kon werken
 • vergoeding van medische kosten
 • vergoeding van spullen (materiële schadevergoeding);
 • smartengeld: een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde

3 TIPS VEILIG RIJDEN BIJ SNEEUW EN IJZEL

 1. Zorg dat uw autoruiten goed ijsvrij zijn. Wist u dat het € 230 boete kan opleveren als de ruiten niet goed schoon zijn?
 2. Sneeuw op dak? Maak de auto sneeuwvrij. Als u dit niet doet, is de kans groot dat tijdens het remmen een hele lading schuivende sneeuw op de vooruit krijgt. Levensgevaarlijk!
 3. Vergeet ook niet om spiegels, kenteken en lampen ijs- en sneeuwvrij te maken. Ook dat kan u namelijk een forse boete opleveren.

LETSEL DOOR AUTO-ONGELUK EN GLADHEID: NEEM CONTACT OP MET LETSELSCHADEJURIST

Heeft u een auto ongeluk gehad in winterse omstandigheden en denk u dat u recht heeft op letselschadevergoeding? Neem dan contact met ons op, zodat we dat samen met jou kunnen uitzoeken.

Wij helpen u gratis en wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij u in de buurt.

Neem vrijblijvend contact op en bespreek uw letselschade met een van onze experts.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Mr. Maarten SchikhofSkiër maakt afdaling Call Now Button