Voorkom hoofd- en hersenletsel door het dragen van een ski-helm

Gepost 08-02-2022

De voorjaarsvakantie komt steeds dichterbij. Voor velen hét moment om een weekje Nederland te verruilen voor plezier in de sneeuw. Net als bij elke sport zitten er bij skiën ook gevaren. Hoewel een ongeval niet altijd te voorkomen is, kunnen de gevolgen wel beperkt worden. In deze blog leggen we de noodzaak van een ski-helm uit.

Gevolgen van het niet dragen van een ski-helm

Als gevolg van het niet dragen van een ski-helm kan u hoofd- en hersenletsel oplopen. Deze schade wordt ook wel letselschade genoemd. U kunt het er gemakkelijk afbrengen met een open wond, maar het kan ook voorkomen dat u een hersenschudding of schedelbasisfractuur oploopt. Aan deze blessures zitten nadelige gevolgen. U heeft veel tijd nodig om te herstellen en zult beperkingen ervaren in uw dagelijkse leven.

De nadelige gevolgen van hersenletsel:

  • Concentratieverlies
  • Geheugenverlies
  • Problemen met zien, horen, ruiken en voelen
  • Sneller geïrriteerd raken
  • Sneller vermoeid raken
  • Chronische hoofdpijn

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Het belang van een ski-helm tijdens het skiën

Om hoofd- en hersenletsel te voorkomen wanneer u ten val komt tijdens het skiën is het van groot belang dat u een ski-helm draagt. Een ski-helm vermindert de gevolgen wanneer uw hoofd in contact komt met een bepaald oppervlak. Door de polystrene (piepschuim) schaal wordt de klap verdeeld over een groter oppervlak. Op deze manier beschermt de helm u tegen hoofd- en hersenletsel.

Het aanschaffen van een ski-helm

Bij het aanschaffen van een ski-helm is het belangrijk dat u kiest voor een helm die comfortabel zit. Neem de tijd om een helm te vinden en pas verschillende mogelijkheden. Houd rekening met de volgende punten bij het aanschaffen van een ski-helm:

  • Let er goed op bij het aanschaffen van een ski-helm dat u daadwerkelijk een helm koopt voor het skiën. In de bijsluiter kunt u altijd de informatie vinden van de helm. Hierin zal ook staan voor welke sport deze helm bedoeld is.
  • Kies voor een ski-helm die goed past. Het is belangrijk dat de helm goed past en niet te groot of te klein is. Een te grote helm kan verschuiven tijdens de val waardoor uw hoofd en nek niet goed meer beschermd wordt. Een te kleine helm kan juist gaan knellen en hoofdpijn veroorzaken.
  • Controleer of de helm voldoet aan de Norm EN 1077. Helmen die voldoen aan deze norm zijn uitvoerig getest en bieden optimale bescherming.
  • Test bij het passen of u nog voldoende kunt horen. Het is belangrijk dat u tijdens het skiën de omgevingsgeluiden nog zult horen.

Letselschade tijdens een skiongeval

Door gebruik te maken van de juiste materialen (een ski-helm, dikke skikleding, een skibril, etc.) kunt u de gevolgen van een ski-ongeval beperken. Echter is het mogelijk dat u ondanks uw voorzorgsmaatregelen letsel heeft opgelopen door een ski-ongeval. In de meeste gevallen is een skiongeval een eenzijdig ongeval. Valt deze letselschade te verhalen?

Het verhalen van de letselschade tijdens een skiongeval

Wanneer u letsel oploopt door een skiongeval, geldt in de regel de wet van het land waar het letsel is opgelopen en de letselschade is ontstaan. Een uitzondering op deze regel geldt als de veroorzaker van het ongeval in het buitenland én het slachtoffer allebei uit Nederland komen. In deze situatie kan toch het Nederlandse recht worden toegepast. Echter is de veroorzaker van het ongeval alleen aansprakelijk als er sprake is geweest van onrechtmatig handelen. Dat maakt het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het ski-ongeval niet onmogelijk, maar wel complex. Het is daarom van belang om altijd zoveel mogelijk bewijzen van het ongeval te verzamelen. Een letselschadespecialist kan u informeren over de juridische mogelijkheden bij letselschade door een ski-ongeval.

Bent u betrokken geraakt bij een ski-ongeval waarbij u letsel heeft opgelopen en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Vul dan het online contactformulier in of bel ons. Wij helpen u graag.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      koplamp auto en sneeuwvoetletsel en krukken Call Now Button