Kop-staartbotsing: wie is aansprakelijk?
Wie het heeft meegemaakt, weet het: een kop-staartbotsing geeft een enorme klap van staal op staal. Zelfs als de snelheid niet zo hoog was. En nu is schade aan je auto één ding, maar je kunt bij zo’n botsing flink gewond raken. Wie is er nu aansprakelijk bij zo’n auto-ongeluk? Kun je je letselschade verhalen op de tegenpartij?
Je kent ze wel: automobilisten die append achter het stuur zitten en daardoor niet opletten. Ze zien de file of de rij voor het stoplicht te laat en klappen, waardoor op tijd remmen niet meer lukt. Het gevolg is dat ze frontaal op de voorganger botsen. Hier is de aansprakelijkheid een uitgemaakte zaak. Maar dat is niet zo in alle gevallen.
Artikel 19 van de Verkeersregels
In artikel 19 van de Verkeersregels staat dat je als bestuurder je voertuig op tijd tot stilstand moet kunnen brengen. Dat betekent ook: genoeg afstand houden. Dat betekent dat in de meeste gevallen de achteroprijdende partij aansprakelijk wordt gesteld voor (letsel)schade.
De achteroprijdende partij kan aansprakelijkheid soms (deels) afwijzen, bijvoorbeeld als de voorligger plotseling zonder reden hard op de rem trapte. Je moet als achteroprijdende partij dan wel bewijzen hebben om dit aan te tonen. Kortom: bij een kop-staartbotsing gaat het om bewijsplicht en omstandigheden.
Kop-staartbotsing: bewijs verzamelen
Raak je betrokken bij een kop-staartbotsing, verzamel dan bewijs. Dit geldt overigens bij elk verkeersongeval. Waar moet je dan aan denken?
maak foto’s
noteer kenteken, merk en kleur van de auto
persoonlijke gegevens van jezelf en de tegenpartij
weersomstandigheden
plaats van de aanrijding
staat van de plaats van de aanrijding (wegdek)
hoe de aanrijding is veroorzaakt (teken de situatie uit)
getuigenverklaringen
persoonlijke gegevens van getuigen
Letselschade? Meld het direct!
Whiplash = letselschadejurist inschakelen!
Bij een kop-staartbotsing kun je zelfs een whiplash oplopen, zeker als je van achteren wordt aangereden. Een whiplash kan zo ernstig zijn, dat je (tijdelijk) niet meer kunt werken en naast het lichamelijk letsel ook psychisch letsel oploopt.
Vermoed je een whiplash, laat dan altijd de politie komen om proces verbaal op te maken. En bewaar alle medische gegevens en bonnen ook. Je staat dan juridisch sterker als je de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen.
Schakel bij een whiplash altijd een letselschade-expert in.
Kop-staartbotsing: neem contact op met letselschadejurist
Was je betrokken bij een kop-staartbotsing en denk je dat je recht hebt op letselschadevergoeding?
Neem dan contact met ons op, zodat we dat samen met jou kunnen uitzoeken.
Wij helpen jou gratis en hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij jou in de buurt.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â