Kop-staartbotsing: wie is aansprakelijk?

Gepost 23-02-2021

Wie het heeft meegemaakt, weet het: een kop-staartbotsing geeft een enorme klap van staal op staal. Zelfs als de snelheid niet zo hoog was. En nu is schade aan je auto één ding, maar je kunt bij zo’n botsing flink gewond raken. Wie is er nu aansprakelijk bij zo’n auto-ongeluk? Kun je je letselschade verhalen op de tegenpartij?

Je kent ze wel: automobilisten die append achter het stuur zitten en daardoor niet opletten. Ze zien de file of de rij voor het stoplicht te laat en klappen, waardoor op tijd remmen niet meer lukt. Het gevolg is dat ze frontaal op de voorganger botsen. Hier is de aansprakelijkheid een uitgemaakte zaak. Maar dat is niet zo in alle gevallen.

Artikel 19 van de Verkeersregels

In artikel 19 van de Verkeersregels staat dat je als bestuurder je voertuig op tijd tot stilstand moet kunnen brengen. Dat betekent ook: genoeg afstand houden. Dat betekent dat in de meeste gevallen de achteroprijdende partij aansprakelijk wordt gesteld voor (letsel)schade.

De achteroprijdende partij kan aansprakelijkheid soms (deels) afwijzen, bijvoorbeeld als de voorligger plotseling zonder reden hard op de rem trapte. Je moet als achteroprijdende partij dan wel bewijzen hebben om dit aan te tonen. Kortom: bij een kop-staartbotsing gaat het om bewijsplicht en omstandigheden.

Kop-staartbotsing: bewijs verzamelen

Raak je betrokken bij een kop-staartbotsing, verzamel dan bewijs. Dit geldt overigens bij elk verkeersongeval. Waar moet je dan aan denken?

maak foto’s
noteer kenteken, merk en kleur van de auto
persoonlijke gegevens van jezelf en de tegenpartij
weersomstandigheden
plaats van de aanrijding
staat van de plaats van de aanrijding (wegdek)
hoe de aanrijding is veroorzaakt (teken de situatie uit)
getuigenverklaringen
persoonlijke gegevens van getuigen

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Whiplash = letselschadejurist inschakelen!

Bij een kop-staartbotsing kun je zelfs een whiplash oplopen, zeker als je van achteren wordt aangereden. Een whiplash kan zo ernstig zijn, dat je (tijdelijk) niet meer kunt werken en naast het lichamelijk letsel ook psychisch letsel oploopt.

Vermoed je een whiplash, laat dan altijd de politie komen om proces verbaal op te maken. En bewaar alle medische gegevens en bonnen ook. Je staat dan juridisch sterker als je de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen.

Schakel bij een whiplash altijd een letselschade-expert in.

Kop-staartbotsing: neem contact op met letselschadejurist

Was je betrokken bij een kop-staartbotsing en denk je dat je recht hebt op letselschadevergoeding?

Neem dan contact met ons op, zodat we dat samen met jou kunnen uitzoeken.

Wij helpen jou gratis en hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij jou in de buurt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   berekenen letselschade Call Now Button