Politieonderzoek bij verkeersaansprakelijkheid
Bij de meeste verkeersongelukken is het duidelijk wie er schuld heeft aan het ongeval, soms is politieonderzoek nodig voor het beoordelen van de aansprakelijkheid. In dit artikel het politieonderzoek bij verkeersaansprakelijkheid.
Een verkeersongeval met letselschade is ingrijpend. Dat geldt voor zowel een autobestuurder, inzittende, fietser als voetganger. Dergelijke gebeurtenissen zijn niet alleen ingrijpend voor het slachtoffer, maar ook voor familieleden en direct betrokkenen. Het is dan ook begrijpelijk dat je als slachtoffer niet direct denkt aan het verzamelen van bewijsstukken.
Toch zijn bewijsstukken essentieel om te kunnen bepalen of er recht is op een vergoeding van letselschade. Er moet namelijk vastgesteld worden wie er schuld heeft aan het ongeval om de aansprakelijkheid te beoordelen.
Wanneer na een ongeval met letselschade het niet lukt om zelf bewijsstukken te verzamelen, dan kan politieonderzoek hulp bieden bij het bewijzen van de toedracht van het ongeval.
Politie ter plaatse
De politie komt niet altijd ter plaatse bij een ongeval. Bij een verkeersongeval zal de politie alleen verschijnen als:
de schade groot is;
er gewonden zijn gevallen;
er sprake is van rijden zonder rijbewijs of verzekering;
de bestuurder onder invloed is;
partijen er onderling niet uitkomen.
In de meeste andere gevallen is de komst van de politie niet nodig en handelen de partijen het onderling met elkaar af.
Letselschade? Meld het direct!
Proces-verbaal
Als de politie wel bij een verkeersongeval ter plaatse komt, dan maken zij een rapportage op; een proces-verbaal. Hierin worden de gegevens en verklaringen van betrokkenen opgenomen.
Daarnaast wordt vaak de vermoedelijke toedracht van het ongeval beschreven. De informatie wordt naar Stichting Processen-Verbaal in Den Haag toegezonden.
Het proces-verbaal kan met het registratienummer, door de belangenbehartiger van het slachtoffer worden opgevraagd bij de stichting. Voor een goed onderzoek en in het kader van de bewijslast kan een proces-verbaal uitkomst bieden.
Uit eerdere rechterlijke uitspraken blijkt dat de rechter vrij is in de wijze waarop hij een proces-verbaal als bewijsmiddel beoordeelt. In de praktijk geldt dat de rechter het proces-verbaal van de politie in het algemeen zwaar zal laten wegen. Zeker als er ander bewijs zoals een ingevuld en ondertekend schade aangifteformulier of een getuigenverklaring ontbreekt.
Verkeersongevallen Analyse
Bij ernstige verkeersongevallen wordt er door de politie technisch onderzoek gedaan naar de oorzaak en toedracht van het ongeval. Deze onderzoeken worden verricht door de Verkeersongevallen Analyse (VOA); een gespecialiseerde afdeling van de Forensische Opsporing.
Om antwoord te krijgen op de schuldvraag, wordt er gekeken naar overzichtsfoto’s, (snelheids-)metingen, rem- en krassporen en daarbij worden er ook reconstructies uitgevoerd.
De onderzoeksresultaten worden in een rapportage verwerkt, welke door de belangenbehartiger van het slachtoffer vervolgens kan worden opgevraagd bij Stichting Processen-Verbaal.
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande vragen of ben je slachtoffer geworden van een verkeersongeval en heb je daarbij letselschade opgelopen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Letselschade.nl.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â