Politieonderzoek bij verkeersaansprakelijkheid

Gepost 11-02-2021

Bij de meeste verkeersongelukken is het duidelijk wie er schuld heeft aan het ongeval, soms is politieonderzoek nodig voor het beoordelen van de aansprakelijkheid. In dit artikel het politieonderzoek bij verkeersaansprakelijkheid.

Een verkeersongeval met letselschade is ingrijpend. Dat geldt voor zowel een autobestuurder, inzittende, fietser als voetganger. Dergelijke gebeurtenissen zijn niet alleen ingrijpend voor het slachtoffer, maar ook voor familieleden en direct betrokkenen. Het is dan ook begrijpelijk dat je als slachtoffer niet direct denkt aan het verzamelen van bewijsstukken.

Toch zijn bewijsstukken essentieel om te kunnen bepalen of er recht is op een vergoeding van letselschade. Er moet namelijk vastgesteld worden wie er schuld heeft aan het ongeval om de aansprakelijkheid te beoordelen.

Wanneer na een ongeval met letselschade het niet lukt om zelf bewijsstukken te verzamelen, dan kan politieonderzoek hulp bieden bij het bewijzen van de toedracht van het ongeval.

Politie ter plaatse

De politie komt niet altijd ter plaatse bij een ongeval. Bij een verkeersongeval zal de politie alleen verschijnen als:

de schade groot is;
er gewonden zijn gevallen;
er sprake is van rijden zonder rijbewijs of verzekering;
de bestuurder onder invloed is;
partijen er onderling niet uitkomen.

In de meeste andere gevallen is de komst van de politie niet nodig en handelen de partijen het onderling met elkaar af.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Proces-verbaal

Als de politie wel bij een verkeersongeval ter plaatse komt, dan maken zij een rapportage op; een proces-verbaal. Hierin worden de gegevens en verklaringen van betrokkenen opgenomen.

Daarnaast wordt vaak de vermoedelijke toedracht van het ongeval beschreven. De informatie wordt naar Stichting Processen-Verbaal in Den Haag toegezonden.

Het proces-verbaal kan met het registratienummer, door de belangenbehartiger van het slachtoffer worden opgevraagd bij de stichting. Voor een goed onderzoek en in het kader van de bewijslast kan een proces-verbaal uitkomst bieden.

Uit eerdere rechterlijke uitspraken blijkt dat de rechter vrij is in de wijze waarop hij een proces-verbaal als bewijsmiddel beoordeelt. In de praktijk geldt dat de rechter het proces-verbaal van de politie in het algemeen zwaar zal laten wegen. Zeker als er ander bewijs zoals een ingevuld en ondertekend schade aangifteformulier of een getuigenverklaring ontbreekt.

Verkeersongevallen Analyse

Bij ernstige verkeersongevallen wordt er door de politie technisch onderzoek gedaan naar de oorzaak en toedracht van het ongeval. Deze onderzoeken worden verricht door de Verkeersongevallen Analyse (VOA); een gespecialiseerde afdeling van de Forensische Opsporing.

Om antwoord te krijgen op de schuldvraag, wordt er gekeken naar overzichtsfoto’s, (snelheids-)metingen, rem- en krassporen en daarbij worden er ook reconstructies uitgevoerd.

De onderzoeksresultaten worden in een rapportage verwerkt, welke door de belangenbehartiger van het slachtoffer vervolgens kan worden opgevraagd bij Stichting Processen-Verbaal.

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande vragen of ben je slachtoffer geworden van een verkeersongeval en heb je daarbij letselschade opgelopen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Letselschade.nl.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   twee personen in autoachterop aanrijding Call Now Button