Heb je als medepassagier recht op een schadevergoeding?
Heeft een medepassagier recht op een schadevergoeding als er sprake is van een verkeersongeval? Een goede vraag! In de meeste gevallen kan een inzittende de letselschade verhalen op een verzekeraar. In dit artikel vertellen we hoe dit in zijn werk gaat. Iedereen zit weleens als medepassagier bij iemand in de auto. Je vertrouwt de bestuurder waarbij je instapt en jullie verwachten de eindbestemming veilig te halen.
Hoe veilig de bestuurder ook mag rijden, een verkeersongeluk zit in een klein hoekje en kan helaas iedereen overkomen. De bestuurders van de betrokken auto’s vullen samen het schade aangifteformulier in.
Fijn, maar hoe zit het nu met jouw schade als mede-inzittende?
Graag leggen wij dit aan je uit!
Schuldloze inzittende
Mede-inzittenden die slachtoffer zijn van een verkeersongeval , worden ook wel schuldloze inzittenden genoemd. Als onschuldige inzittende heb je immers niet bijgedragen aan het ontstaan van het ongeluk.
Je hebt ook geen schuld aan het veroorzaken van het ongeval. De realiteit is echter wel dat je letselschade hebt opgelopen en dat je nu voor onverwachte kosten komt te staan.
Heb je dan als medepassagier recht op een schadevergoeding?
Speciale schaderegeling voor medepassagiers
Om te voorkomen dat je als inzittende en slachtoffer van een verkeersongeval met lege handen komt te staan, is er door het Verbond van Verzekeraars in april 2017 een speciale regeling in het leven geroepen: “De Schaderegeling Schuldloze Derde”.
Deze regeling was hard nodig. In de praktijk bleek meer dan eens dat zowel de verzekeraar van de veroorzaker, als de eigen verzekeraar van de bestuurder, geen aansprakelijkheid wilde erkennen voor de letselschade van de inzittende. Voorheen wachtten slachtoffers jaren op een letselschadevergoeding, dat is nu verleden tijd.
Letselschade? Meld het direct!
Ben je medepassagier en slachtoffer van een verkeersongeval?
Door de regeling hoef je niet af te wachten tot één van de verzekeraars de aansprakelijkheid erkent.
Je kan nu één van de verzekeraars aanspreken voor het letsel na een verkeersongeval. Ongeacht of deze partij aansprakelijk is voor de letselschade.
De verzekeraar die door de medepassagier wordt aangesproken, wordt overigens de Regelend verzekeraar genoemd.
Waar moet je als schuldloze inzittende aan voldoen?
Om als schuldloze inzittende gebruik te kunnen maken van de regeling, moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:
• er is sprake van een verkeersongeval;
• je hebt als inzittende geen schuld aan het ongeval;
• de aansprakelijkheid is nog niet erkend door één van de partijen.
Is aan bovenstaande voorwaarden voldaan? Dan zal de regelend verzekeraar de aansprakelijkheid voor het ongeval erkennen en de letselschade volledig moeten uitkeren.
Onze experts en juristen kunnen hier kosteloos bij helpen. Wij helpen bij het bepalen van de aansprakelijkheid, het vaststellen van de letselschade én de realisatie van een rechtvaardige schadevergoeding voor alle gemaakte kosten.
Welke kosten komen in aanmerking voor een schadevergoeding?
Het in kaart brengen van jouw schade en het berekenen van de juiste vergoeding is nog niet zo gemakkelijk!
Zo heb je als slachtoffer niet alleen recht op een vergoeding van de medische kosten, de huishoudelijke hulp die je hebt moeten inschakelen én eventuele vervoerskosten die je hebt gemaakt.
Ook heb je recht op smartengeld. Een financiële vergoeding voor de pijn, verdriet en het leed dat je lijdt.
Het is daarom goed om te weten dat jij als slachtoffer recht hebt op juridische bijstand.
Je staat er niet alleen voor.
Heb jij als inzittende letsel opgelopen en ben jij benieuwd of wij jou juridisch kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met de letselheldesk van LetselSchade.nl. Wij staan jou graag te woord!
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â