Heb je als medepassagier recht op een schadevergoeding?

Gepost 03-02-2021

Heeft een medepassagier recht op een schadevergoeding als er sprake is van een verkeersongeval? Een goede vraag! In de meeste gevallen kan een inzittende de letselschade verhalen op een verzekeraar. In dit artikel vertellen we hoe dit in zijn werk gaat. Iedereen zit weleens als medepassagier bij iemand in de auto. Je vertrouwt de bestuurder waarbij je instapt en jullie verwachten de eindbestemming veilig te halen.

Hoe veilig de bestuurder ook mag rijden, een verkeersongeluk zit in een klein hoekje en kan helaas iedereen overkomen. De bestuurders van de betrokken auto’s vullen samen het schade aangifteformulier in.

Fijn, maar hoe zit het nu met jouw schade als mede-inzittende?
Graag leggen wij dit aan je uit!

Schuldloze inzittende

Mede-inzittenden die slachtoffer zijn van een verkeersongeval , worden ook wel schuldloze inzittenden genoemd. Als onschuldige inzittende heb je immers niet bijgedragen aan het ontstaan van het ongeluk.

Je hebt ook geen schuld aan het veroorzaken van het ongeval. De realiteit is echter wel dat je letselschade hebt opgelopen en dat je nu voor onverwachte kosten komt te staan.

Heb je dan als medepassagier recht op een schadevergoeding?

Speciale schaderegeling voor medepassagiers

Om te voorkomen dat je als inzittende en slachtoffer van een verkeersongeval met lege handen komt te staan, is er door het Verbond van Verzekeraars in april 2017 een speciale regeling in het leven geroepen: “De Schaderegeling Schuldloze Derde”.

Deze regeling was hard nodig. In de praktijk bleek meer dan eens dat zowel de verzekeraar van de veroorzaker, als de eigen verzekeraar van de bestuurder, geen aansprakelijkheid wilde erkennen voor de letselschade van de inzittende. Voorheen wachtten slachtoffers jaren op een letselschadevergoeding, dat is nu verleden tijd.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Ben je medepassagier en slachtoffer van een verkeersongeval?

Door de regeling hoef je niet af te wachten tot één van de verzekeraars de aansprakelijkheid erkent.

Je kan nu één van de verzekeraars aanspreken voor het letsel na een verkeersongeval. Ongeacht of deze partij aansprakelijk is voor de letselschade.

De verzekeraar die door de medepassagier wordt aangesproken, wordt overigens de Regelend verzekeraar genoemd.

Waar moet je als schuldloze inzittende aan voldoen?

Om als schuldloze inzittende gebruik te kunnen maken van de regeling, moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

• er is sprake van een verkeersongeval;
• je hebt als inzittende geen schuld aan het ongeval;
• de aansprakelijkheid is nog niet erkend door één van de partijen.

Is aan bovenstaande voorwaarden voldaan? Dan zal de regelend verzekeraar de aansprakelijkheid voor het ongeval erkennen en de letselschade volledig moeten uitkeren.

Onze experts en juristen kunnen hier kosteloos bij helpen. Wij helpen bij het bepalen van de aansprakelijkheid, het vaststellen van de letselschade én de realisatie van een rechtvaardige schadevergoeding voor alle gemaakte kosten.

Welke kosten komen in aanmerking voor een schadevergoeding?

Het in kaart brengen van jouw schade en het berekenen van de juiste vergoeding is nog niet zo gemakkelijk!

Zo heb je als slachtoffer niet alleen recht op een vergoeding van de medische kosten, de huishoudelijke hulp die je hebt moeten inschakelen én eventuele vervoerskosten die je hebt gemaakt.

Ook heb je recht op smartengeld. Een financiële vergoeding voor de pijn, verdriet en het leed dat je lijdt.

Het is daarom goed om te weten dat jij als slachtoffer recht hebt op juridische bijstand.

Je staat er niet alleen voor.

Heb jij als inzittende letsel opgelopen en ben jij benieuwd of wij jou juridisch kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met de letselheldesk van LetselSchade.nl. Wij staan jou graag te woord!

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   bezorgen scooter Call Now Button