Schade zonder dader?

Gepost 20-04-2021

Schade rijden is zeer vervelend. Nadat de emotionele impact van het ongeval is ingedaald en ook de directe gevolgen van het ongeval zichtbaar worden, begint het regelen van de letselschade met de wederpartij.

Althans, er wordt dan verondersteld dat er een aansprakelijke partij is. Wat als de veroorzaker niet bekend is? Een schade zonder dader, kan ik dan aanspraak maken op een vergoeding van mijn letselschade?

Degene die verantwoordelijk is voor het ongeval heeft de plaats van het ongeval verlaten en er zijn verder geen gegevens van de dader bekend. In dit artikel wordt uitgelegd wat te doen bij schade zonder dader.

Je wordt aangereden door een motorvoertuig en de bestuurder rijdt door, waardoor je geen gegevens hebt kunnen noteren. Je loopt letsel op en ook heb je materiële schade aan je auto, fiets of kleding. De dader van de schade is onbekend. Kun je in dit geval ergens de schade verhalen of declareren?

Schade zonder dader? Waarborgfonds Motorverkeer!

Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander motorvoertuig dat:

Doorgereden is en waarvan de identiteit niet te achterhalen is
Onverzekerd is ten tijde van het ongeval. Dit kan bewust zijn, maar ook vanwege principiële redenen (en je krijgt het niet geregeld), of omdat zijn/haar verzekeraar is failliet gegaan
Een gestolen auto is, en de dader hiervan op de hoogte is
Vandalisme is helaas uitgezonderd van een vergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer.

Doorrijden na een ongeval – dader van schade onbekend

In artikel 7 van de Wegenverkeerswet is bepaald dat het verboden is om de plaats van het ongeval te verlaten, als er een vermoeden is van letsel en/of schade bij de ander. De onbekende dader is dus in overtreding. Toch moet je eerst zelf proberen om de gegevens van het voertuig te achterhalen, anders wordt het juridisch een lastig verhaal. Wat moet je daarvoor doen?

Binnen 14 dagen doe je aangifte van de schade bij de politie, waarbij je minstens twee getuigenverklaringen nodig hebt om de claim te kunnen onderbouwen.

Lukt het niet om de gegevens van de wederpartij te achterhalen? Dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer voor een schadevergoeding. Hiervoor geldt wel een wettelijk eigen risico van € 250,-. Wanneer de schade lager is dan dit bedrag, heeft het weinig zin om de schade bij het Waarborgfonds te verhalen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Dader van de schade is bekend, maar onverzekerd

Het kan voorkomen dat een dader wel bij jou bekend is, maar dat deze niet verzekerd blijkt te zijn ten tijde van het ongeval. Ook dan kunt een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het is belangrijk dat je in dat geval de toedracht van het ongeval kunt aantonen om je claim te onderbouwen.

Schade zonder dader: ons advies

Als je een ongeval hebt gehad en de dader heeft geen gegevens achtergelaten, dan adviseren wij je om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Dat kan bijvoorbeeld door:

Beeldmateriaal en foto’s van de situatie, schade en sporen te verzamelen
Aangifte te doen bij de politie
Getuigenverklaringen bij omwonenden op te vragen
Het plaatsen van advertentie om getuigen op te roepen

Bent u letselschadeslachtoffer en is de dader weggereden? Is de persoon in kwestie inmiddels bekend?

Wij beantwoorden graag deze en meer vragen over de verhaalmogelijkheden en juridische aansprakelijkheid bij letselschade-ongevallen. Overigens geheel kosteloos. Neem contact op met één van onze letselschadejuristen via het contactformulier hieronder of bel ons gratis op bovenstaand telefoonnummer.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   letselschade keurmerk nationaalrolstoel naast vrouw op de bank Call Now Button