Schade zonder dader?
Schade rijden is zeer vervelend. Nadat de emotionele impact van het ongeval is ingedaald en ook de directe gevolgen van het ongeval zichtbaar worden, begint het regelen van de letselschade met de wederpartij.
Althans, er wordt dan verondersteld dat er een aansprakelijke partij is. Wat als de veroorzaker niet bekend is? Een schade zonder dader, kan ik dan aanspraak maken op een vergoeding van mijn letselschade?
Degene die verantwoordelijk is voor het ongeval heeft de plaats van het ongeval verlaten en er zijn verder geen gegevens van de dader bekend. In dit artikel wordt uitgelegd wat te doen bij schade zonder dader.
Je wordt aangereden door een motorvoertuig en de bestuurder rijdt door, waardoor je geen gegevens hebt kunnen noteren. Je loopt letsel op en ook heb je materiële schade aan je auto, fiets of kleding. De dader van de schade is onbekend. Kun je in dit geval ergens de schade verhalen of declareren?
Schade zonder dader? Waarborgfonds Motorverkeer!
Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander motorvoertuig dat:
Doorgereden is en waarvan de identiteit niet te achterhalen is
Onverzekerd is ten tijde van het ongeval. Dit kan bewust zijn, maar ook vanwege principiële redenen (en je krijgt het niet geregeld), of omdat zijn/haar verzekeraar is failliet gegaan
Een gestolen auto is, en de dader hiervan op de hoogte is
Vandalisme is helaas uitgezonderd van een vergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer.
Doorrijden na een ongeval – dader van schade onbekend
In artikel 7 van de Wegenverkeerswet is bepaald dat het verboden is om de plaats van het ongeval te verlaten, als er een vermoeden is van letsel en/of schade bij de ander. De onbekende dader is dus in overtreding. Toch moet je eerst zelf proberen om de gegevens van het voertuig te achterhalen, anders wordt het juridisch een lastig verhaal. Wat moet je daarvoor doen?
Binnen 14 dagen doe je aangifte van de schade bij de politie, waarbij je minstens twee getuigenverklaringen nodig hebt om de claim te kunnen onderbouwen.
Lukt het niet om de gegevens van de wederpartij te achterhalen? Dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer voor een schadevergoeding. Hiervoor geldt wel een wettelijk eigen risico van € 250,-. Wanneer de schade lager is dan dit bedrag, heeft het weinig zin om de schade bij het Waarborgfonds te verhalen.
Letselschade? Meld het direct!
Dader van de schade is bekend, maar onverzekerd
Het kan voorkomen dat een dader wel bij jou bekend is, maar dat deze niet verzekerd blijkt te zijn ten tijde van het ongeval. Ook dan kunt een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het is belangrijk dat je in dat geval de toedracht van het ongeval kunt aantonen om je claim te onderbouwen.
Schade zonder dader: ons advies
Als je een ongeval hebt gehad en de dader heeft geen gegevens achtergelaten, dan adviseren wij je om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Dat kan bijvoorbeeld door:
Beeldmateriaal en foto’s van de situatie, schade en sporen te verzamelen
Aangifte te doen bij de politie
Getuigenverklaringen bij omwonenden op te vragen
Het plaatsen van advertentie om getuigen op te roepen
Bent u letselschadeslachtoffer en is de dader weggereden? Is de persoon in kwestie inmiddels bekend?
Wij beantwoorden graag deze en meer vragen over de verhaalmogelijkheden en juridische aansprakelijkheid bij letselschade-ongevallen. Overigens geheel kosteloos. Neem contact op met één van onze letselschadejuristen via het contactformulier hieronder of bel ons gratis op bovenstaand telefoonnummer.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â