Letselschade: op welke schadevergoeding heeft u mogelijk recht?

Gepost 23-03-2022

Heeft u letselschade opgelopen, dan heeft u misschien recht op letselschadevergoeding. Welke soorten schadevergoeding zijn er? En hoe vraagt u letselschadevergoeding aan? In deze blog behandelen wij de tien meest voorkomende schadeposten.

Een ongeluk in het verkeer waar u niets aan kon doen, een ongeluk op uw werk of een medische misser. Soms loopt u daarbij letselschade op. Is iemand anders aansprakelijk voor uw schade? Dan heeft u in een aantal gevallen recht op schadevergoeding. Wij zetten 10 veel voorkomende soorten schadevergoeding voor u op een rij én u leest wat u kunt doen.

Er zijn allerlei situaties in het dagelijkse leven waarbij u letselschade kunt oplopen. Letselschade betekent dat u lichamelijke en geestelijke schade oploopt, bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval, tijdens het sporten of op uw werk. Krijgt u bijvoorbeeld een auto-ongeluk, dan moet u misschien medische kosten maken.

En als uw auto daarbij beschadigd raakt, komen ook de garagekosten om de hoek kijken. Voor u het weet, heeft u een flinke stapel rekeningen liggen. Gelukkig heeft u in veel gevallen recht op schadevergoeding.

1. Medische kosten

De kosten voor de huisarts zitten in de basisverzekering, maar het kan voorkomen dat u eigen risico heeft moeten betalen voor onderzoeken bij de huisarts. Of als u bijvoorbeeld medicijnen nodig heeft, dan worden die niet altijd volledig vergoed. U moet dan bijbetalen. Daar kan een flink prijskaartje aan hangen. Het is belangrijk dat u alle rekeningen en bonnen bewaart voor de letselschadespecialist. Deze kan dan bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding zou moeten zijn.

2. Schade aan bezittingen

U wordt tijdens uw wekelijkse hardlooprondje aangevallen door een hond, waarbij u niet alleen gewond raakt, maar ook uw dure sportbroek stuk is. Of u wordt aangereden en uw fiets is kapot. Uw fiets moet u repareren en u heeft in het geval van de hondenbeet een nieuwe broek nodig. Schade aan uw bezittingen kunt u in veel gevallen vergoed krijgen.

3. Hulp in het huishouden

Een cliënt van onze letselschadejurist Jeroen Damen werd op haar fiets aangereden door een automobilist die geen voorrang verleende. Deze mevrouw was een tijdje gebonden aan bed en moest een hulp in de huishouding inhuren.

Daardoor stegen haar kosten. Jeroen zorgde ervoor dat mevrouw binnen drie weken het eerste voorschot kreeg voor de kosten die ze had moeten maken.

4. Misgelopen inkomsten

Door het letselschadeongeval kan het voorkomen dat u (tijdelijk) uw werkzaamheden niet kunt verrichten. Hierdoor kunt u inkomen mislopen, omdat u werkgever u niet 100% doorbetaalt.

Deze gemiste inkomsten worden meegenomen in het vaststellen van de meest rechtvaardige schadevergoeding gebaseerd op uw situatie.

5. Smartengeld

Smartengeld is een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. Oftewel: smartengeld gaat over immateriële schade. U durft bijvoorbeeld niet meer naar buiten na een auto-ongeluk.

Of u bent na een medische misser diep ongelukkig. De letselschadespecialist kan u helpen om aanspraak te maken op smartengeld.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

6. Aangepast wonen

Bent u tijdelijk minder mobiel? Meestal is dat niet zo’n probleem als u op de begane grond woont. Maar hoe moet het als u op de derde verdieping woont en er is geen lift in het gebouw? Of wat als uw slaapkamer boven is?

Soms zijn er (tijdelijk) aanpassingen aan uw woning nodig. Dat kost handenvol geld. De letselschadespecialist kan u daarbij helpen.

7. Kosten voor parkeren en vervoer

Ging u altijd lopend of fietsend naar uw werk en kan dat nu niet meer omdat u bijvoorbeeld in het gips zit nadat u bent aangereden? Dan moet u nu misschien met de taxi naar uw werk en naar de dokter. Of u kunt nog wel autorijden maar betaalt zich blauw aan parkeerkosten bij het ziekenhuis waar u heel vaak naartoe moet voor behandeling of controle.

Wist u dat u deze kosten vergoed kunt krijgen? Bewaar altijd alle parkeer- en taxibonnen!

8. Studievertraging

Zit u nog op school of studeert u en kun u uw opleiding niet volgen doordat u daar niet toe in staat bent, dan is de kans groot dat u studievertraging oploopt. Doordat u misschien wel een jaar later gaat werken dan u van plan was, loopt u niet alleen salaris mis maar ook werkervaring.

Voor één jaar studievertraging gelden in 2021 deze bedragen:

basisschool € 6.475
vmbo en lbo € 14.900
havo, mbo, vwo € 18.150
hbo en /wo € 22.025

9. Aangepast sporten

Bewegen is goed voor u! Voor uw lichaam en geest. Maar stel nou dat u niet meer kan sporten zoals vóórdat u letselschade had.

Misschien lukt het met een aantal aanpassingen wel. Vaak zijn dat soort aanpassingen duur, maar de letselschadespecialist kan u helpen deze kosten te verhalen op de tegenpartij.

10. Kosten zonder nut

U was enthousiast over die proeftraining bij de voetbalclub en kocht dure voetbalschoenen en een keepershandschoen en scheenbeschermers. Of uw dure sportschool abonnement loopt gewoon door en u kunt daar nu geen gebruik van maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de concertkaartjes die in de la blijven liggen, omdat u niet in staat bent erheen te gaan. Dit soort dingen heten kosten zonder nut. En als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade, dan moet deze dit soort kosten vergoeden.

Letselschade? Neem contact op met letselschadejurist

Is u iets overkomen en denkt u recht  te hebben op letselschadevergoeding? Neem dan contact met ons op, zodat we dat samen met u kunnen uitzoeken. Wij helpen u gratis. Met onze 14 vestigingen is er altijd een letselschadejurist bij u in de buurt.

Meld direct uw schade, of neem contact op via het contactformulier.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Meer Verkeersongevallen Meer Verkeer - LetselSchade.nlmondkapje aan binnenspiegel Call Now Button