Fietshelm verkleint kans op letsel in gezicht

Gepost 14-05-2021

Het ligt niet voor de hand, maar de fietshelm beschermt niet alleen de schedel bij een fietsongeval, ook de kans op letsel aan het gezicht neemt met een fietshelm af. Een fietshelm blijkt de kans op bijvoorbeeld een gebroken neus enigszins te verminderen.

Dat een fietshelm letselschade aan het gezicht voorkomt lijkt onwaarschijnlijk, een helm beschermt immers vooral de schedel. Toch wijst recent onderzoek van de Hannover Medical School (in het tijdschrift Trauma Research) erop dat het al dan niet dragen van een fietshelm daar inderdaad van invloed op is.

Minder letsel aan neusbeun, oogkas en jukbeenderen

In tien procent van de 5.350 fietsongevallen droeg het slachtoffer een fietshelm. De Duitse onderzoekers vergeleken de verwondingen in het aangezicht bij de twee groepen. Bij helmdragers blijken letsel aan het neusbeen, de oogkas en de jukbeenderen iets minder voor te komen. Wel komen er iets meer kaakfracturen voor. Mogelijke verklaring is dat de helm de krachten bij een botsing voor een deel spreidt, terwijl de kaak het juist te verduren krijgt door het voorover knikken van het hoofd

Kleine verschillen

Enige relativering van de uitkomsten is volgens de wetenschappers op z’n plaats. Het aantal onderzochte ongevallen met letselschade is namelijk betrekkelijk gering en de verschillen zijn klein. Ook zijn in eerdere onderzoeken soms grotere afnamen gemeten van aangezichtsverwondingen bij helmdragers, maar daarbij is dan weer geen onderscheid gemaakt in type letsel.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Nieuwe Belgische fietshelm

Wellicht kan de veiligere fietshelm uit Leuven wel het verschil gaan maken. Met deze nieuwe helm zou het aantal slachtoffers bij fietsongevallen met hersenletsels drastisch dalen. De fietshelm werd onlangs gepresenteerd door onderzoekers van de departementen Materiaalkunde en Geneeskunde van de KU Leuven.

De noodzaak om te innoveren is in België nog groter dan elders aangezien ongeveer tien procent van de jaarlijkse verkeersdoden daar zijn fietsers zijn. In 2014 waren er 76 fietsongevallen met dodelijk afloop. Datzelfde jaar liepen ook nog eens 1.048 fietsers zwaar letsel op bij een ongeval. Bij de overgrote meerderheid van die slachtoffers ging het om hersenletsels. Onrustwekkende cijfers, waar de onderzoekers van de KU Leuven verandering in wilden brengen.

Heb je letselschade door een fietsongeval?

Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade en het claimen van een letselschadevergoeding. Bel gratis onze helpdesk. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   fietshelm-letsel-preventieFietser aangereden door auto Call Now Button