✔ Kosteloos juridische hulp                         ✔ Rechtvaardige schadevergoeding               ✔ Altijd in de buurt

Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid

Het vermogen tot zelfwerkzaamheid wordt in de privésfeer benut voor het verrichten van werkzaamheden in, aan of rond de woning die ook tegen betaling door anderen (vakmensen) kunnen worden verricht. De onderstaande, reguliere onderhoudswerkzaamheden vallen onder de Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid:

 • reparatiewerkzaamheden in en aan de woning
 • schilderwerkzaamheden in en aan de woning
 • het aanbrengen van behangpapier of wandbekleding
 • tuinonderhoud, inclusief onderhoud van pad, terras, schuur en schutting

De Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid maakt onderscheid tussen een eigen woning en een huurwoning. Bij een huurwoning mag worden aangenomen dat grote reparatiewerkzaamheden voor rekening van de verhuurder komen. Onderhoudswerkzaamheden in het huis en van kleine aard komen in de regel wel voor rekening van de huurder.

Normbedragen eigen woning

Onderstaand een overzicht van de normbedragen in de Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid voor eigen woningen, welke vastgesteld zijn op 1 januari 2014 (sindsdien ongewijzigd).

 • Eigen woning met tuin – alle onderhoud: €1.140,00
 • Eigen woning met tuin – weinig onderhoud: €570,00
 • Eigen woning zonder tuin – alle onderhoud: €741,00
 • Eigen woning zonder tuin – weinig onderhoud: €285,00

Normbedragen huurwoning

Onderstaand een overzicht van de normbedragen in de Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid voor huurwoningen, welke vastgesteld zijn op 1 januari 2014 (sindsdien ongewijzigd).

 • Huurwoning met tuin – alle onderhoud: €570,00
 • Huurwoning met tuin – weinig onderhoud: €285,00
 • Huurwoning zonder tuin – alle onderhoud: €371,00
 • Huurwoning zonder tuin – weinig onderhoud: €143,00

Bovenstaande normbedragen zijn gebaseerd op technische rekenvoorbeelden voor schilderwerk en tuinonderhoud. Hierbij is uitgegaan van een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning. Afhankelijk van het woningtype, wordt een omrekenfactor gebruikt voor de schadevergoeding bedragen.

 • Vrijstaande woning: bedrag x 1,3
 • Twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning: bedrag x 1
 • Rijtjeshuis: bedrag x 0,8
 • Flat of appartement: bedrag x 0,7

Direct uw verhaal vertellen?

Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

Vaststelling van de schadevergoeding

Het normbedrag wordt aangepast aan de mate waarin het vermogen tot zelfwerkzaamheid beperkt is. Kortom, hoeveel onderhoud kan men niet zelf meer uitvoeren. De mate van beperking wordt in overleg tussen de partijen vastgesteld en uitgedrukt in een vast percentage van 25%, 50% of 100%. Dit percentage is maatgevend voor de uiteindelijke schadevergoeding per jaar.

Voor de vaststelling van de looptijd van de toekomstige schade wordt uitgegaan van een eindleeftijd van 70 jaar, zonder sterftekanscorrectie. Voor de kapitalisatie van de toekomstige schade wordt uitgegaan van de dan geldende rekenrente.

Wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden die zich niet lenen voor een genormeerde vergoeding, zoals bovenstaand beschreven, moet de schade tussen de partijen concreet worden vastgesteld.

Bekijk voor meer informatie de andere Letselschade Richtlijnen.

Gratis hulp bij het claimen van letselschade?

Wij beantwoorden graag jouw vragen over letselschade, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Je ontvangt binnen één werkdag een reactie.

Hoe kunnen wij je bereiken?

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk de situatie bespreken? Je kan altijd het contactformulier invullen

Letselschade.nl specialisten
Of bel gratis even
met onze specialisten

0880 112 130

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 uur en 17:30 uur. Buiten deze tijden kan je gebruik maken van het contactformulier of een bericht via WhatsApp sturen.