Terug naar overzicht
± min

Bedragen in smartengeldzaken stijgen 'voorzichtig'

Goed nieuws voor slachtoffers van letselschade: het lijkt erop dat de bedragen in smartengeldzaken in Nederland voorzichtig stijgen.

Dat concludeert de ANWB, die in een speciaal Smartengeldboek* rechterlijke uitspraken over smartengeld bewerkt en verzamelt. Uit de verzamelde uitspraken van rechters in smartengeldzaken valt een (voorzichtig) stijgende lijn af te leiden in de hoogte van de toegewezen bedragen. Het Smartengeldboek is een standaardwerk voor de juridische wereld en wordt al bijna zestig jaar uitgegeven door ANBW Verkeersrecht. Het boek bevat inmiddels ongeveer 2.200 uitspraken over smartengeld. Advocaten, letselschadebehandelaars, verzekeraars en rechters gebruiken het als naslagwerk voor een eenduidige en eerlijke bepaling van de hoogte van het smartengeld.

Smartengeld: elk letsel zijn eigen leed
Wie letsel heeft opgelopen door een ongeluk of een medische fout, heeft recht op smartengeld: een vergoeding voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en minder levensvreugde. En daar ligt gelijk het probleem. Want hoe bepaal je de ‘waarde’ van het moeten missen van een been of een oog of de gederfde levensvreugde omdat je je hobby’s niet meer kunt uitoefenen? Elk letsel kent zijn eigen leed en elk letsel heeft een eigen impact op het leven van het slachtoffer.

Leestip!
Heeft duur van lijden invloed op hoogte van smartengeldbedrag? 

Geleidelijke stijging smartengeld
In de versie van het Smartengeldboek van 2018 staan honderd nieuwe uitspraken. Eén ervan is de uitspraak van een civiele rechter bij letselschade na een medische fout. Voor het eerst werd weloverwogen een smartengeld toegekend van € 200.000. Het illustreert de geleidelijke stijging van de smartengeldbedragen in Nederland.

Leestips!
Opnieuw record aan smartengeld na ernstige medische fout
Vuurwerkslachtoffer ontvangt hoogste bedrag smartengeld ooit

Smartengeld in Groningenveld
Een andere opvallende uitspraak is de toewijzing van smartengeld aan bewoners van het Groningenveld, die lijden onder de aardbevingen die worden veroorzaakt door gaswinningen. Volgens de rechtbank is in deze gevallen sprake van persoonsaantasting, en moest er smartengeld worden uitgekeerd ook zonder dat er fysiek of geestelijk letsel was geconstateerd.

Steeds vaker smartengeld toegekend
Verder valt op dat de strafrechter steeds vaker smartengeld toewijst. Dit komt onder andere door het beleid om schadevorderingen van slachtoffers in het strafproces aan te moedigen.

Bron: ANWB / Blikopnieuws.nl

Voorbeelden van smartengeldzaken
Hoewel we in Nederland nog steeds achterlopen op andere Europese landen is Letselschade.nl blij dat de topbedragen in Nederland voorzichtig stijgen. Wij vinden dat mensen die door toedoen van een ander (ernstig) letsel oplopen, smartengeld moeten krijgen dat recht doet aan het leed dat hen is aangedaan. Op letselschade.nl worden regelmatig nieuwsberichten geplaatst met voorbeelden van smartengeld bedragen. In het overzicht geven we per ernst van het letsel een indicatie van het letselschade bedrag. De smartengeld voorbeelden dienen slechts als leidraad.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.