Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Honderd uur taakstraf voor vals invullen schadeformulier

Een automobilist heeft het vals invullen van een schadeformulier moeten bekopen met een taakstraf van honderd uur. Dat vonnis deed de rechtbank in Den Haag deze week.

De automobilist diende bij Achmea een schadeformulier in met de situatieschets van een ongeval op een rotonde. De bestuurder zou met haar Maserati Coupé zijn aangereden. De Maserati zou 30 km per uur gereden hebben, de auto die de aanrijding veroorzaakte, 50 km per uur. Na het ongeval zou de auto van de verdachte total loss zijn weggesleept. Behalve een schadeformulier stuurde de automobilist Achmea ook een koopcontract van haar auto, met daarop een koopprijs van €21.750. Het ongeluk heeft echter nooit plaatsgevonden en de gefotografeerde schade is volgens Achmea eerder ontstaan.

Leestip!

Verkeersongevallenanalyse
Achmea twijfelde aan de juistheid van beide stukken en liet een verkeersongevallenanalyse uitvoeren. Hieruit bleek dat de schade aan de Maserati niet is ontstaan bij de geschetste botsing, maar bij eerdere aanrijdingen. Bij het ontstaan van die schades zou de Maserati volgens de analyse nagenoeg stil moeten hebben gestaan. Ook de schade aan de aan de andere auto zou niet passen bij een botsing met 50 km per uur. Een deel van de schade aan de aan de andere auto zou zijn ontstaan door contact met een poort of garage.

Leestip!

 

Politie-onderzoek
Bij de fraudezaak werd ook de politie betrokken. De politie vond de volgende zaken verdacht:

  • Op het tijdstip van het ongeval werd daar geen melding gedaan bij de politie.
    Uit het rechtbankvonnis: “Gelet op het feit dat de N207 een eenbaansweg betreft en er rond dat tijdstip altijd veel verkeer over deze weg rijdt, is het zeer waarschijnlijk dat er bij een ongeval op deze weg een verkeersopstopping zou zijn ontstaan waarvan dan, bij een aanrijding van dergelijke aard, zeer waarschijnlijk een melding zou zijn gedaan, aldus de politie.”
  • De bedrijfsleider van het bedrijf dat de Maserati zou hebben weggesleept verklaarde geen takelwagen in bezit te hebben. Zijn zaak sleept nooit auto’s weg.

Leestip!

Valsheid in geschrifte
De rechtbank Den Haag acht hiermee bewezen dat het ongeval waarvoor de schade werd geclaimd, nooit heeft plaatsgevonden. Omdat de vrouw heeft aangegeven het schadeformulier te hebben ingevuld en ondertekend en de situatieschets heeft getekend, vindt de rechter dat valsheid in geschrifte is gepleegd. De rechter kon niet vaststellen of de vrouw ook de persoons- en autogegevens van de bestuurder van de Opel Vectra had ingevuld.

Honderd uur taakstraf
De rechter legt de vrouw 100 uur taakstraf op. De rechter verklaart: Door op deze wijze te handelen heeft de verdachte geprobeerd geld te bemachtigen waar zij geen recht op had. Daarmee heeft zij ernstig het vertrouwen geschaad tussen verzekeraar en verzekeringnemer. De rechtbank rekent het verdachte aan dat zij uit puur financieel eigenbelang heeft gehandeld en er daarmee blijk van heeft gegeven niet geïnteresseerd te zijn in de schade die zij met haar handelen aanricht.

Bron: amweb.nl

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld voorbeelden, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.