Terug naar overzicht
± 0 min

Vaststellen schadeclaim voetballer Nouri ingewikkeld

Ajax neemt aansprakelijkheid voor de blijvende schade van voetballer Abdelhak Nouri. De hoogte van de schadeclaim moet nog worden bepaald, en dat is ingewikkeld. Want had Nouri na een hartstilstand überhaupt de top nog wel kunnen bereiken?

Amsterdamse voetbalclub Ajax neemt zijn verantwoordelijkheid en stelde dat voetballer Abdelhak Nouri beter uit zijn hartstilstand had kunnen komen als er adequater was gehandeld op het veld. De middenvelder zakte een jaar geleden tijdens een oefenduel in elkaar als gevolg van een hartstilstand en heeft sindsdien ernstig en blijvend hersenletsel.

Leestip!

Is Ajax aansprakelijk voor hersenletsel van voetballer Nouri?

Concrete afspraken over schadeclaim
Ajax en de familie van Nouri gaan nu de ‘onderhandelingen’ in over de schadevergoeding die de club moet betalen. De familie wil Nouri thuis gaan verzorgen en heeft daar professionele hulp voor nodig. Ook hebben twee familieleden hun baan opgezegd om Nouri te gaan verplegen. Over de vergoeding daarvoor worden concrete afspraken gemaakt. Maar hoeveel schadevergoeding redelijk is, is ingewikkeld. Want hoeveel had Nouri aan salarissen kunnen verdienen als professioneel voetballer?

Leestip!
Letselschade beperkt na reanimatie hartstilstand buiten ziekenhuis

Medische vraag eerst beantwoorden
Toch is die vraag nog niet eens de bottleneck. Letselschadeadvocaat Sander de Lang: “Voorafgaand aan de vraag ‘Wat had Nouri kunnen bereiken?’ komt eerst de vraag: ‘Kan iemand die een hartstilstand heeft gehad, nog wel de top halen of überhaupt nog voetballen?’ Stel dat Nouri wel adequaat was behandeld en helemaal gezond was geworden, dan nog heeft hij wel een hartstilstand gehad. Het is de vraag of voetbalclubs het risico zouden lopen om zo’n speler in dienst te nemen. Die medische vraag moet eerst behandeld worden. Want Ajax heeft wel de aansprakelijkheid erkend voor de behandeling op het veld, maar natuurlijk niet voor de hartstilstand zelf."

Leestip!
Een op de zes is dodelijk slachtoffer na hartaanval

Schadeclaim op basis van verwachtingen
De vervolgvraag wat Nouri had kunnen bereiken, is makkelijker te beantwoorden. Dat moet worden bepaald door trainers en scouts, desnoods onder ede, stelt De Lange. Hij noemt een voorbeeld van zo’n schadeclaim op basis van verwachtingen: Danny Hoekman. De voetballer raakte in 1987 door een keeper van FC Utrecht zwaar geblesseerd en haalde daarna nooit meer de top. Maar omdat hij vóór die blessure in de belangstelling stond van Ajax, PSV en Tottenman Hotspur, is er toch twaalf miljoen uitgekeerd.

Bron: AD

Bent u als gevolg van een ongeval getroffen door hersenletsel?
Heeft u vragen over medische letselschade, aansprakelijkheid of letselschadevergoeding? Neem vrijblijvend contact op voor het berekenen van uw letselschade  en laat u bijstaan door een Letselschade advocaat of Letselschade jurist.