Aanrijding tussen fietser en voetganger, wie is aansprakelijk?

Gepost 22-03-2022

De kwetsbare fietser is (net zoals voetgangers) wettelijk beschermd in het verkeer. Lees hier hoe je moet handelen bij een fietsongeval. Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom worden zij in het verkeersrecht extra beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een motorvoertuig. Maar wie is er aansprakelijk in het geval van een aanrijding tussen twee fietsers of tussen een fietser en een voetganger? In zo’n geval gelden de gebruikelijke regels van het bewijsrecht: de eisende partij zal moeten bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding. In de praktijk kan het gebeuren dat zowel jij als de tegenpartij schuld hebben aan de aanrijding.

Schuld versus aansprakelijkheid

De begrippen schuld en aansprakelijkheid worden vaak met elkaar verward. De ‘schuld’ die iemand heeft aan een aanrijding is niet hetzelfde als het juridische begrip ‘aansprakelijkheid’. Dit laatste is de verplichting om de schade van iemand anders te betalen, zelfs als het niet duidelijk is wie de aanrijding heeft veroorzaakt. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn bijvoorbeeld aansprakelijk voor het letsel als gevolg van een aanrijding met een fietser, ook als zij geen directe schuld hebben aan de gebeurtenis.

Het belang van bewijs

Om de tegenpartij aansprakelijkheid te stellen voor het letsel is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Denk daarbij aan de schade aan bezittingen, maar ook bijvoorbeeld aan medische kosten die je hebt moeten maken. Daarnaast is het belangrijk om contactgegevens te verzamelen over de tegenpartij en van eventuele getuigen. Hun verklaring is namelijk belangrijk bewijs. Aan de hand van het bewijs zal moeten vastgesteld wat er precies is gebeurd en in welke mate de betrokken partijen aansprakelijk zijn voor de schade.

Ben je slachtoffer geworden van een ongeval tussen een fiets en voetganger? Vertel het verhaal aan onze letselschade-juristen en zij vertellen waar je recht op heeft.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Proces-verbaal opvragen bij letselschade - LetselSchade.nl Call Now Button