Aantal jonge verkeersslachtoffers verdubbeld in september

Gepost 16-09-2020

Het aantal verkeersslachtoffers onder brugklassers is in september 2 keer zo hoog als in de rest van het jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL. Het aantal fietsongevallen met letselschade is dan ook hoger in deze maand.

De afgelopen 10 jaar vielen onder brugklassers 18 doden door fietsongevallen (cijfers SWOV).

Van hen werden er 7 geschept door een vrachtwagen. Onder de 10-jarigen (7 doden) en 11-jarigen (4 doden) ligt het aantal dodelijke fietsongevallen een stuk lager.

Waarom meer fietsongevallen in september?

Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd brengen hun kinderen steeds vaker met de auto naar school. Maar meer auto’s op de weg betekent ook meer files en meer irritatie. Dit leidt tot meer verkeersongevallen.

Vaak zijn brugklassers de dupe. Daarnaast doen kinderen in de basisschoolleeftijd minder fietservaring op als ze weggebracht worden. Als deze kinderen vervolgens naar de middelbare school gaan, zijn het onervaren verkeersdeelnemers die sneller bij een fietsongeval betrokken zijn.

In De Volkskrant zegt de Fietsersbond daarover: ‘Brugklassers moeten voor het eerst in hun eentje lange afstanden afleggen […]. Dat doen ze vaak met weinig voorbereiding.’ Veilig Verkeer Nederland pleit er dan ook voor dat middelbare scholen eveneens aandacht gaan besteden aan verkeersveiligheid om het aantal fietsongevallen met letselschade te beperken.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Kinderen onvoorspelbaar en snel afgeleid

Naast het gebrek aan ervaring in het verkeer, zijn er nog meer redenen waarom brugklassers meer risico lopen op een fietsongeval met letselschade:

Brugklassers zijn onvoorspelbaar. Hun brein is volop in ontwikkeling, waardoor ze snelheid en gevaar lastig kunnen inschatten (SWOV).
Brugklassers zijn snel afgeleid. Ze doen een hoop op de fiets: lachen, praten, muziek luisteren en WhatsAppen, ondanks dat dit niet meer mag.
Brugklassers nemen het niet zo nauw met de regels op het fietspad. Met z’n allen naast elkaar fietsen is geen uitzondering.

Letselschade door fietsongeval?

Heeft je zoon of dochter letselschade opgelopen door een verkeersongeval? Mogelijk heeft hij of zij dan recht op schadevergoeding. Bel gratis met onze specialisten of neem contact op via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met je op en beantwoorden dan vrijblijvend je vragen over het fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   bezorgen scooter Call Now Button