Hoeveel fietsongevallen zijn er per jaar?

Gepost 20-03-2019

Nederland fietst gezamenlijk ongeveer 15 miljard kilometer per jaar. Met zo’n 35.000 kilometer aan fietspaden kan met recht gezegd worden dat Nederland een echt fietsland is. Jammer genoeg kan het ook weleens misgaan op de fiets. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal fietsers dat na een ongeval met ernstig letsel op de eerste hulp belandde, de afgelopen tien jaar met 26% is gestegen. In 2017 zijn er zelfs voor het eerst meer fietsers dan automobilisten om het leven gekomen bij een verkeersongeluk, namelijk 206 bij een fietsongeluk ten opzichte 201 in de auto.

Risicogroepen

Uit onderzoek door VeiligheidNL is gebleken dat in 2016 het aantal fietsongevallen waarvoor behandeling op een Spoed Eisende Hulp-afdeling noodzakelijk was het vaakst voorkomt onder kinderen en ouderen. Onder de fietsers die in 2016 de Spoed Eisende Hulp-afdeling bezochten naar aanleiding van een ongeval waren ongeveer evenveel mannen (51%) als vrouwen (49%). Bij fietsers van 13 tot en met 34 jaar was er in de meeste gevallen sprake van een ongeval waarbij auto’s of andere fietsers betrokken waren.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Oorzaken fietsongevallen

Uit het rapport van VeiligheidNL blijkt dat telefoongebruik geen grote invloed heeft op het ontstaan van fietsongevallen. Andere vormen van afleiding blijken een grotere rol te spelen, waaronder luisteren naar muziek (3%) en praten met anderen (21% bij jongeren onder de 25 jaar). In een derde van de gevallen wordt de situatie op de weg genoemd als de oorzaak van het ongeval, bijvoorbeeld gladheid, gaten in de weg of losliggende tegels. Tijdens het onderzoek gaf 44% van de slachtoffers aan dat het eigen gedrag van invloed was op het ontstaan van het ongeval.

Bent u ook slachtoffer geworden van een fietsongeluk? Neem contact op met onze specialisten om te kijken of u recht hebt op een vergoeding.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      fietshelm-letsel-preventie Call Now Button