Tijdelijk arbeidsongeschikt na letselschade door een fietsongeval?

Gepost 03-03-2022

Wat als u bij een fietsongeval letselschade oploopt, waardoor u tijdelijk niet kunt werken? Hebt u dan recht op een schadevergoeding?

In gesprek met meester in de rechten en Register-Expert Jeroen Damen van Jurilex uit Goirle.

De cliënt van Jeroen fietste haar woonwijk uit en een automobilist verleende haar geen voorrang. Bij de aanrijding brak de cliënt haar knie. Ze werd geopereerd, lag vijf dagen in het ziekenhuis en was thuis nog enkele weken gebonden aan bed.

Mevrouw had vier verschillende werkgevers. Voor drie ervan voerde ze schoonmaakwerkzaamheden uit, voor de vierde bezorgde zij post. Allemaal staand en lopend werk, dat ging nu niet. Niet alle werkgevers betaalden haar salaris volledig door, waardoor zij minder inkomsten had.

Voor het huishouden huurde ze hulp in en bovendien moest haar broer uit het buitenland overkomen om voor haar te zorgen. De kosten liepen snel op.

Verzekeraar wederpartij adviseert letselschadejurist

Verzekeraars zijn regelmatig negatief in het nieuws als het gaat om het uitkeren van een letselschadevergoeding. In deze zaak was dat niet het geval, zegt Jeroen. “Er is een gedragscode in ons vak. Daarin staat onder andere dat de verzekeraar van de wederpartij het slachtoffer moet adviseren zich te laten bij staan door een belangenbehartiger. Dat heeft de verzekeraar in dit geval keurig gedaan.”

Jeroen: “Ongeveer een maand na het fietsongeval ging ik bij mevrouw op huisbezoek. Zo’n huisbezoek is belangrijk. Het gaat immers om mensen van vlees en bloed, papieren slachtoffers bestaan niet. Thuis zie je pas wat voor impact letselschade heeft.”

Voorschot letselschadevergoeding

Mevrouw kreeg binnen drie weken het eerste voorschot voor de kosten die ze had moeten maken.” De verzekeraar heeft de aansprakelijkheid direct erkend. “Dat was ook te verwachten, want artikel 185 van de Wegenverkeerswet beschermt zwakkere verkeersdeelnemers, zoals fietsers. Een automobilist is alleen niet aansprakelijk als hij overmacht aannemelijk kan maken en daar was hier geen sprake van.”

Hoogte van de letselschadevergoeding

Mensen stellen vaak de vraag hoe hoog de letselschadevergoeding is. Op die vraag is geen simpel antwoord te geven. Jeroen: “Kort gezegd: het ene gebroken been is het andere niet. Soms zijn mensen na enkele weken volledig hersteld en gaat het leven door zoals voor het ongeval.

Maar soms zijn de gevolgen veel ernstiger en raakt iemand deels of volledig arbeidsongeschikt. Ik vind het belangrijk dat alle partijen zich verdiepen in de gevolgen van letselschade. Zo kunnen we komen tot een eerlijke schadevergoeding.”

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Vaststellingsovereenkomst

Ongeveer een jaar later was mevrouw weer volledig aan het werk en was er sprake van een voorlopige medische eindsituatie. Jeroen: “Dat was het moment om de balans op te maken en te bepalen hoe hoog de uiteindelijke letselschadevergoeding zou moeten zijn. Hierbij hebben we een onafhankelijke medisch expert betrokken, in dit geval een orthopedisch chirurg.

Deze gaf aan dat mevrouw door het fietsongeval later misschien last zou kunnen krijgen van artrose in de knie. Daarom is in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd dat mevrouw hiervan tot 2033 melding kan maken als dit optreedt. In die situatie wordt de schadevergoeding dan opnieuw bekeken.”

Letselschadespecialist neemt zorgen uit handen

De cliënt raadt iedereen aan om een belangenbehartiger in de arm te nemen: “Na een ongeval heb je veel zorgen: over je letsel, maar ook over hoe het nu moet met je werk. Ik belde Jurilex Letselschade en een dag later al nam Jeroen Damen contact met me op. Hij nam ons de zorgen uit handen en zorgde ervoor dat alles goed geregeld werd . Dat was heel prettig, zeker als je zelf geen ervaring hebt met dit soort dingen.”

Schade melden na letsel door een verkeersongeval?

Hebt u letselschade opgelopen door een ongeluk in het verkeer? Wij helpen u om een rechtvaardige schadevergoeding te verhalen. Wij hebben letselschade specialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij u in de buurt. Meld direct uw schade, of neem contact op via het contactformulier hieronder.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   euro's op tafelfietsen bij bezorgservice organisatie Call Now Button