Contante waarde berekenen letselschade
De Contante waarde is het bedrag, dat een aansprakelijke partij op een bepaald moment (= “Kapitalisatiedatum”) aan het slachtoffer dient te betalen, zodat het slachtoffer uit dat bedrag zowel de “Verschenen Schade” (= de schade vóór de “Kapitalisatiedatum”) als de “Toekomstige Schade” (= de schade na de “Kapitalisatiedatum”) kan betalen.
Belastingschade
Uit een bedrag gelijk aan de Contante waarde kan een slachtoffer evenwel niet alle “Verschenen Schade” en “Toekomstige Schade” betalen.
Dit komt door de zogenaamde “Belastingschade”, die het slachtoffer lijdt als gevolg van het feit, dat het slachtoffer belasting (box 3) dient te voldoen over het bedrag, dat de aansprakelijke partij aan het slachtoffer betaalt.
Bedrag “Schadevergoeding” (= “Contante waarde” + “Belastingschade”)
Om ervoor te zorgen, dat een slachtoffer daadwerkelijk zowel de “Verschenen schade” als de “Toekomstige Schade” kan voldoen, dient de aansprakelijke partij een bedrag aan “Schadevergoeding” te betalen gelijk aan de som van de “Contante waarde” en de “Belastingschade”.

Letselschade claimen in 4 stappen

Vertel uw verhaal

Wie is aansprakelijk?

Voorschot schadeclaim

Uitbetalen en afwikkelen
De berekening
Om de “Schadevergoeding” (= “Contante waarde” + “Belastingschade”) te berekenen, dienen de navolgende gegevens in de daartoe bestemde kolommen ingevuld te worden:
Onder “1. Netto schadebedrag”:
- 1e kolom: voer in het “Bedrag” van de jaarlijks terugkomende Schadepost
- 2e kolom: voer in onder “Van” de datum (dd-mm-yyyy) waarop de Schadepost is aangevangen
- 3e kolom: voer in onder “Tot” de datum (dd-mm-yyyyy) waarop de Schadepost eindigt
- 4e kolom: (optioneel) voer in onder “Omschrijving” het soort Schadepost
Herhaal het hiervoor vermelde (onder 1e kolom t/m 4e kolom) voor elke (jaarlijks terugkomende) Schadepost.
Onder “2. Persoonsgegevens”:
- 1e kolom: voer achter “Geslacht” d.m.v. een “klik” het juiste alternatief in
- 2e kolom: voer achter “Geboortedatum” in de geboortedatum van het slachtoffer (dd-mm-yyyy)
- 3e kolom: voer achter “Jaarlijkse sterftekanscorrectie” d.m.v. een “klik” het juiste alternatief in
(NB: in geval van alternatief “Ja” vindt per jaar een sterftekanscorrectie plaats; in geval van alternatief “Nee” vindt in de berekening geen jaarlijkse sterftekanscorrectie plaats, maar wordt uitgegaan van een statisch bepaalde overlijdensdatum).
Onder “3. Kapitalisatiegegevens”:
Toelichting: in de rechtspraak wordt over het algemeen uitgegaan van een verondersteld “Rendement” van 6 % per jaar en een veronderstelde “Inflatie” van 3 % per jaar.
In de kolommen achter “Rendement” achter de letters A, B en C kan evenwel elk gewenst percentage per jaar gekozen worden als “Rendement”.
In de kolommen achter “Inflatie” achter de letters A, B en C kan evenwel elk gewenst percentage per jaar gekozen worden als “Inflatie”.
Achter de letters A, B en C kan de periode worden gekozen (yyyy-yyyy).
Bij “Belastingschade”:
Belastingschade “Ja” / “Nee”
- voer achter “Belastingschade” d.m.v. een “klik” het gewenste alternatief in
(NB: in geval van alternatief “Ja” wordt de “Belastingschade” wel berekend; in geval van alternatief “Nee” wordt de ”Belastingschade” niet berekend)

Meld eenvoudig uw letselschade
We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.
Bij “Heffingsvrij Vermogen”:
Toelichting: voor iedere belastingplichtige geldt een heffingsvrij vermogen.
Bij de aangifte van beide partners kan ervoor gekozen worden om het heffingsvrije vermogen van de ene partner te verdubbelen.
Voer achter “Heffingsvrij Vermogen” d.m.v. een “klik” de gewenste optie in
- i. “Geen” kan gekozen worden:
1. ofwel indien het slachtoffer ook zonder Schadevergoeding een vermogen heeft groter dan het bedrag van het “Heffingsvrij vermogen”
2. ofwel indien slachtoffer en partner gekozen hebben voor verdubbeling van het heffingsvrij vermogen van de partner - ii. “Eenmaal” kan verkozen worden, indien het slachtoffer (zonder “Schadevergoeding”) een vermogen heeft lager dan het “Heffingsvrij Vermogen”
- iii. “Tweemaal” kan verkozen worden, indien (cumulatief):
1. èn het slachtoffer en partner gekozen hebben voor verdubbeling van het heffingsvrij vermogen van het slachtoffer
2. èn het slachtoffer (zonder “Schadevergoeding”) een vermogen heeft lager dan “Tweemaal” het “Heffingsvrij Vermogen”
Uitkomst:
Nadat de verplichte invoervelden ingevuld zijn, “klikken” op “Contante Waarde Berekening”, waarna het bedrag van de “Totale Schade” wordt vermeld, gesplitst in de navolgende bedragen:
- i. “Verschenen Schade”
- ii. “Toekomstige Schade”
- iii. “Fiscale Component Box 3”
Indien gewenst kan nog een print gemaakt worden door te “klikken” op “PDF Print Versie”.
Klik hier: Berekeningsprogramma Contante Waarde
Veelgestelde vragen
Bij fietsongevallen met kinderen, maakt de wet onderscheid tussen kinderen jonger dan veertien jaar en kinderen van veertien jaar en ouder. In de praktijk bent u als automobilist bijna altijd volledig aansprakelijk voor de toegebrachte schade na een ongeval met een kind jonger dan veertien jaar. Hoewel kinderen schuldig kunnen zijn aan een verkeersongeval, kunnen zij in de praktijk bijna nooit volledig aansprakelijk worden gesteld voor de schade die zij een ander hebben toegebracht. Dat heeft ermee te maken dat een kind onder de veertien jaar de gevolgen van zijn of haar handelen niet kan overzien.
Bij een ongeval tussen een automobilist en een kind ouder dan veertien jaar geldt dat de automobilist aansprakelijk is, tenzij hem niets te verwijten valt. De fietser heeft, ongeacht de vraag of er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de fietser, recht op een vergoeding van minimaal 50% van zijn totale schade. De overige 50% wordt verdeeld afhankelijk van de vraag welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Het kan zijn dat iedere partij voor de helft aansprakelijk is voor de schade, maar het kan ook zijn dat een van de partijen 75% aansprakelijk is voor de schade en de andere partij 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval.
Het kan gebeuren dat u een bedrijfsongeval overkomt, omdat een collega een fout maakt en dat u daarbij letselschade oploopt. In dit geval hoeft u niet uw collega aansprakelijk te stellen. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen en een beroep doen op de verzekeraar van uw werkgever voor een schadevergoeding voor het bedrijfsongeval. Het maakt geen verschil of u een tijdelijk of vast arbeidscontract hebt, of werkzaam bent voor een uitzendbureau.
Wij helpen u bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en claimen een maximale letselschadevergoeding. Graag horen wij uw verhaal en ontvangt u direct waar u recht op hebt.
Als een vriend(in) of familielid letsel heeft opgelopen en nog in het ziekenhuis ligt, dan adviseren wij om zo spoedig mogelijk contact met de juristen van Letselschade.nl op te nemen. Wij beoordelen of er op juridisch vlak sprake is van een zaak. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op.
Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Uw belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.
Hoe lang een letselschadezaak duurt bij verkeersongevallen verschilt sterk per zaak. Elke letselschadezaak is namelijk anders. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de duur van een letselschadezaak. Daarbij kunt u denken aan:
- de ernst van het letsel;
- de impact van het letsel op het dagelijks leven van een slachtoffer;
- de tijdsduur van het herstel.
Dat betekent dat hoe complexer de zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Daarnaast zal de duur van een letselschadezaak ook afhankelijk zijn van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. De duur van een letselschadezaak kan variëren van enkele maanden tot aan enkele jaren.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe complexer een zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Wanneer een letselschadeslachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen en een lang behandeltraject moet ondergaan, dan zal een letselschadezaak logischerwijs ook langer duren dan een zaak waarbij het letsel bestaat uit een aantal schaafwonden en kneuzingen.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is verder ook afhankelijk van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. Onze letselschadejuristen zorgen voor een voortvarende start van de letselschadezaak, neem vrijblijvend contact op.
Een bedrijfsongeval is alleen uw eigen schuld wanneer er sprake is van opzet of als u bewust roekeloos bent geweest. In dit geval kan de werkgever niet aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade. Het komt trouwens niet vaak voor dat de werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld.
Wilt u weten of u uw werkgever aansprakelijk kan stellen voor het bedrijfsongeval? Vertel ons wat er gebeurd is en u ontvangt van ons direct een indicatie van waar u recht op hebt.
Werknemers in loondienst worden beschermd tegen arbeidsongevallen. Zij kunnen namelijk al snel de werkgever aansprakelijk stellen voor het arbeidsongeval. Zzp’ers/zelfstandige ondernemers genieten niet dezelfde bescherming als werknemers in loondienst. U bent als zzp’er/zelfstandige ondernemer verantwoordelijk voor uw eigen inkomsten. Als u niet werkt dan genereert u ook geen inkomsten. Als zzp’er/zelfstandige ondernemer wordt van u verwacht dat u de eigen financiële risico’s draagt in het geval van een arbeidsongeval. Een zzp’er/zelfstandige ondernemer kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten waarmee hij zich verzekert tegen de financiële gevolgen van een arbeidsongeval. Tachtig procent van de zzp’ers/zelfstandige ondernemers heeft echter geen arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat de premie te hoog is.
Als u letsel oploopt door schuld van een ander kunt u uw schade zelf op de tegenpartij of zijn verzekeraar verhalen. Voor iemand die daar niet dagelijks mee te maken heeft, kan dit zeer complex zijn. Bovendien is niet altijd bekend welke schade en welke bedragen er te verhalen zijn.
Rechtsbijstandsverzekeraars bieden daar polissen voor aan tegen een jaarlijkse premie. Bij schade kunt u dan op basis van de polis gebruikmaken van de diensten van die verzekeraar om uw schade te verhalen.
Gratis hulp bij letselschade van Letselschade.nl
Letselschade.nl daarentegen biedt u deze dienst geheel GRATIS aan, zonder dat u hiervoor een Rechtsbijstandverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien bent u bij Letselschade.nl verzekerd van een letselschadespecialist die alleen letselschadezaken behandelt en daarin jarenlange ervaring heeft.
Ook al heeft u een Rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan nog kunt u gratis gebruikmaken van de diensten van Letselschade.nl, zodat u verzekerd bent van de meest deskundige hulp bij letselschade die er op dit gebied te krijgen is! Én dit zonder dat u uw rechten bij uw Rechtsbijstandsverzekeraar verspeelt. Letselschade.nl regelt dit allemaal voor u geheel kosteloos!
Meld nu uw letselschade en krijg gratis rechtshulp
Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in om de schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.
Bel mij terug!
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.
Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.