Terug naar overzicht
± 3 min

App maakt tieners bewust van gevaren smartphonegebruik in verkeer

Letselschade onder tieners voorkomen? Een spel kan daarbij helpen.
De populaire app Wheelie Pop maakt jonge tieners bewust van de risico’s van het smartphonegebruik in het verkeer.

Letsel door fietsongevallen 

Een fietsongeluk met letsel tot gevolg is vaak te wijten aan het gebruik van de smartphone. Met name onder jonge tieners komt dit vaak voor. In de praktijk zien wij dit terug als er advies en juridische bijstand wordt verleend na een letselschade-ongeval. De provincie Utrecht stelde destijds al € 30.000 euro beschikbaar voor het initiatief om jonge tieners bewust te maken van de gevaren van het smartphonegebruik.

Tieners een risicogroep in het verkeer

Met name de 10 tot 15 jarigen zijn een risicogroep. Tijdens het fietsen laten zij zich makkelijk afleiden door hun smartphone, zo blijkt uit cijfers. De sociale invloed van vrienden is in deze leeftijdscategorie groot, waardoor het risicogedrag en de kans op fietsongevallen toeneemt. Recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat ruim driekwart van de pubers weleens de telefoon gebruikt tijdens het fietsen. .

Entertainment, educatie en bewustwording

De game Wheelie Pop, ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland, vergroot spelenderwijs het bewustzijn van het gebruik van de telefoon op de fiets om zo een bijdrage te leveren aan een daadwerkelijke gedragsverandering bij jonge verkeerdeelnemers. Al fietsend racen gebruikers door verschillende levels, moeten zij obstakels ontwijken en proberen zij ondertussen appjes en telefoontjes te negeren. De in 2017 gelanceerde game kon al rekenen op meer dan 20.000 downloads.

Resultaat in de praktijk

Onderzoeksbureau Ruigrok kreeg de opdracht om het effect van Wheelie Pop in de praktijk te onderzoeken. Een van de uitkomsten was dat spelers van de game vaker nadenken over hun veiligheid tijdens het fietsen dan niet-spelers. Verder wordt verwacht dat het effect wordt vergroot wanneer het spel vaker wordt gespeeld. Onze tip aan (thuiswerkende) ouders om de app van Veilig Verkeer Nederland vandaag nog te introduceren.

Download hier voor Android en hier voor iOS.

Bent u onverhoopt letselschadeslachtoffer van een fietsongeval door bijvoorbeeld smartphonegebruik? Is een ander hiervoor aansprakelijk? 
Wij beantwoorden graag uw vragen over de juridische aansprakelijkheid en kunnen u verder helpen bij het regelen van een schadevergoeding. Geheel kosteloos. Neemt contact op met mevrouw Chakhachiro of één van onze andere letselschadejuristen via het contactformulier hieronder of bel gratis 0880- 112 112. 

Geschreven door: