Letselschade na scooter ongeluk

Claim kosteloos uw schadevergoeding!

Bent u betrokken geraakt bij een scooterongeluk, bijvoorbeeld doordat u werd aangereden door een auto of moest uitwijken bij een eenzijdig ongeval? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding voor uw letsel.

Na een ongeluk met de scooter komt er veel op u af: lichamelijk herstel, medische kosten, stress én de vraag wie aansprakelijk is. Juist in deze hectische periode is juridische ondersteuning essentieel.

Onze ervaren letselschadespecialisten nemen het volledige traject voor u uit handen, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het claimen van de maximale schadevergoeding. En dat volledig kosteloos. Zo kunt u zich richten op wat écht belangrijk is: uw herstel.

logo-nationaal-keurmerk-letselschade-png_-375×128

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Letselschade na een scooterongeluk: wat kunt u vergoed krijgen?

Als scooterrijder bent u kwetsbaar in het verkeer. Wordt u aangereden of raakt u gewond bij een scooterongeluk, dan kan dat ingrijpende gevolgen hebben – lichamelijk, psychisch én financieel. Zeker bij ernstig letsel kan uw leven blijvend veranderen.

Na een scooterongeluk kunt u in aanmerking komen voor een uitgebreide schadevergoeding. Dit noemen we letselschadevergoeding, en die bestaat uit verschillende schadeposten, zoals:

Schadepost Omschrijving
Inkomensverlies Minder of geen loon door werkuitval
Medische kosten Ziekenhuiszorg, fysiotherapie, medicijnen
Psychische schade Angst, trauma, stress
Huishoudelijke hulp Hulp nodig voor schoonmaken, koken, etc.
Reiskosten Vervoer naar artsen en behandelingen
Schade aan eigendommen Beschadigde scooter, kleding, telefoon
Studievertraging Later afstuderen door herstelperiode
Verlies van sociaal leven Niet meer durven deelnemen aan dagelijkse activiteiten

Volgens de wet is de aansprakelijke partij, vaak de verzekeraar van de tegenpartij, verplicht om ál deze schade te vergoeden. Dit geldt voor zowel directe kosten als immateriële schade, zoals pijn, verdriet of verlies van levensplezier.

Aangereden door een auto op de scooter? Dit zijn uw rechten

In Nederland geldt een helmplicht voor scooters, bromfietsen en snorscooters met een geel kenteken. Sinds juli 2022 is het dragen van een helm ook verplicht voor snorscooters. Maar wat als u betrokken raakt bij een scooterongeluk terwijl u géén helm droeg?

In dat geval kan de verzekeraar van de tegenpartij zich beroepen op eigen schuld. Zij kunnen stellen dat uw letsel (gedeeltelijk) het gevolg is van het niet dragen van een helm. Dit kan ertoe leiden dat u niet 100%, maar slechts een deel van de schade vergoed krijgt.

Toch betekent dit niet dat u geen recht meer heeft op schadevergoeding. Ook zonder helm blijft de automobilist of tegenpartij namelijk verantwoordelijk voor het veroorzaken van een gevaarlijke verkeerssituatie. In veel gevallen blijft een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk.

Twijfelt u of u nog recht heeft op schadevergoeding na een ongeluk zonder helm? Onze letselschadespecialisten beoordelen kosteloos uw situatie.

Geen helm gedragen bij scooterongeluk: krijgt u nog schadevergoeding?

In Nederland geldt een helmplicht voor scooters, bromfietsen en snorscooters met een geel kenteken. Sinds juli 2022 is het dragen van een helm ook verplicht voor snorscooters. Maar wat als u betrokken raakt bij een scooterongeluk terwijl u géén helm droeg?

In dat geval kan de verzekeraar van de tegenpartij zich beroepen op eigen schuld. Zij kunnen stellen dat uw letsel (gedeeltelijk) het gevolg is van het niet dragen van een helm. Dit kan ertoe leiden dat u niet 100%, maar slechts een deel van de schade vergoed krijgt.

Toch betekent dit niet dat u geen recht meer heeft op schadevergoeding. Ook zonder helm blijft de automobilist of tegenpartij namelijk verantwoordelijk voor het veroorzaken van een gevaarlijke verkeerssituatie. In veel gevallen blijft een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk.

Twijfelt u of u nog recht heeft op schadevergoeding na een ongeluk zonder helm? Onze letselschadespecialisten beoordelen kosteloos uw situatie.

Gedeelde schuld bij een scooter- of brommerongeluk: wat betekent dat voor uw schadevergoeding?

In de meeste gevallen is het inschakelen van een letselschadeadvocaat na een scooterongeluk niet nodig. Vaak is al snel duidelijk wie aansprakelijk is, en wordt de schadevergoeding buiten de rechtszaal om geregeld. Een gespecialiseerde letselschadejurist kan dit proces volledig voor u begeleiden – snel, effectief en kosteloos.

Een letselschadeadvocaat komt meestal pas in beeld als er een gerechtelijke procedure nodig is. Dat gebeurt zelden, maar als het nodig is, werken wij samen met ervaren LSA-advocaten uit ons netwerk. U hoeft hiervoor zelf niets te regelen en maakt ook géén extra kosten: wij nemen deze kosten voor onze rekening en verhalen ze op de verzekeraar van de tegenpartij.

Bij Letselschade.nl werken we volgens het ‘no cure, no pay’-principe: juridische hulp is voor u volledig gratis. De wet bepaalt namelijk dat de aansprakelijke partij ook de redelijke kosten van juridische bijstand moet vergoeden. Zo bent u verzekerd van professionele rechtshulp, zonder financiële risico’s.

review letselschade.nl scooter ongeval

Mr. Wanda Barten is Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Scooterongeluk en de tegenpartij rijdt door: wat kunt u doen?

Het gebeurt helaas vaker dan u denkt: u wordt op de scooter aangereden, maar de veroorzaker rijdt door zonder zijn gegevens achter te laten. Dit is strafbaar en wordt gezien als het verlaten van de plaats van het ongeval.

Als de dader onbekend blijft en u letselschade heeft opgelopen, kunt u mogelijk een schadevergoeding aanvragen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is er voor slachtoffers van aanrijdingen met:

  • Een onbekende of doorgereden tegenpartij;
  • Een onverzekerde of gestolen auto;
  • Een bestuurder die geen aansprakelijke partij blijkt te zijn.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding via het Waarborgfonds, moet u kunnen aantonen dat het ongeval daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Denk aan:

  • Aangifte bij de politie binnen 14 dagen;
  • Getuigenverklaringen (minimaal twee indien mogelijk);
  • Foto’s of video’s van de schade en locatie.

Passagier op een scooter en letselschade opgelopen? Dit zijn uw rechten

Zat u tijdens een scooterongeluk achterop als passagier (opzittende) en heeft u letsel opgelopen? Dan geldt u als schuldloze derde. Dit betekent dat u geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor het ongeval, en dus altijd recht heeft op een schadevergoeding.

U kunt in dit geval een van de betrokken partijen aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder van de scooter een opzittendenverzekering heeft afgesloten. U kon dat vooraf immers niet weten.

Onze letselschadejuristen helpen u kosteloos bij het:

  • Verzamelen van bewijs (schadeformulier, getuigen, medische info);
  • Opstellen en versturen van de aansprakelijkstelling;
  • Begeleiden van het volledige schadeverhaal.
letselschadespecialist van letselschade.nl

Meld eenvoudig uw letselschade

We kunnen u binnen 1 minuut vertellen of u mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij geven u gratis advies en helpen u bij het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding voor het opgelopen letsel.

Letselschade bij een eenzijdig scooterongeluk: wie betaalt de schade?

Bij een eenzijdig scooterongeluk is er geen andere verkeersdeelnemer betrokken. Denk aan een situatie waarin u moet uitwijken voor een obstakel op de weg, de controle over het stuur verliest en gewond raakt. Ook dan kunt u letselschade oplopen, maar wie is er dan aansprakelijk?

In veel gevallen kunt u een beroep doen op uw eigen verzekering, mits u een aanvullende opzittendenverzekering heeft afgesloten. Deze verzekering dekt vaak de schade die u zelf oploopt, zelfs als u verantwoordelijk bent voor het ongeval.

Let op: sommige verzekeraars sluiten de hulp van een externe letselschadespecialist uit bij eigen schuld. Dit betekent dat de kosten voor juridische hulp in dat geval mogelijk niet vergoed worden.

Wat doet een letselschade-expert na een scooterongeluk precies?

Een letselschade-expert behartigt uw belangen van begin tot eind. U staat er dus niet alleen voor. Onze experts nemen het volledige juridische traject voor u uit handen, zodat u zich kunt richten op uw herstel. Wat u mag verwachten:

  • Inventarisatie van uw situatie – Wie is aansprakelijk en welke schadeposten gelden voor u?
  • Aansprakelijkstelling – Wij stellen de tegenpartij formeel aansprakelijk.
  • Bewijs verzamelen – Denk aan schadeformulieren, medische dossiers en getuigenverklaringen.
  • Correspondentie voeren – Wij nemen het contact met verzekeraars volledig van u over.
  • Onderhandelen over de schadevergoeding – Wij gaan voor een maximale én rechtvaardige uitkering.

U hoeft dus niet zelf in gesprek met schadebehandelaars of juristen van de tegenpartij. Onze letselschade-experts zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft, kosteloos en professioneel.

Heeft u een letselschadeadvocaat nodig na een scooterongeluk?

In de meeste gevallen niet. Na een scooterongeluk is vaak snel duidelijk wie aansprakelijk is, en wordt de schadevergoeding geregeld zonder tussenkomst van een rechter. In zulke situaties volstaat de hulp van een gespecialiseerde letselschadejurist, die u van A tot Z begeleidt, volledig kosteloos.

Alleen als er sprake is van een juridische procedure voor de rechtbank, schakelen we een letselschadeadvocaat in. Dat komt zelden voor, maar als het nodig is, werken wij samen met ervaren LSA-advocaten uit ons netwerk. U hoeft hiervoor niets te regelen en maakt géén extra kosten: wij verhalen die op de verzekeraar van de tegenpartij.

Bij Letselschade.nl geldt altijd: no cure, no pay. De wet bepaalt dat de aansprakelijke partij ook de kosten voor juridische hulp moet vergoeden. Zo bent u verzekerd van professionele rechtshulp, zonder financiële risico’s.

Welke schade wordt vergoed na een scooter- of brommerongeluk?

Na een ongeluk met de scooter of brommer kunt u recht hebben op een volledige letselschadevergoeding. Deze bestaat uit twee onderdelen:

1. Materiële schadevergoeding

Dit betreft kosten die u daadwerkelijk maakt of inkomsten die u misloopt. Denk hierbij aan:

  • Inkomensverlies door werkuitval;
  • Medische en revalidatiekosten;
  • Schade aan uw scooter of persoonlijke eigendommen;
  • Kosten voor vervangend vervoer;
  • Hogere telefoon- of administratiekosten;
  • Juridische kosten voor hulp bij uw schadeclaim.

Daarnaast zijn er vaak aanvullende uitgaven die onder de materiële schade vallen. Onze letselschadejuristen helpen u om deze volledig in kaart te brengen.

2. Immateriële schadevergoeding (smartengeld)

Smartengeld is een financiële vergoeding voor emotioneel of psychisch leed als gevolg van het ongeluk. U kunt hierbij denken aan:

  • Verminderde levensvreugde;
  • Blijvende littekens of ontsieringen;
  • Chronische pijn;
  • Angst om weer deel te nemen aan het verkeer;
  • Traumatische klachten of psychische problemen.

Het vaststellen van de hoogte van het smartengeld is complex. Onze juristen hebben veel ervaring met het onderbouwen van deze claims, en zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft – zowel voor zichtbare als onzichtbare schade.

Stappenplan: wat te doen na een scooterongeluk

Na een aanrijding met de scooter is het belangrijk om direct de juiste stappen te nemen. Zo vergroot u de kans op een succesvolle schadevergoeding.

  1. Zorg voor veiligheid en medische hulp
    Breng uzelf en anderen in veiligheid en bel 112 bij ernstig letsel.
  2. Laat de politie komen
    Vraag om een proces-verbaal, dit helpt later bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.
  3. Vul het schadeformulier zorgvuldig in
    Onderteken dit alleen als u volledig akkoord bent met de beschrijving van het ongeval (zie toelichting hieronder).
  4. Verzamel bewijs
    Maak foto’s van de situatie, noteer gegevens van getuigen en bewaar bonnetjes van gemaakte kosten.
  5. Schakel juridische hulp in
    Onze letselschadespecialisten begeleiden u kosteloos van A tot Z bij het claimen van uw schadevergoeding.
trustpilot-review-reviewer

Mr. Jeroen Damene is NIVRE Reigster-Expert en Senior Letselschadejurist bij LetselSchade.nl

Let op: schadeformulier alleen ondertekenen bij volledige instemming

Bij een scooterongeluk heeft de automobilist vaak een schadeformulier bij zich. Teken dit formulier alleen als u het volledig eens bent met de beschrijving van het ongeval. Twijfelt u? Of herinnert u zich het ongeval niet goed? Onderteken dan niet!

Laat in dat geval de politie een proces-verbaal opmaken. U kunt dit later opvragen via het registratienummer. Zo voorkomt u dat er misverstanden ontstaan over de toedracht van het ongeluk.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?

    Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

    1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

    2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

    3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

    4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

    Alle vragen met JA beantwoord

    Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

    1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

    Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

    Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

    1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

    2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

    3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

    Alle vragen met JA beantwoord

    Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

    1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

    Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

    Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

    1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

    Jouw antwoord is JA

    Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw antwoord is NEE

    Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

    Call Now Button