
Letselschade na een ongeluk met de scooter
Bestuurders van scooters en brommers zijn ondanks het dragen van een helm extra kwetsbaar in het verkeer. Bij een scooterongeluk is er dan ook vaak (grote) letselschade. Het is daarom erg belangrijk om meteen de aansprakelijkheid van het scooterongeval vast te stellen. LetselSchade.nl helpt je daar graag bij en zorgt ervoor dat je de maximale schadevergoeding krijgt. Wil je meteen weten hoeveel schadevergoeding je kunt laten claimen door ons voor je scooterongeluk? Stuur ons een Whatsappbericht en wij komen er zo snel mogelijk op terug.
Aansprakelijkheid bij scooterongeluk
De eerste vraag die we moeten beantwoorden voordat we jouw schadeclaim kunnen neerleggen bij de tegenpartij: wie is er aansprakelijk voor het scooterongeluk? Dit hangt er allereerst vanaf wie van de partijen de verkeersregels heeft overtreden. Heeft een automobilist jou als scooter bijvoorbeeld geen voorrang verleend, terwijl je die wel had? Dan is de tegenpartij aansprakelijk voor het ongeluk. Het kan ook zo zijn dat beide partijen schuld hadden. Als de tegenpartij maar gedeeltelijk aansprakelijk is voor het scooterongeluk (bijvoorbeeld voor 50% of 75%), dan wordt maar een deel van je opgelopen letselschade vergoed. In alle gevallen maakt de letselschade specialist nauwkeurige analyse van de situatie. Wij weten hoe we juridisch gezien het maximale voor jou als slachtoffer kunnen bereiken.


Welke soorten schadevergoeding kun je verhalen bij een scooterongeluk?
Er zijn verschillende soorten schadevergoeding die je als slachtoffer kunt eisen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Inschakelen van huishoudelijke hulp
- Inkomstenverlies
- Reiskosten
- Medische kosten
- Smartengeld (morele schadevergoeding)
Om goed helder te krijgen welke schadevergoeding op jouw situatie van toepassing is, nemen we graag je scooterongeluk met je door. We kunnen dan ook direct je kansen vaststellen. Stuur ons een Whatsappbericht en wij komen er zo snel mogelijk bij je op terug.
Eenzijdig ongeluk met de scooter
Ben je de controle over het stuur van je scooter kwijtgeraakt en heb je daardoor zelf een ongeluk gehad, zonder tegenpartij? Letselschade die je op deze manier opgelopen hebt, kun je claimen bij je verzekeraar. Hiervoor moet je wel een opzittende verzekering hebben afgesloten. Heb je die? Dan kun je eenzijdig letsel waar je zelf verantwoordelijk voor bent, verhalen. Dit geldt ook voor schade van een vriend of vriendin als je je scooter aan hem of haar hebt uitgeleend. Zo hadden we pas bij LetselSchade.nl zo’n geval. De persoon had de scooter van een vriendin geleend, en kreeg toen een ongeluk. Gelukkig had de vriendin een opzittende verzekering. De achterop zittende die letsel had kon de letselschade verhalen via ons. De bestuurster helaas dus niet, omdat ze zelf niet de eigenaar was van de scooter.
Letselschade vergoeding als opzittende van de scooter
Hebben jullie met de scooter van je vriend/vriendin een ongeluk gehad, terwijl jij achterop zat? Heb je daar letselschade bij opgelopen? Je kunt als opzittende altijd letselschade claimen, je bent dan namelijk een ‘schuldloze derde’. In deze positie kun je bijna altijd één van de partijen aansprakelijk stellen voor je schade. Het recht op een letselschade vergoeding geldt als opzittende altijd, ongeacht of de bestuurder een opzittende verzekering had toen het ongeluk plaatsvond. Daar kan jij namelijk vrij weinig aan doen. Je krijgt in dit geval ook snel je geld, omdat het voor jouw schadevergoeding niet uitmaakt wie er nu uiteindelijk aansprakelijk is.

Direct je letselschade melden bij een scooterongeluk?
Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer kan zijn en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Heb ik bij een scooterongeluk recht op smartengeld?
Je hebt bij een verkeersongeval buiten jouw schuld om altijd recht op smartengeld. Dus ook bij een scooterongeluk. De vergoeding voor het smartengeld is een compensatie van het emotionele leed en de verloren levensvreugde als gevolg van het ongeluk. Voorbeelden hiervan:
- Een blijvend litteken waar je emotioneel onder lijdt
- Psychische problemen omdat je een angst in het verkeer hebt ontwikkeld
- Door het opgelopen letsel raak je sociaal geïsoleerd en je wordt hier depressief van
Hoe berekenen we het smartengeld?
Natuurlijk is het moeilijk om dit soort lijden in geld uit te drukken, maar toch kunnen we dit proberen. We kijken hierbij naar diverse factoren:
- Het soort letselschade
- De duur van je herstel
- Je leeftijd toen het ongeluk plaatsvond
- Hoe lang je nog last hebt van de emotionele gevolgen.
De experts van LetselSchade.nl weten precies hoe ze dit moeten berekenen om een goede claim voor je te maken. Je kunt ervan uit gaan dat we de juiste expertise in huis hebben om jouw financiële situatie van voor het scooterongeluk zoveel mogelijk te herstellen.
Heb ik nu een letselschade advocaat nodig?
Een letselschade advocaat kan voor jou een goede schadevergoeding regelen voor de letselschade door het scooterongeluk. Hij kan ook procederen in een rechtszaal als dat nodig is. Wel kost de hulp van een advocaat je vaak veel geld. Een letselschade jurist werkt daarentegen kosteloos. Het is namelijk bij de Nederlandse wet geregeld dat juridische hulp van een specialist altijd bij de tegenpartij verhaald wordt. LetselSchade.nl heeft de juiste kennis en expertise in huis om jouw schadevergoeding buiten een rechtszaak om te regelen. Onze hulp is altijd gratis!
Wij claimen voor jou de maximale schadevergoeding!
LetselSchade.nl helpt je graag bij het claimen van de maximale schadevergoeding. Wij zorgen ervoor dat er naar je verhaal geluisterd wordt en je een zo hoog mogelijk schadevergoeding krijgt voor het letsel dat je hebt opgelopen. Vul het formulier in of stuur ons een Whatsappbericht. Wij bellen je terug en luisteren naar je verhaal. Je krijgt dan direct een indicatie van de schadevergoeding voor jouw scooterongeluk.

Veelgestelde vragen over letselschade na een ongeluk met de scooter
Als letselschadeslachtoffer heb je na een verkeersongeval recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de emotionele schade die je hebt opgelopen na het ongeval, het is dus een vergoeding voor alle geleden pijn en verdriet.
Deze onzichtbare schade kan niet in geld worden uitgedrukt. Het is om deze reden dan ook niet mogelijk om op voorhand aan te geven hoe hoog je vergoeding aan smartengeld zal zijn. Het berekenen van smartengeld is specialistisch werk, onze letselschadejuristen claimen kosteloos het maximale smartengeldbedrag voor het slachtoffer.
Wel zijn er een aantal factoren belangrijk bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding. Zo zal onder andere gekeken moeten worden naar het type letsel dat je hebt opgelopen, de tijdsduur van het herstel, de pijn die je hebt geleden, of er sprake is van blijvend letsel, of je littekens overhoudt aan het ongeval, de mate van arbeidsongeschiktheid, de impact van het ongeval op je leven en je leeftijd. Aan de hand van deze punten zal de hoogte van je smartengeld berekend worden.
Bij verkeersongevallen is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van kracht. Deze wet bepaalt dat alle motorvoertuigen een verplichte verzekering moeten afsluiten als zij deelnemen aan het verkeer. Mocht je betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en heb je door het ongeval letselschade opgelopen, dan is het dus de WA-verzekeraar van de tegenpartij die jouw schade dient te vergoeden.
Mocht je letselschade hebben opgelopen als gevolg van een eenzijdig verkeersongeval, dan wordt de schade niet vergoed door de WA-verzekeraar. In dat geval zal je een schadeverzekering inzittenden (SVI) moeten hebben afgesloten om je eigen schade vergoed te krijgen. Zowel bij het claimen van een schadevergoeding via de WA-verzekering of via de SVI-verzekering kunnen wij in de meeste gevallen je kosteloos bijstaan. Neem contact met een van onze letselschadejuristen op en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
In de meeste gevallen is het direct duidelijk welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Maar het kan ook zijn dat beide partijen een verkeersfout hebben begaan, waardoor beide partijen aansprakelijk zijn voor de ontstane letselschade. We spreken dan van een gedeelde aansprakelijkheid.
Ook bij een gedeelde aansprakelijkheid heb je recht op een schadevergoeding, maar dan wordt slechts een gedeelte van je schade vergoed. Bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding wordt gekeken naar de ernst van de gemaakte verkeersovertreding en de aard en ernst van het letsel. Naar aanleiding daarvan wordt een schuldverdeling opgemaakt. Het kan zijn dat elke partij voor de helft aansprakelijk is, maar het kan ook zijn dat een van de partijen voor 75% aansprakelijk is en de andere partij voor 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Als je als inzittende letselschade hebt opgelopen na een verkeersongeval, dan kan je bijna altijd één van de partijen aansprakelijk stellen voor je schade. Aangezien jij volledig buiten je schuld om betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, word je ook wel schuldloze derde genoemd. Onze letselschadejuristen behartigen de belangen van schuldloze derden en zorgen ervoor dat de schade wordt verhaald op de regelend verzekeraar.
Schuldloze derde en regelend verzekeraar
Als schuldloze derde kan jij bepalen wie je aansprakelijk gaat stellen voor de schade die je hebt opgelopen. Je kan de wederpartij aansprakelijk stellen, maar je kan ook de bestuurder aansprakelijk stellen van de auto waar je in zat. De gekozen partij wordt ook wel de regelend verzekeraar genoemd. De regelend verzekeraar dient jouw schade te vergoeden, ongeacht de vraag wie nu daadwerkelijk aansprakelijk is geweest voor het verkeersongeval. De regelend verzekeraar zal het bedrag aan schadevergoeding achteraf claimen bij de aansprakelijke partij.
Voordeel schuldloze derde
Het voordeel is dat je als schuldloze derde niet de hele procedure hoeft af te wachten. Verzekeraars kunnen namelijk oneindig lang met elkaar discussiëren over de vraag wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als schuldloze derde mag je geen slachtoffer worden van de oneindige discussie tussen de verzekeraars en om deze reden moet de aangesproken partij binnen korte tijd je schade vergoeden.
In de meeste gevallen is het buitenlandsrecht van toepassing als je letsel oploopt als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Dat betekent dat regels van het desbetreffende land van toepassing zijn. Dit maakt de afwikkeling van de zaak vaak erg lastig, omdat je wellicht de taal onvoldoende machtig bent en niet bekend bent met de regels van het desbetreffende land. Je zal dan ook in dat desbetreffende land een letselschadejurist moeten inschakelen om te kunnen beoordelen of je recht hebt op een schadevergoeding.
Verkeersongeval met landgenoot in buitenland
Dit is alleen anders als je in het buitenland bent aangereden door een landgenoot. De afwikkeling van de letselschadezaak kan in de meeste gevallen dan wel worden afgehandeld naar Nederlands recht. Daarnaast heb je ook recht op een schadevergoeding als je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) hebt afgesloten en de verzekeraar bereid is om de letselschadezaak naar Nederlands recht af te handelen.
In dat geval heb je als bestuurder en inzittende recht op een schadevergoeding als je letsel hebt opgelopen als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Een SVI-verzekering dekt ook je schade als het verkeersongeval is veroorzaakt door eigen schuld. Dus ook bij een eenzijdig ongeval heb je dan recht op een schadevergoeding.
Daarnaast dekt een SVI-verzekering ook vaak de kosten voor juridische bijstand. In dat geval kunnen wij je dan ook geheel kosteloos bijstaan. Bel met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Meer veelgestelde vragen