ANWB: Aantal gewonden in verkeer nog te hoog

Gepost 02-12-2021

Uit de gepubliceerde cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat in het jaar 2020 ruim 19.700 mensen (ernstig) letsel hebben opgelopen in het verkeer. De ANWB vindt dit gewonden aantal te hoog. Hoe kan dit aantal, ondanks de doelen van de overheid, nog zo hoog liggen?

In Nederland wordt steeds meer gefietst. Fietsen is goed voor de gezondheid, maar de keerzijde is de negatieve ontwikkeling van het aantal fietsongevallen met letselschade tot gevolg. Verreweg de grootste groep verkeersslachtoffers blijkt namelijk fietsers te zijn. Ruim 68% van de slachtoffers was fietser, dit komt neer op ruim 13.000 (ernstig) gewonden. Het aandeel fietsverkeerslachtoffers is in de laatste 10 jaar toegenomen.

Ontwikkeling aantal verkeersslachtoffers

Alhoewel er een lichte daling was in het aantal fietsende verkeersslachtoffers in 2020 ten opzichte van 2019, heeft de oorzaak niets met verbeterde verkeerssituaties te maken. Door de lockdown-maatregelen van vorig jaar waren er minder verkeersdeelnemers op de weg. Het aantal verkeersslachtoffers zal zonder effectieve maatregelen niet dalen.

  • 2020:  19.700 slachtoffers
  • 2019:  21.400 slachtoffers
  • 2018:  21.700 slachtoffers

Dit merken wij ook bij Jurilex Letselschade, dagelijks nemen verkeersslachtoffers contact met ons op. Veelal wil men weten welke schade na een ongeval met letselschade verhaald kan worden, al dan niet op een aansprakelijke wederpartij.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Noodzakelijke maatregelen

Het is noodzakelijk dat extra maatregelen doorgevoerd gaan worden om de verkeersveiligheid meer te waarborgen. Deze urgentie wordt jaarlijks benadrukt door belangenorganisaties zoals de Fietsersbond en de ANWB.

Eerder dit jaar kwam de Tweede Kamer met een motie om het aantal verkeersslachtoffers in 2030 te halveren. Een ambitieus doel dat om extra maatregelen vraagt. Ondertussen worden in de Tweede Kamer verschillende veiligheidsmaatregelen in een zogeheten commissiedebat besproken.

Volgens de ANWB kunnen honderden verkeersongevallen voorkomen worden door een betere inrichting van de weg. Denk hierbij aan het plaatsen van drempels om de snelheid te verminderen in woonwijken of meer ruimte te geven aan de fietser door het plaatsen van meer fietspaden.

Daarnaast zouden nieuwe technieken in (nieuwe) voertuigen moeten bijdragen aan de verkeersveiligheid. Er zou fors geïnvesteerd moeten worden om het doel voor 2023 te behalen.

Letselschade opgelopen?

Het is zeer vervelend als u betrokken bent geweest bij een fietsongeval. Voor de letselschade die u heeft opgelopen bij dit ongeval kunt u een schadevergoeding claimen. Onze letselschade-experts staan u graag bij in dit proces. Dat doen wij overigens kosteloos voor u. Wij dienen onze kosten in bij de aansprakelijke wederpartij.

Weten waar u recht op heeft? Neem contact met ons op en wij bespreken met u de mogelijkheden.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      fietshelm kinderen verkeer letselschadebedrijfsborrel vanuit huis Call Now Button