Bedrijfsongeval tijdens personeelsfeestje: is uw werkgever aansprakelijk?

Gepost 06-12-2021

De decembermaand is vaak een drukke maand. Niet alleen worden de feestdagen gevierd, bedrijfsuitjes en activiteiten staan ook op de agenda. De viering zal in deze tijd anders zijn, maar met wat creativiteit kan er nog veel georganiseerd worden. Wordt er een evenement georganiseerd op kantoor? Is de kerstviering nu veranderd in een buitenwandeling? Of eindigt het nieuwe jaar in een online borrel? Ook tijdens een bedrijfsuitje kan een ongeval plaatsen. Hoe zit het met de letselschadevergoeding bij zo’n ongeval? We leggen het u graag uit.

Ongeval tijdens een bedrijfsuitje, wat nu?

De zorgplicht van de werkgever gaat verder dan alleen de locatie van uw werk. Ook tijdens een personeelsfeestje heeft de werkgever zorgplicht. Gaat u tijdens een teambuildingsdag bijvoorbeeld een vlot bouwen of klimmen en raakt u daarbij gewond, dan kan het zomaar zijn dat uw werkgever aansprakelijk is. Het maakt daarbij overigens wél uit of de werkgever het uitje beschouwt als onderdeel van uw werk. Verplicht uw werkgever u om mee te doen, dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen als u letselschade oploopt – ook als de organisatie van het evenement bij een andere partij ligt. De meeste werkgevers zullen er daarom voor kiezen geen risicovolle bedrijfsuitjes te organiseren.

U kunt ook tijdens het werk een ongeluk krijgen. In bepaalde beroepen is de kans dat u een ongeluk krijgt groter. Bedrijfsongevallen komen het vaakst voor in de bouw, vervoer en opslag, de industrie en de agrarische sector. Maar ook als u in een andere sector werkt, kunt u een ongeluk krijgen op uw werk. Tijdens een personeelsfeestje bijvoorbeeld. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Wat is een bedrijfsongeval?

Er is sprake van een bedrijfsongeval als u slachtoffer wordt van een ongeval tijdens werktijd. Dat kan op uw werk zelf zijn, maar ook als u bijvoorbeeld onder werktijd bent aangereden. Als u daarbij letselschade oploopt – dat kan materiële en immateriële schade zijn – heeft u mogelijk recht op een letselschadevergoeding.

Wie is aansprakelijk voor het bedrijfsongeval?

Als u een ongeluk op uw werk krijgt en daarbij letselschade oploopt, dan kunt u in de meeste gevallen uw werkgever aansprakelijk stellen. Wat is hierbij belangrijk?

 1. U moet bewijzen dat u het ongeluk kreeg toen u uw werk uitvoerde. Uw letsel moet dus het gevolg zijn van uw werkzaamheden.
 2. Uw werkgever moet bewijzen dat hij aan de zorgplicht heeft voldaan en heeft laten zien dat er sprake is geweest van goed werkgeverschap. Uw werkgever moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw werkomgeving veilig is, dat u werkt met goedgekeurde en onderhouden gereedschappen en dat u de juiste opleiding of instructies hebt gekregen om uw werk goed en veilig te kunnen doen.

Werkt u in een slecht onderhouden omgeving met gevaarlijke gereedschappen en ontbreekt het aan duidelijke instructies of beschermende maatregelen? Dan heeft de werkgever in veel gevallen de zorgplicht geschonden en heeft de werknemer recht op een schadevergoeding voor de schade die hij of zij lijdt.

Schadevergoeding claimen bedrijfsongeval

Bij het claimen van een schadevergoeding na een bedrijfsongeval is het van belang om de werkgeversverzekering aan te spreken. Voor een werknemer die juridisch niet onderlegd is, is dat een complex proces. Waar moet ik beginnen?

Onze letselschadejuristen helpen u kosteloos bij het aansprakelijk stellen van de werkgever, het in kaart brengen van uw letselschade en de realisatie van een rechtvaardige schadevergoeding.

Natuurlijk houdt uw persoonlijke belangenbehartiger die de zaak behandelt rekening met de onderlinge werkrelatie tussen werkgever en werknemer. U hoeft zich niet te schamen om letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval te claimen. Veelal waardeert de werkgever de kosteloze juridische bijstand voor de werknemer.

De onderhandelingen worden verzorgd door de schadebehandelaar van de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij enerzijds en anderzijds uw letselschade-expert die opkomt voor uw belangen.

Letselschadevergoeding bij bedrijfsongeval of tijdens een bedrijfsuitje: hoe hoog?

Loopt u tijdens uw werk of een bedrijfsuitje letselschade op, dan is het heel waarschijnlijk dat u kosten moet maken. Misschien loopt u inkomsten mis doordat u (gedeeltelijk) niet meer kunt werken. Of u moet medische kosten maken of huishoudelijke hulp inhuren. Een goede letselschadejurist zoekt samen met u uit of u misschien recht hebt op een letselschadevergoeding.

Als de verzekering van de werkgever de aansprakelijkheid voor uw letselschade heeft erkend, dan kan uw schade in kaart worden gebracht. En wat als u na het ongeval helemaal niet meer kunt werken? Het kan dan zo zijn dat de letselschadevergoeding de kosten voor de rest van uw leven dekt.

Schade melden na letsel door bedrijfsongeval of bedrijfsuitje

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeluk op uw werk of tijdens een bedrijfsuitje? Onze letselschadespecialisten zoeken samen met u uit of u recht hebt op een schadevergoeding. We maken ons er sterk voor dat u die ontvangt.

Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Er is altijd een expert bij u in de buurt. Meld direct uw schade, of neem contact met ons op.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   auto's in de filefietsen bij bezorgservice organisatie Call Now Button