Aantal fietsongelukken met letselschade neemt toe, wordt de fietshelm verplicht?
De afgelopen tien jaar is het aantal fietsers dat bij een ernstig ongeluk gewond is geraakt met bijna een derde toegenomen. Jarenlang gaat de discussie: moet een fietshelm verplicht worden? De meeste slachtoffers die betrokken raken bij een fietsongeval maken gebruik van een e-bike, zijn kind of zijn de leeftijd van 65 gepasseerd. Opvallend, maar enigszins wel te verklaren. Dit lichten we toe in deze blog.
Wat doet een fietshelm?
Een fietser wordt gezien als een zwakke weggebruiker. Als een fietser in aanrijding komt met een auto of motor is de kans groot op lichamelijk letsel. Als fietser bent u niet verplicht om een helm te dragen. Door het dragen van een fietshelm wordt kans op ernstig hoofdletsel met 60% gereduceerd.
Het dragen van een fietshelm is dan ook de meest effectieve veiligheidsmaatregel die genomen kan worden.
Letselschade door aanrijding met de e-bike
De stijging van het aantal fietsongelukken met letselschade tot gevolg, komt met name door de toename in het gebruik van elektrische fietsen. Een elektrische fiets (ook wel e-bike genoemd) kan ik in een korte tijd een hoge snelheid behalen. Medeweggebruikers schatten deze snelheid nog wel eens verkeerd in. E-bike gebruikers worden dan ook vaker van de zijkant aangereden. Hierbij komt de fietser vaak ten val. Het letsel dat de fietser hieraan overhoudt heeft vaak betrekking op het hoofd, de hersenen, de longen, inwendige bloedingen en botbreuken. Door een helm te dragen is de fietser beter beschermd en een verminderd risico op (ernstig) letsel.
Letselschade? Meld het direct!
Fietsongeluk met letselschade bij kinderen
De fiets is een populair vervoersmiddel onder kinderen. Dagelijks wordt de fiets gebruikt voor een rit naar school, naar vriendjes of een rondje door de buurt. Een kind is in het verkeer vaak onwetend en onvoorspelbaar, waardoor zij vaker betrokken raken bij een fietsongeluk. De meeste kinderen raken gewond aan het hoofd, waarbij zij een hersenschudding lopen. Door het dragen van een fietshelm kan het letsel verminderd worden. Is uw kind aangereden op de fiets? Bij veel ongevallen staat de aansprakelijkheid vast. Kinderen tot 14 jaar worden goed beschermd door de wet en daardoor is de andere automobilist, fietser of brommerrijder altijd 100% aansprakelijk voor de schade – óók als het de schuld van het kind zelf is.
Fietsongeluk met letselschade bij ouderen
Dankzij de komst van de e-bike zijn meer ouderen gaan fietsen. Wanneer een e-bike gebruiker boven de 65 jaar aangereden wordt op de fiets, is de kans op zwaarder letsel groter. Naast het lichamelijk letsel als gevolg van een verkeersongeval, heeft het ongeval ook een psychische impact. Ouderen worden na een ongeval angstiger en durven niet snel op de fiets te stappen. Door een fietshelm te dragen zal het lichamelijke letsel minder ernstig zijn na een fietsongeval. Mocht u toch letselschade hebben opgelopen door toedoen van een ander, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. LetselSchade.nl verhaalt voor u zowel de kosten voor het lichamelijk- als het psychisch letsel. De vergoeding voor het psychisch letsel wordt ook wel smartengeld genoemd.
Claim een vergoeding voor uw letselschade
Bent u aangereden met de fiets en heeft u hierbij letsel opgelopen? Wanneer een ander schuldig is aan het ongeluk heeft u als slachtoffer recht op een schadevergoeding voor uw letselschade. De aansprakelijkheid tussen een fietser en een gemotoriseerd voertuig staat vaak al deels vast. De bestuurder van het gemotoriseerde voertuig is bij een ongeluk met een fiets altijd voor minimaal 50 procent aansprakelijk voor de ontstane schade. De overige 50 procent moet verder bepaald worden.
Een specialist in de letselschade kan u hierbij helpen. U doet er verstandig aan om een jurist in te schakelen, aan het regelen van letselschade zitten namelijk haken en ogen. Voor een niet ervaren persoon is het lastig om een rechtvaardige schadevergoeding in kaart te brengen. Om vervolgens deze te claimen bij de aansprakelijke tegenpartij.
Meld uw schade bij LetselSchade.nl
Heeft u een ongeluk gehad met de fiets? De letselschadejuristen van LetselSchade.nl helpen u kosteloos met het verhalen van uw schadevergoeding. Met 14 vestigingen is er altijd een belangenbehartiger bij u in de buurt. Meld direct uw schade, of neem telefonisch contact met ons op.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â