De 6 grootste veroorzakers van letselschade in het verkeer
We schreven er al eerder over, de ongelukken met letselschade in het verkeer zijn in de eerste maanden van 2022 flink toegenomen. De voornaamste reden voor deze stijging is de toegenomen drukte op de wegen. Wat zijn precies de oorzaken van een ongeval in het verkeer? In deze blog worden de 6 grootste veroorzakers van letselschade in het verkeer beschreven.
1. Te hard rijden
Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen met letselschade. Het probleem met te hard rijden? Hoe harder iemand rijdt, hoe langer de stopafstand zal zijn. De stopafstand is de optelsom van de reactie afstand en de remweg. Mocht een bestuurder abrupt de rem moeten intrappen, zal er meer ruimte nodig zijn voordat het voertuig tot stilstand komt bij een harde snelheid.
2. Bumperkleven
Bumperkleven veroorzaakt bijna de helft van de ongevallen op de autosnelweg en is de grootste ergernis onder automobilisten. Letselschade als gevolg van een verkeersongeval met bumperkleven komt voornamelijk door kop-staartbotsingen, hierbij botst een auto met zijn voorkant tegen de achterkant van de auto voor zich. Door slingerbeweging die het hoofd maakt tijdens de botsing kan vervelend nekletsel ontstaan. Dit kan een grote impact hebben op het leven van het slachtoffer. Een veel voorkomend letsel van een kop-staartbotsing is een whiplash.
Letselschade? Meld het direct!
3. Afleiding
U ziet het hoogstwaarschijnlijk veel voorbijkomen als u op de autoweg rijdt: grote borden met de woorden ‘ik rijd mono’. Deze campagne van de Rijksoverheid wil bestuurders erop attenderen dat ze hun aandacht moeten houden op de weg. De meeste afleiding in het verkeer komt door het gebruik van een smartphone. Dit leidt ieder jaar tot honderden slachtoffers met letselschade in het verkeer.
4. Alcohol
Hoewel rijden onder invloed verboden is, komt dit vandaag de dag helaas nog vaak voor. Van 20 procent van de verkeersongevallen is alcohol de oorzaak. Bij een ongeval met alcohol worden vaak onschuldige weggebruikers betrokken, waarbij dit vaker voor hen dodelijke afloopt dan voor de beschonken bestuurder.
5. Geen voorrang verlenen
De uitgangspunten van de Wegenverkeerswet voor het vormen van de verkeersregels zijn vlotheid, doorstroming van het verkeer en dat niemand hinder of gevaar op de weg mag veroorzaken. Diverse verkeersregels bestaan uit voorrangsregels. Er ontstaat een gevaarlijke situatie als verkeersregels niet worden opgevolgd. Dit geldt niet alleen als u verkeersgebruiker bent in de auto, maar ook als u op de fiets zit of als voetganger. Het niet verlenen van voorrang wordt niet altijd doelbewust gedaan. Er zijn situaties waarbij het voor de berijder niet duidelijk is dat er voorrang verleend moet worden. Houd dan ook als weggebruiker voldoende afstand van de andere weggebruikers. Als er dan een onverwachte situatie ontstaan waarop u snel moet reageren, heeft u de ruimte om te stoppen of uit te wijken.
6. Vermoeidheid
Een korter nachtje door een feestje, een pasgeboren baby die nachtvoeding nodig heeft of een nachtdienst, we hebben allemaal wel eens een kortere nacht. Echter zorgen deze paar uurtjes minder slaap voor een verslechterd concentratievermogen. In het verkeer is het juist belangrijk om alert te zijn en snel te reageren op veranderingen van de verkeerssituaties. Vermoeidheid zorgt ervoor dat u minder alert bent en minder snel zult reageren op het verkeer, waardoor de kans op een verkeersongeval toe neemt.
Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval met letsel?
Het kan u onverhoopt toch voorkomen, ondanks het navolgen van de verkeersregels raakt u betrokken bij een verkeersongeval. Een vervelende situatie waarvan de gevolgen een grote impact op uw leven kunnen hebben. Wanneer u letselschadeslachtoffer bent geworden van een verkeersongeval door toedoen van een ander, heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding.
De letselschadespecialisten van LetselSchade.nl claimen uw schadevergoeding
De letselschadespecialisten van LetselSchade.nl kunnen voor u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw opgelopen letsel. Wij claimen niet alleen een vergoeding voor uw medische kosten, gemiste inkomsten en de schade aan uw voertuig. U heeft als letselschadeslachtoffer ook recht op smartengeld, een vergoeding voor het emotionele verdriet als gevolg van het ongeval. Wij claimen voor u een rechtvaardige  schadevergoeding voor uw situatie.
Bent u benieuwd waar u recht op hebt? Vul online het formulier in of neem contact met ons op. Wij vertellen u direct of uw schade verhaalbaar is.
Een betrouwbaar letselschadekantoor
Alle vestigingen van LetselSchade.nl zijn aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Het Nationaal Keurmerk Letselschade is een initiatief van De Letselschade Raad. De Letselschade Raad deelt dit Keurmerk niet zomaar uit: als belangenbehartiger moet je aan strenge eisen voldoen. Met dit keurmerk bewijst LetselSchade.nl een professionele en betrouwbare belangenbehartiger die de belangen van het slachtoffer centraal stellen. Slachtoffers kunnen erop vertrouwen dat belangenbehartigers met dit keurmerk bonafide partijen zijn die integer en deskundig te werk gaan.
LetselSchade.nl heeft zich ook aangesloten bij de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts. Bij deze branchevereniging zijn alleen kantoren aangesloten die voor slachtoffers werken en die het Nationaal Keurmerk Letselschade mogen voeren.

Wij helpen u verder.
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â