Letselschade veroorzaakt door een dier
Letselschade veroorzaakt door een dier, onderschat het gevaar en de impact niet. Normaal gesproken behoort een dier tot een van onze grootste vrienden. Toch kan een ogenschijnlijk, lieve, viervoeter ernstig letsel veroorzaken. Wat moet u doen als u letsel oploopt door een dier van een ander? Wie is er aansprakelijk? En wie betaalt uw schade?
Veelvoorkomende oorzaken
‘Dat doet hij anders nooit!’ roept de eigenaar van de hond terwijl u van de viervoeter een knauw in uw been heeft ontvangen. Het gevolg: een gescheurde spier en kapotte kleding. Of, het manegepaard dat u berijdt begint te steigeren en u komt dusdanig hard ten val op de grond waardoor u letselschade oploopt.
Bij letsel door dieren gaat het in de meeste gevallen om letsel veroorzaakt door een hond of een paard. Dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen nu eenmaal serieuze schade aanrichten. Zowel materieel, lichamelijk als psychisch. In bijna alle gevallen is de eigenaar of houder van het dier aansprakelijk voor de schade die uit het ongeval is ontstaan.
Cijfers
Het is op dit moment niet bekend hoeveel mensen jaarlijks ernstig verwond raken door een dier. De laatste cijfers dateren namelijk uit 2008, toen zochten 80.000 mensen medische hulp omdat zij letsel opliepen door een hondenbeet. In 2019 schreef Het Parool dat artsen op de spoedeisende hulpposten in Nederland jaarlijks 60.000 verwondingen behandelen die zijn veroorzaakt door een dier. Anno 2022 ligt dit aantal -naar verwachting- hoger.
Neem nou een plotseling bokkend, steigerend óf trappend paard, die kan door het intense gewicht wat het met zich meebrengt zwaar letsel veroorzaken. Tel daarbij op dat met name in coronatijd veel pups zijn aangeschaft, terwijl de puppy-trainingen stil lagen, maar door deze toenemende vraag zijn er wel meer viervoeters op straat aanwezig… Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje, toch?
Schadevergoeding bij letselschade door dier
Kan schade die is veroorzaakt door een dier worden vergoed? Ja, in veel gevallen heeft u recht op een letselschadevergoeding van de eigenaar van het dier. Het kan dan gaan om smartengeld (een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde), maar ook om een vergoeding van misgelopen inkomsten, medische kosten en schade aan spullen, zoals kleding, accessoires en de schade aan het voertuig waar u zich op – of in – begaf ten tijde van het ongeval.
Letselschade door hond
Stel, u wordt gebeten door een hond van een ander. De eigenaar van de hond is altijd aansprakelijk voor de schade die door de hondenbeet is ontstaan. Dat is zo geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De eigenaar is verantwoordelijk voor de gedragingen van het dier, óók als het dier onverwachts iets doet dat schade veroorzaakt.
Denk bijvoorbeeld aan een hond die plotseling de weg oversteekt waardoor u een manoeuvre moet maken en met de fiets ten val komt waardoor u letsel oploopt. In deze situatie geldt dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de schade die hieruit is ontstaan.
Letselschade door paard
Rijdt u op een manegepaard of verzorgt u het paard van een ander en loopt u bij deze activiteiten letsel op? Ook hier geldt dat de eigenaar van het paard aansprakelijk is. Zelfs als de manege of de paardenbezitter stelt dat paardrijden voor eigen risico is! Wel wordt de aansprakelijkheid in geval van letselschade veroorzaakt door de gedragingen van een paard, van geval tot geval bekeken.
Letselschade? Meld het direct!
Verzekerd tegen risico van aansprakelijkheid
Veel eigenaren van honden of paarden zijn verzekerd tegen het risico van aansprakelijkheid voor de schade die is toegebracht door hun dier. In de praktijk zal de regelende, aansprakelijke verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkstelling bekijken en besluiten om uw letsel – in vorm van een schadeschadevergoeding – al dan niet uit te keren.
Een belangenbehartiger zoals een letselschadejurist kan u in de meeste gevallen kosteloos helpen om dit complexe schaderegelingsproject tot een goed eind te brengen. Vraag bij letselschade altijd de verzekeringsgegevens op bij de eigenaar van het dier, noteer de gegevens van getuigen die het ongeval zagen gebeuren en ga zo snel mogelijk voor controle langs de huisarts. Dit laatste kan in een later stadium discussies voorkomen wanneer de aansprakelijke verzekeraar bijvoorbeeld de toedracht van uw letselschade in twijfel trekt.

Wij helpen u verder.
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â