Letselschade veroorzaakt door een dier

Gepost 04-10-2022, Redactie letselschade.nl

Letselschade veroorzaakt door een dier, onderschat het gevaar en de impact niet. Normaal gesproken behoort een dier tot een van onze grootste vrienden. Toch kan een ogenschijnlijk, lieve, viervoeter ernstig letsel veroorzaken. Wat moet u doen als u letsel oploopt door een dier van een ander? Wie is er aansprakelijk? En wie betaalt uw schade?

Veelvoorkomende oorzaken

‘Dat doet hij anders nooit!’ roept de eigenaar van de hond terwijl u van de viervoeter een knauw in uw been heeft ontvangen. Het gevolg: een gescheurde spier en kapotte kleding. Of, het manegepaard dat u berijdt begint te steigeren en u komt dusdanig hard ten val op de grond waardoor u letselschade oploopt.

Bij letsel door dieren gaat het in de meeste gevallen om letsel veroorzaakt door een hond of een paard. Dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen nu eenmaal serieuze schade aanrichten. Zowel materieel, lichamelijk als psychisch. In bijna alle gevallen is de eigenaar of houder van het dier aansprakelijk voor de schade die uit het ongeval is ontstaan.

Cijfers

Het is op dit moment niet bekend hoeveel mensen jaarlijks ernstig verwond raken door een dier. De laatste cijfers dateren namelijk uit 2008, toen zochten 80.000 mensen medische hulp omdat zij letsel opliepen door een hondenbeet. In 2019 schreef Het Parool dat artsen op de spoedeisende hulpposten in Nederland jaarlijks 60.000 verwondingen behandelen die zijn veroorzaakt door een dier. Anno 2022 ligt dit aantal -naar verwachting- hoger.

Neem nou een plotseling bokkend, steigerend óf trappend paard, die kan door het intense gewicht wat het met zich meebrengt zwaar letsel veroorzaken. Tel daarbij op dat met name in coronatijd veel pups zijn aangeschaft, terwijl de puppy-trainingen stil lagen, maar door deze toenemende vraag zijn er wel meer viervoeters op straat aanwezig… Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje, toch?

Schadevergoeding bij letselschade door dier

Kan schade die is veroorzaakt door een dier worden vergoed? Ja, in veel gevallen heeft u recht op een letselschadevergoeding van de eigenaar van het dier. Het kan dan gaan om smartengeld (een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde), maar ook om een vergoeding van misgelopen inkomsten, medische kosten en schade aan spullen, zoals kleding, accessoires en de schade aan het voertuig waar u zich op – of in – begaf ten tijde van het ongeval.

Letselschade door hond

Stel, u wordt gebeten door een hond van een ander. De eigenaar van de hond is altijd aansprakelijk voor de schade die door de hondenbeet is ontstaan. Dat is zo geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De eigenaar is verantwoordelijk voor de gedragingen van het dier, óók als het dier onverwachts iets doet dat schade veroorzaakt.

Denk bijvoorbeeld aan een hond die plotseling de weg oversteekt waardoor u een manoeuvre moet maken en met de fiets ten val komt waardoor u letsel oploopt. In deze situatie geldt dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de schade die hieruit is ontstaan.

Letselschade door paard

Rijdt u op een manegepaard of verzorgt u het paard van een ander en loopt u bij deze activiteiten letsel op? Ook hier geldt dat de eigenaar van het paard aansprakelijk is. Zelfs als de manege of de paardenbezitter stelt dat paardrijden voor eigen risico is! Wel wordt de aansprakelijkheid in geval van letselschade veroorzaakt door de gedragingen van een paard, van geval tot geval bekeken.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Verzekerd tegen risico van aansprakelijkheid

Veel eigenaren van honden of paarden zijn verzekerd tegen het risico van aansprakelijkheid voor de schade die is toegebracht door hun dier. In de praktijk zal de regelende, aansprakelijke verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkstelling bekijken en besluiten om uw letsel – in vorm van een schadeschadevergoeding – al dan niet uit te keren.

Een belangenbehartiger zoals een letselschadejurist kan u in de meeste gevallen kosteloos helpen om dit complexe schaderegelingsproject tot een goed eind te brengen. Vraag bij letselschade altijd de verzekeringsgegevens op bij de eigenaar van het dier, noteer de gegevens van getuigen die het ongeval zagen gebeuren en ga zo snel mogelijk voor controle langs de huisarts. Dit laatste kan in een later stadium discussies voorkomen wanneer de aansprakelijke verzekeraar bijvoorbeeld de toedracht van uw letselschade in twijfel trekt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Bankbiljetten van tien, twintig, vijftig en honderd euromensen in de bouw aan het werk Call Now Button