Fietsongeluk en letselschade? Dit moet u weten.
In 2022 werden maar liefst 88.000 fietsers behandeld op de spoedeisende hulp. Ruim twee derde van hen had ernstig letsel. Deze letselschadeslachtoffers komen in veel gevallen in aanmerking voor letselschadevergoeding. Hoe zit het als ze op een e-bike reden?
Wordt u als fietser aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan bent u goed beschermd door artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Deze beschermt ‘zwakke’ verkeersdeelnemers. Als fietser wordt u wettelijk gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Krijgt u in het verkeer een ongeluk en loopt u daarbij letselschade op, neem dan altijd contact op met een letselschadespecialist. Deze helpt u om materiële en immateriële schade vergoed te krijgen.
E-bike en verkeersongeval
In de geregistreerde ongelukken stijgt het aandeel van de e-bike. Dat kan komen doordat steeds meer mensen een e-bike hebben. Wordt de e-bike volgens de wet gezien als een gewone fiets? Ja, als hij aan enkele voorwaarden voldoet, waaronder deze:
- De elektromotor heeft een vermogen dat niet groter is dan 250 watt.
- De trapondersteuning stopt bij 25 km/u.
E-bike met meer vermogen
Heeft uw e-bike een elektromotor die groter is dan 250 watt? Of stopt de trapondersteuning niet bij 25 km/u? Dan is uw e-bike in principe een motorvoertuig. U bent dan verplicht een helm te dragen en u moet uw e-bike verzekeren.
Krijgt u een ongeluk met een dergelijke e-bike, dan kan het zijn dat de kansen op letselschadevergoeding iets anders liggen. Neem altijd contact met ons op voor advies.
Op de fiets aangereden en letselschade opgelopen?
Heeft vragen over letselschade? Bent u verkeersslachtoffer of bent u aangereden op een fiets of e-bike van uw werkgever? Onze letselschadespecialisten helpen u graag.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â