Fietsongeluk en letselschade? Dit moet u weten.

Gepost 18-04-2023, Redactie letselschade.nl

In 2022 werden maar liefst 88.000 fietsers behandeld op de spoedeisende hulp. Ruim twee derde van hen had ernstig letsel. Deze letselschadeslachtoffers komen in veel gevallen in aanmerking voor letselschadevergoeding. Hoe zit het als ze op een e-bike reden?

Wordt u als fietser aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan bent u goed beschermd door artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Deze beschermt ‘zwakke’ verkeersdeelnemers. Als fietser wordt u wettelijk gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Krijgt u in het verkeer een ongeluk en loopt u daarbij letselschade op, neem dan altijd contact op met een letselschadespecialist. Deze helpt u om materiële en immateriële schade vergoed te krijgen.

E-bike en verkeersongeval

In de geregistreerde ongelukken stijgt het aandeel van de e-bike. Dat kan komen doordat steeds meer mensen een e-bike hebben. Wordt de e-bike volgens de wet gezien als een gewone fiets? Ja, als hij aan enkele voorwaarden voldoet, waaronder deze:

  • De elektromotor heeft een vermogen dat niet groter is dan 250 watt.
  • De trapondersteuning stopt bij 25 km/u.

E-bike met meer vermogen

Heeft uw e-bike een elektromotor die groter is dan 250 watt? Of stopt de trapondersteuning niet bij 25 km/u? Dan is uw e-bike in principe een motorvoertuig. U bent dan verplicht een helm te dragen en u moet uw e-bike verzekeren.

Krijgt u een ongeluk met een dergelijke e-bike, dan kan het zijn dat de kansen op letselschadevergoeding iets anders liggen. Neem altijd contact met ons op voor advies.

Op de fiets aangereden en letselschade opgelopen?

Heeft vragen over letselschade? Bent u verkeersslachtoffer of bent u aangereden op een fiets of e-bike van uw werkgever? Onze letselschadespecialisten helpen u graag.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      illustratie letselschade verzekeringVeel ongevallen met scootmobielen; groot risico op ernstig letsel Call Now Button