Het belang van een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI)

Gepost 12-04-2021

Een Schadeverzekering voor Inzittenden is in Nederland niet verplicht, het biedt uitkomst als je letselschade hebt opgelopen en nu verwikkeld bent in een ellenlange discussie met de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij. In dit artikel leggen we uit wat de toegevoegde waarde is van deze verzekering.

Wanneer je als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig als gevolg van een verkeersongeval letselschade oploopt, ben je niet vanzelfsprekend verzekerd van dekking van deze letselschade. Alleen wanneer de schuld van de wedepartij kan worden aangetoond, kan deze met succes aansprakelijk worden gesteld en de letselschade worden verhaald. Maar wat als er een ellenlange discussie met de verzekeraar ontstaat omtrent de toedracht van het ongeval of de schuld van het ongeval ligt bij de bestuurder zelf? Een schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) kan uitkomst bieden en in dit artikel leggen wij je uit waarom.

Een SVI: Wat is het?

Een Schadeverzekering voor Inzittenden is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten op de polis van jouw autoverzekering. Deze verzekering biedt dekking wanneer de inzittenden van een auto of opzittenden van een motor of scooter, letselschade oplopen door een ongeval. In het laatste geval spreken we van een Schadeverzekering voor Opzittenden (SVO).

SVI enkel bedoeld voor inzittenden?

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt een SVI dekking voor alle in- of opzittenden van een gemotoriseerd voertuig. Wat veel mensen niet weten, is dat de bestuurder van het voertuig ook als in- of opzittende wordt gezien. Een SVI of SVO biedt daarom ook dekking wanneer de bestuurder letselschade oploopt als gevolg van een verkeersongeval.

Waarom een SVI afsluiten?

Het afsluiten van een SVI is niet, zoals de WAM-verzekering, verplicht maar wel het overwegen waard. Bijrijders kunnen bij een ongeval hun letselschade altijd claimen op de WAM-verzekering van de bestuurder of op die van de tegenpartij. Zij worden namelijk gezien als Schuldloze Derden. Een bestuurder kan zijn schade niet verhalen op zijn eigen WAM-verzekering.

Het afsluiten van een SVI is dus vooral belangrijk voor bestuurders van een motorvoertuig. Bij het verhalen van de schade speelt de schuldvraag namelijk geen rol. De SVI neemt na een ongeval de letselschade in behandeling. Het voordeel van deze verzekering is dat de schade sneller kan worden afgehandeld en uitgekeerd, omdat er geen discussie gevoerd hoeft te worden over de aansprakelijkheid.

Verschil met een OVI

Een Ongevallenverzekering voor Inzittenden (OVI) is een aanvullende verzekering die een vast bedrag uitkeert bij blijvende invaliditeit of overlijden van de inzittenden van de auto door een verkeersongeval. Deze verzekering is weliswaar vaak goedkoper, maar haalt het op vrijwel elk ander punt niet bij de uitgebreidere Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI). Een OVI keert niet de werkelijk geleden schade uit maar slechts een percentage, kent geen vergoeding voor beschadigde spullen en immateriële schade.

Een SVI mag dan iets duurder zijn dan een OVI, deze aanvullende verzekering kost je vaak maar een paar euro per maand extra en kan veel risico die je loopt in het verkeer uitsluiten. Wij adviseren je dan ook zeker om een SVI af te sluiten.

Gratis rechtshulp bij claimen letselschade

Heb je letselschade opgelopen als gevolg van een ongeval en wil je deze schade door ons laten verhalen? Wij helpen jou gratis. De aansprakelijke partij betaalt onze buitengerechtelijke kosten. We hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij jou in de buurt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Herfstachtig weer in het verkeer Call Now Button