Wet Affectieschade: 5 belangrijke vragen

Gepost 29-03-2022

Op 1 januari 2019 is de Wet Affectieschade in werking getreden. De wet houdt in dat naasten van slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen bij overlijden van het slachtoffer of als het slachtoffer ernstig blijvend letsel heeft.

Sinds deze wet van kracht is gegaan hebben nabestaanden en naasten van slachtoffers van een verkeersongeval of een bedrijfsongeval recht op smartengeld. Dit is vastgelegd in de Wet Affectieschade. In dit artikel beantwoorden we de 5 vragen die mensen ons het vaakst stellen.

1. Wat houdt de Wet Affectieschade precies in?

Zoals hierboven vermeld, komen nabestaanden en naasten van slachtoffers van verkeersongelukken of fatale bedrijfsongevallen, nu óók in aanmerking voor schadevergoeding. Slachtoffers konden zelf al smartengeld krijgen, maar hun naasten tot 1 januari 2019 niet.

Met de Wet Affectieschade wordt erkend dat nabestaanden en naasten ook lijden onder emotionele schade en dus recht hebben op smartengeld. Financiële genoegdoening helpt bij de verwerking van de gebeurtenis, zo stelt de wetgever.

2. Wat is de hoogte van het smartengeld voor nabestaanden?

De hoogte van het smartengeld voor nabestaanden ligt tussen de € 12.500 en € 20.000 euro. Om strijd te voorkomen over de vraag welk smartengeld bedrag nabestaanden precies krijgen, werkt de wet met een standaardmodel.

Nabestaanden van een overledenen krijgen bijvoorbeeld een andere vergoeding dan naasten van een (blijvend) ernstig gewonde persoon. Zo heeft een echtgenoot recht op 20.000 euro als zijn partner overlijdt door een fataal ongeval en 17.500 euro als zijn partner door een ongeluk blijvend letsel overhoudt.

Bij verkeers- en bedrijfsongevallen is het maximaal te claimen smartengeld per individu verschillend. Er zijn tal van persoonlijke factoren waar rekening mee gehouden wordt. De letselschade-experts van LetselSchade.nl kunnen nabestaanden voorzien van juridisch advies en verlenen desgewenst kosteloze rechtshulp bij claimen van affectieschade.

3. Wie betaalt het smartengeld voor nabestaanden?

Wie aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt het smartengeld. Is die persoon verzekerd voor de schade die hij heeft veroorzaakt, dan betaalt zijn verzekeraar. Als er sprake is van eigen schuld van het slachtoffer, kan het gebeuren dat de vergoeding lager uitvalt.

In de praktijk zullen voor nabestaanden van verkeers- en bedrijfsongevallen en bij medische missers verzekeraars opdraaien voor het smartengeld bedrag. Bij gewelds- of zedenmisdrijven moeten daders het smartengeld betalen. Kan de dader dat niet betalen, dan schiet de Staat het smartengeld voor. De Staat verhaalt dat vervolgens op de dader.

De letselschadeprofessionals waar wij mee werken zijn gespecialiseerd in het regelen van letselschade dat is veroorzaakt door een arbeidsongeval, een ongeluk in het verkeer zoals op de fiets of met de auto, of letsel dat is ontstaan als gevolg van een dier zoals een trap van een paard of een hondenbeet.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

4. Wat betekent dit voor verzekeraars?

Het Verbond van Verzekeraars is tevreden over de wet, omdat die nabestaanden en verzekeraars duidelijkheid biedt over het recht en de omvang van de smartengeldvergoeding. Verzekeraars betalen straks smartengeld boven op de letselschade die ze slachtoffers van ongelukken vergoeden.

Niet iedere schade kan verhaald worden op een aansprakelijke wederpartij. Weten of het letselongeval in aanmerking komt voor een schadevergoeding? Gebruik de letselschade check en weet snel waar je aan toe bent of laat een terugbelverzoek achter via het contactformulier onderaan deze pagina.

5. Waarom bestond deze wet nog niet eerder?

In bijna alle andere Europese landen was er al een regeling voor affectieschade, maar niet in Nederland. De laatste jaren is er in de Nederlandse rechtspraak meer aandacht voor slachtoffers en hun naasten.

Zo’n 10 jaar geleden keerde de Eerste Kamer zich nog tegen een smartengeldregeling voor nabestaanden, omdat er de angst was voor Amerikaanse taferelen. Maar omdat de hoogte van het smartengeld beter is afgebakend én duidelijk is wie voor smartengeld in aanraking komt, is deze angst een stuk kleiner geworden.

Heb jij recht op smartengeld?

Kun jij aanspraak maken op smartengeld na het overlijden van een naaste of heeft deze ernstig letsel opgelopen? Onze letselschadespecialisten zoeken samen met jou uit of je recht hebt op een schadevergoeding.

We maken ons er sterk voor dat je krijgt waar je recht op hebt. Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Er is altijd een expert bij jou in de buurt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      rekenen schadevergoedingLetselschade jurist Jeroen Derks LetselSchade.nl Call Now Button