Veel ongevallen met scootmobielen; groot risico op ernstig letsel

Gepost 12-05-2023, Redactie letselschade.nl

Wat is het gevaarlijkste vervoermiddel in het Nederlandse verkeer? Het antwoord zal u misschien verbazen: de scootmobiel. Hiermee gebeuren namelijk veel meer ongelukken dan met andere vervoersmiddelen, zoals een auto of een scooter.

Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Scootmobielgebruikers lopen een groot risico op een ongeluk met ernstige letselschade.

Cijfers scootmobielongevallen

Elk jaar vallen er tientallen dodelijke slachtoffers onder scootmobielgebruikers. In 2019 waren dat er 42, in 2020 34 en in 2021 waren er 32 dodelijke ongelukken met scootmobielen. Driekwart van de dodelijke slachtoffers van een scootmobielongeval is man en bijna allemaal zijn ze ouder dan 70 jaar. Dit zijn cijfers van het CBS.

Deze cijfers staan niet op zich. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek in 2018 al dat de veiligheid van en voor scootmobielen op verschillende manieren kan worden verbeterd, op gebied van het voertuig, de wegomgeving (kruispunten, stoepranden et cetera) en de betere training van de berijders.

Jammer genoeg komen deze aanbevelingen maar moeilijk van de grond, waardoor het aantal slachtoffers onverminderd hoog blijft.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Kwetsbare groep

Scootmobielrijders zijn kwetsbaar omdat ze vrijwel onbeschermd zijn ten opzichte van gemotoriseerd verkeer als auto’s, vrachtwagens en bussen. Bij een botsing met deze voertuigen is er een zeer grote kans is op (ernstig) letsel.

De meeste bestuurders van scootmobielen zijn vanwege hun leeftijd sowieso al kwetsbaar zijn, waardoor de kans op serieuze gezondheidsschade nog groter is. Een botsing heeft ernstigere lichamelijke gevolgen dan bij een jonger persoon.

Aansprakelijkheid bij een ongeval

Reed u met uw scootmobiel en kreeg u door een fout van iemand anders een ongeluk waarbij u letselschade opliep? Het kan zijn dat de tegenpartij een verkeersfout heeft gemaakt. U heeft dan recht op schadevergoeding voor uw letselschade. In dat geval heeft u ook recht op gratis juridische hulp.

Neemt u in dat geval contact met ons op en laat u bijstaan door de advocaten van Jurilex Letselschade. Wij stellen namens u de tegenpartij aansprakelijk helpen u om uw schade te verhalen, waaronder de kosten die u heeft moeten maken en een bedrag aan smartengeld voor de pijn en het ongemak die u heeft moeten lijden.

Gerelateerde artikelen

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Letselschade door ongeval met heftruck Call Now Button