Letselschade door ongeval met heftruck: vaak is de werkgever aansprakelijk

Gepost 13-09-2023, Redactie letselschade.nl

Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 150 ernstige ongevallen plaats met heftrucks. Dat betekent dus dat iedere 2,5 dag er ergens in ons land een ongeluk gebeurt waar een heftruck bij betrokken is. Deze ongevallen dragen eraan bij dat de logistieke sector op de vierde plaats staat in de top 5 van de meest risicovolle beroepen in Nederland.

Bouwvakkers, elektromonteurs en loodgieters vormen de top 3. Vrachtwagenchauffeurs completeren het rijtje met gevaarlijke beroepen met een groot risico op letselschade.

Ongevallen met heftrucks

Op de werkvloer gebeuren regelmatig ongevallen met een heftruck. De meest voorkomende heftruck ongevallen zijn:

  • Aanrijding heftruck en voetganger
  • Heftruck valt om
  • Lading valt van heftruck
  • Medewerker valt van heftruck
  • Medewerker raakt bekneld

Letselschade door heftruckongeval

Jaarlijks gebeuren ongeveer 1700 ongevallen met een heftruck. Ongeveer 150 ongevallen worden als ernstige arbeidsongeval gemeld bij de Arbeidsinspectie. Bij de 150 ernstige ongevallen met heftrucks in Nederland komen gemiddeld 5 mensen per jaar om, 38 personen lopen blijvend letsel op, en 64 personen zijn met licht letsel tijdelijk arbeidsongeschikt.

Ongevallen met letselschade hebben grote gevolgen voor de slachtoffers en hun naasten. Het kan gaan om de bestuurder van de heftruck, maar ook om een collega of een voetganger. Ook omstanders kunnen psychische schade oplopen, omdat ze het ongeluk en de gevolgen ervan voor de slachtoffers, hebben zien gebeuren.

De letselschade bestaat uit alle kosten en gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval en een vergoeding voor immateriële schade. Een letselschadespecialist  zet alle schade op een rij en dient namens het slachtoffer de claim in bij de aansprakelijke verzekeraar.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Wie betaalt de schade?

Op wie kan het slachtoffer zijn kosten verhalen? In principe is de werkgever aansprakelijk. De werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Deze zorgplicht is opgenomen in artikel 7:658 BW.

Een uitzondering op de aansprakelijkheid van de werkgever voor een ongeval met een heftruck bestaat als een werknemer bewust roekeloos is en een ongeval veroorzaakt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de juridische gevolgen van een heftruckongeval? Of heeft u letselschade opgelopen en zoekt u hulp bij het verhalen van uw schade? Neem dan contact met ons op. Onze letselschadespecialisten, verspreid over heel Nederland, staan voor u klaar!

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Veel ongevallen met scootmobielen; groot risico op ernstig letselOp zoek naar goede hulp bij letselschade? Kies voor een specialist met keurmerk! Call Now Button