Letselschade door medische misser, wat moet ik doen?
Uit een recent bevolkingsonderzoek dat is uitgevoerd door Fonds Slachtofferhulp, Vrije Universiteit Amsterdam, Tulburg University en door CentERdata, blijkt dat jaarlijks zo ongeveer 185.000 volwassenen slachtoffer worden van (ernstige) medische fouten.
Wanneer is er eigenlijk sprake van een medische fout en wanneer is er sprake van een complicatie? Wat is het verschil tussen beiden? Hoe bewijs je dat de schade het directe gevolg is van foutief medisch handelen?
Stijging aantal medische fouten
In 2018 stierven er maandelijks gemiddeld 20 ziekenhuispatiënten als gevolg van een medische fout en nog eens 32 mensen liepen iedere maand schade op als gevolg van foutief handelen van een arts. Dit blijkt uit cijfers die RTL Nieuws destijds heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg.
Meldingsplicht
Een ziekenhuis is verplicht om binnen drie dagen een melding maken bij de Inspectie voor Gezondheidszorg als zij vermoeden dat door fout medisch handelen een patiënt schade heeft opgelopen of is overleden.
Volgens Nivel, het instituut dat onderzoek doet in de gezondheidszorg, overlijden bijna 3 op de 1000 patiënten als gevolg van een opeenstapeling van medische fouten.
Letselschade? Meld het direct!
Verschil complicatie en medische fout
In de praktijk kan het gebeuren dat er tijdens een medische ingreep complicaties optreden. Vaak is dit de arts niet aan te rekenen omdat er aan een medisch behandeling risicoloos kleven.
Voorbeelden van complicaties zijn:
Een wondinfectie na een operatie
Letsel als gevolg van bijwerkingen van een medicijn
Tegenvallend resultaat na een ingreep of (cosmetische) behandeling
Als de arts een fout heeft gemaakt dan kan hij wel degelijk aansprakelijk gesteld worden. Van een medische fout is sprake als een arts nalatig is geweest of onzorgvuldig heeft gehandeld.
Enkele praktijkvoorbeelden van medische missers zijn:
Het afzetten van het verkeerde been
Een fout tijdens de operatie
Een verkeerde diagnose
Het toedienen van een verkeerd medicijn
Als er sprake is van letselschade door een beroepsfout of door een medische misser, dan heeft de patiënt recht op een schadevergoeding.
Ben je slachtoffer van een medische fout?
Als je slachtoffer bent van een medische fout en je hebt daarbij letselschade opgelopen, dan kan je de behandelend arts aansprakelijk stellen voor de schade en heb je recht op een schadevergoeding. Dat geldt overigens ook als je nabestaande bent van iemand die is overleden als gevolg van een medische misser.
Wat zijn de vereisten om een arts of het ziekenhuis aansprakelijk te kunnen stellen voor de schade?
De medische fout heeft niet langer dan vijf jaar geleden plaatsgevonden
Dien een klacht in bij de klantenfunctionaris/commissie van de zorginstelling
Schakel na de uitspraak van de klantenfunctionaris/commissie een letselschadebureau om te bespreken onder welke voorwaarden zij de zaak in behandeling kunnen nemen.
Haalbaarheidsonderzoek
Om te beoordelen of het letselongeval, juridisch gezien, kans op slagen heeft kan een letselschade expert worden ingeschakeld. Deze expert zal een medisch adviesbureau inschakelen voor het verrichten van een haalbaarheidsonderzoek. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden die het slachtoffer vooraf dient te voldoen.
Als uit onderzoek blijkt dat de arts verwijtbaar heeft gehandeld, dan kan de schade eventueel verhaald worden op de aansprakelijke arts en diens verzekeraar.
Ben of ken je iemand die door een medische misser of foutief handelen van een arts, letselschade heeft opgelopen?
Neem contact op met onze juristen en krijg direct een gefundeerd advies.
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.