Wie betaalt de schadevergoeding voor PTSS?
PTSS (Post-Traumatische Stress Stoornis) is een ernstige aandoening die kan ontstaan door traumatische ervaringen op het werk. In veel gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor een schadevergoeding, maar de regelgeving rondom vergoedingen en aansprakelijkheid is in beweging. Zo pleiten verschillende belangenorganisaties, zoals de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO), voor een ruimere vergoeding vanuit de overheid. Wat betekent dit voor u? Ontdek wie de schadevergoeding voor PTSS betaalt en hoe u uw recht kunt halen.
PTSS op de werkvloer: oorzaken, gevolgen en aansprakelijkheid
Mensen die in beroepen werken waarin zij direct met traumatische gebeurtenissen worden geconfronteerd, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van PTSS. Dit geldt met name voor politieagenten, militairen, brandweerlieden en ambulancepersoneel, die regelmatig te maken krijgen met gevaarlijke en ingrijpende situaties. Maar ook in andere beroepen kan PTSS ontstaan. Denk aan bankmedewerkers die een gewapende overval meemaken, treinmachinisten die getuige zijn van een suïcide of spoedeisende hulpmedewerkers die geconfronteerd worden met ingrijpende medische noodgevallen.
PTSS-klachten kunnen direct na een traumatische ervaring ontstaan, maar ook pas jaren later. Dit maakt het soms lastig om de link met het werk vast te stellen. Symptomen zoals herbelevingen, angstaanvallen en slaapproblemen kunnen het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. In sommige gevallen wordt werken onmogelijk en kan iemand (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de werknemer, maar kan ook impact hebben op de werkgever en de organisatie.
Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht om PTSS op de werkvloer te voorkomen. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moeten zij risico’s in kaart brengen via een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een plan van aanpak opstellen om traumatische ervaringen zoveel mogelijk te minimaliseren. Daarnaast is adequate nazorg essentieel, zoals het bieden van psychologische ondersteuning na ingrijpende incidenten. Wanneer een werkgever deze maatregelen niet treft en een werknemer PTSS oploopt door een traumatische ervaring op het werk, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dit kan leiden tot een schadevergoeding voor medische kosten, inkomensverlies en smartengeld.
Heb ik recht op een schadevergoeding bij PTSS?
Als u PTSS heeft opgelopen door een traumatische ervaring op het werk en uw werkgever heeft onvoldoende maatregelen genomen om dit te voorkomen, dan kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Wanneer blijkt dat uw werkgever tekort is geschoten in het beperken van risico’s op PTSS, kunt u een letselschadeclaim indienen.
Een schadevergoeding kan verschillende kosten dekken, zoals medische behandelingen, therapieën en medicatie. Daarnaast kunt u een vergoeding krijgen voor inkomensverlies als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt door uw klachten. Ook smartengeld, als compensatie voor het psychisch leed dat u heeft ervaren, kan onderdeel zijn van de schadevergoeding. Tot slot kunnen kosten voor huishoudelijke hulp vergoed worden als uw PTSS-klachten het uitvoeren van dagelijkse taken bemoeilijken.
Wat moet ik doen om een schadevergoeding te krijgen?
Het verkrijgen van een schadevergoeding voor PTSS vereist bewijslast. Dit zijn de stappen die u kunt ondernemen:
1). Verzamel bewijzen:
- Verklaringen van uw werkgever en bedrijfsarts
- Politierapporten van het incident
- Medische rapporten van uw huisarts of psycholoog
2). Documenteer uw situatie:
- Houd een dagboek bij van uw klachten
- Noteer welke maatregelen uw werkgever heeft genomen (of nagelaten)
3). Schakel juridische hulp in:
- Een letselschadeadvocaat kan helpen om de aansprakelijkheid van uw werkgever vast te stellen en de schadevergoeding te claimen.
Gratis hulp bij PTSS-schadevergoeding
Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding voor PTSS? Onze specialisten helpen u graag. Neem vandaag nog contact op voor gratis juridisch advies!
PTSS bij Defensie: hoe zit het met schadeclaims?
Defensie wordt steeds vaker geconfronteerd met letselschadeclaims, zoals onlangs de megaclaim van 15 miljoen euro door 120 Libanon-veteranen. Bij PTSS ligt de financiële compensatie (schadevergoeding) meestal bij de werkgever. Volgens Natris gaat dat ten koste van de operationele capaciteit. Defensie moet immers ook rekening houden met schadevergoedingen voor militairen die met het wapenreinigingsmiddel PX-10 hebben gewerkt. De afgelopen jaren keerde Defensie meer dan 200 miljoen euro uit aan nazorg voor veteranen. Niet alleen Defensie, maar ook politie en brandweer krijgen vaker te maken met dit soort beroepsziekten. De voorzitter krijgt bij zijn oproep dan ook onder meer de steun van politieplatform VMHP.
Wat weten we over PTSS?
1.In welke beroepen lopen mensen meer kans op PTSS?
Mensen die bij de politie, de brandweer of ambulance werkzaam zijn, hebben meer kans op een traumatische ervaring. Maar ook in op het eerste gezicht minder voor de hand liggende situaties ligt PTSS op de loer. Denk aan de baliemedewerker van een bank die wordt overvallen, een treinmachinist die wordt geconfronteerd met iemand die voor zijn trein springt, medewerkers op de spoedeisende hulp afdeling van een ziekenhuis die voor hun ogen een kind zien sterven. Situaties die kunnen leiden tot langdurige psychische (en/of lichamelijke) klachten voor de werknemer.
2.Openbaren de klachten zich direct na de traumatische ervaring?
Nee, dat hoeft niet. De klachten kunnen direct na het trauma ontstaan, maar ook pas jaren later.
3.Wat zijn de gevolgen van PTSS op het werk?
De klachten kunnen ernstig tot zeer ernstig zijn. Mensen kunnen lange tijd, of zelfs helemaal niet meer werken. Wat re-intergratie lastig maakt, is dat werknemers op hun werk opnieuw geconfronteerd kunnen worden met de traumatische gebeurtenis.
4.Is de werkgever aansprakelijk voor de schade die een werknemer tijdens zijn werk oploopt door PTSS?
Werkgevers hebben een aantal verplichtingen om traumatische situaties en daarmee posttraumatische stress-stoornis PTSS op het werk te voorkomen. Agressie en geweld op het werk vallen onder de arbeidsomstandighedenwet. De werkgever is verplicht om preventieve maatregelen te treffen om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen. In de verplichte risico-inventarisatie (RI&E) moeten werkgevers vastleggen of en welke werknemers risico lopen op agressie en geweld. Daarnaast is de werkgever wettelijk verplicht een Plan van Aanpak te maken ter voorkoming van PTSS op het werk.
5.Heb ik recht op een schadevergoeding bij PTSS als de werkgever nalatig is geweest op dit vlak?
Wanneer u letselschade heeft opgelopen op het werk doordat uw werkgever nalatig is geweest, kan u uw werkgever aansprakelijk stellen en een letselschadeclaim indienen voor PTSS op het werk. U kunt dan mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding voor uw PTSS-klachten.
Wat moet ik doen voor een schadevergoeding voor mijn PTSS?
Voor het aantonen van de aansprakelijkheid van uw werkgever voor de PTSS klachten, moet u aantonen dat de traumatische gebeurtenis ook daadwerkelijk plaatsvond tijdens de uitoefening van het werk.
Vraag uw werkgever en bedrijfsarts naar eventuele schriftelijke verklaringen hiervan. Wanneer uw werkgever niet beschikt over een verklaring, vraag deze dan aan de politie. Die heeft de melding en getuigenverklaringen opgenomen in het politierapport. Zijn de bij 3 en 4 genoemde verklaringen niet aanwezig, dan kan een juridische behandelaar hiervoor zorgen.
Noteer welke stappen uw werkgever onderneemt om u weer aan het werken te helpen. Mocht u schade ondervinden door onzorgvuldigheid van uw werkgever of heeft u het idee dat hij u tegenwerkt, maak dan een dossier met schriftelijke en digitale informatie, zodat u later zaken (beter) kunt aantonen.
Veelgestelde vragen over schadevergoedingen bij PTSS
1. Hoeveel schadevergoeding krijg ik bij PTSS?
De hoogte van een schadevergoeding bij PTSS hangt af van de ernst van de klachten en de financiële schade die u lijdt. In veel gevallen bestaat de schadevergoeding uit:
- Smartengeld: compensatie voor psychisch leed, variërend van €3.000 tot €25.000+, afhankelijk van de situatie.
- Medische kosten: vergoedingen voor therapieën, medicatie en psychologische hulp.
- Inkomensverlies: compensatie bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.
De exacte hoogte verschilt per geval. Een letselschadespecialist kan u helpen bij de berekening van uw claim.
2. Heb ik recht op een schadevergoeding als mijn werkgever nalatig is geweest?
Ja, als uw werkgever onvoldoende maatregelen heeft genomen om PTSS op de werkvloer te voorkomen, kunt u hem aansprakelijk stellen. Werkgevers hebben een zorgplicht en moeten:
- Risico’s op PTSS signaleren en minimaliseren.
- Psychologische ondersteuning bieden na traumatische incidenten.
- Een veilige werkomgeving creëren volgens de Arbeidsomstandighedenwet.
Als deze verplichtingen niet zijn nagekomen, kunt u een schadeclaim indienen.
3. Hoe vraag ik een schadevergoeding voor PTSS aan?
Om een schadevergoeding voor PTSS te claimen, doorloopt u de volgende stappen:
- Verzamel bewijs: medische rapporten, verklaringen van uw werkgever of politie, en een overzicht van uw klachten.
- Documenteer uw situatie: houd een dagboek bij van uw klachten en noteer hoe uw werkgever hiermee omgaat.
- Schakel juridische hulp in: een letselschadeadvocaat helpt u bij de aansprakelijkstelling en het claimproces.
Wilt u gratis advies? Onze specialisten helpen u verder.
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â