Terug naar overzicht
± 1 min

Aantal verkeersslachtoffers onder brugklassers verdubbelt in september

Het aantal verkeersslachtoffers onder brugklassers verdubbelt in september in vergelijking met de rest van het jaar. Dat is de periode dat het aantal auto’s op de weg toeneemt van 3,5 naar 8 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL. Het aantal fietsongevallen met letselschade is hierdoor hoger in deze maand.

De afgelopen tien jaar vielen door onder brugklassers 18 doden door fietsongevallen, blijkt uit cijfers van SWOV. De meesten – zeven – zijn geschept door een vrachtwagen. Onder de 10-jarigen (zeven doden in totaal) en 11-jarigen (vier) ligt het aantal dodelijke fietsongevallen beduidend lager.

Fietsongevallen door auto

VVN, dat zich baseert op cijfers van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL, adviseert ouders hun kinderen in de basisschoolleeftijd lopend of met de fiets naar school te brengen. Ouders pakken steeds vaker de auto, zodat ze daarna meteen door kunnen naar hun werk. Daarmee creëren ze files voor de school. Hierdoor raken mensen geïrriteerd. Dat leidt onnodig tot fietsongevallen met letselschade. Vooral brugklassers zijn de dupe.

Minder fietservaring

Het met de auto naar school brengen van kinderen zorgt er onbedoeld ook voor dat kinderen in de basisschoolleeftijd minder fietservaring opdoen. Als deze kinderen vervolgens naar de middelbare school gaan, worden ze in het diepe gegooid. In De Volkskrant zegt de Fietsersbond daarover: ‘Brugklassers moeten voor het eerst in hun eentje lange afstanden afleggen, weg van de vertrouwde basisschoolomgeving. Dat doen ze vaak met weinig voorbereiding.’ Een onervaren fietsen zal dan ook sneller bij een fietsongeval betrokken zijn.

Kinderen zijn onvoorspelbaar

Met een grondige verkeersvoorbereiding alleen ben je er nog niet. Deze factoren zorgen er ook voor dat brugklassers meer risico lopen op een fietsongeval met letselschade:

  • Brugklassers zijn onvoorspelbare verkeersdeelnemers. Hun brein is nog volop in ontwikkeling, waardoor ze snelheid en gevaar lastig kunnen inschatten (SWOV).
  • Brugklassers in de pubertijd zijn snel afgeleid, ook in het verkeer. Ze doen een hoop op de fiets: lachen, praten, Appen, muziek luisteren.
  • Brugklassers nemen het niet zo nauw met de regels op het fietspad. Regelmatig fietsen of slingeren ze met zijn drieën naast elkaar over het fietspad.

Ook verkeerslessen op middelbare scholen ter voorkoming fietsongevallen

VVN vindt het belangrijk dat middelbare scholen ook aandacht gaan besteden aan verkeersveiligheid, om het aantal fietsongevallen met letselschade te reduceren. Nu besteedt alleen het basisonderwijs er aandacht aan. Op middelbare scholen is verkeerseducatie geen verplicht onderdeel. Wel bieden sommige scholen op vrijwillige basis het door VVN aangeboden lespakket ‘Op de fiets? Even niets…’ aan, bedoeld om brugklassers te wijzen op de gevaren van telefoongebruik op de fiets.

Bron: De Volkskrant

Letselschade door fietsongeval?

Bel gratis onze helpdesk op 088-112 130, of neem contact op via het contactformulier.
Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.