Terug naar overzicht
± 0 min

ANWB wil dat gemeenten werk maken van fietsveiligheid

Gemeenten moeten meer werk maken van fietsveiligheid, om zo letselschade te verminderen. Dat stelt de De ANWB, die wil dat gemeenten bijvoorbeeld zorgen voor veiliger fietspaden en eventueel meer 30-kilometerzones.

De fietsveiligheid in Nederland verdient meer urgentie in de gemeenteraden, vindt de ANWB. In een interview in het AD stelt directeur Frits van Bruggen van de ANWB dat verkeersveiligheid in de vergetelheid is geraakt. Het is volgens hem tijd voor een wake-upcall. De ANWB wil dat de veiligheid op de fiets een rol gaat spelen in de gemeenteraadsverkiezingen.

Leestip!
Betere fietsmodellen moeten verkeersveiligheid verbeteren 

27 procent voelt zich onveilig 
Uit een onderzoek onder ruim 22.000 ANWB-leden blijkt dat 27 procent van de achterban zich onveilig voelt op de fiets. Dit gevoel van onveiligheid geldt vooral in de grote steden:

  • Amsterdam komt als slechtste uit de bus: 44 procent voelt zich daar onveilig op de fiets.
  • Delft: 37 procent voelt zich onveilig.
  • Maastricht: 36 procent voelt zich onveilig.
  • Utrecht: 35 procent voelt zich onveilig.
  • Den Haag: 34 procent voelt zich onveilig.

Steden als Zwolle, Lelystad en Almere scoren het best: daar voelt ruim 80 procent zich veilig op de fiets.

Leestip!
5 manieren om de verkeersveiligheid aan te pakken 

Omstreden maatregelen ter verbetering fietsveiligheid
De ANWB wil graag met gemeenten in gesprek over mogelijke oplossingen voor de fietsveiligheid. Gemeenten mogen daarbij volgens Van Bruggen omstreden maatregelen niet uit de weg gaan. Zo pleit hij onder andere voor beperkende maatregelen voor auto’s. Van Bruggen, wiens dochter ernstig hersenletsel opliep na een fietsongeluk, wil per stad en dorp bekijken of er 30-kilometerzones bij moeten komen. Daar zal niet iedere autobezitter blij mee zijn beseft de ANWB-directeur. Hij verwacht dat daar ook discussie over komt. Maar het gaat volgens hem niet om autootje pesten of fietsen pesten, het gaat om de (fiets)veiligheid van mensen.

Minder ongevallen met letselschade in 30 km zones?

Bronnen: AD / Nu.nl

Letselschade door fietsongeval?
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.