Terug naar overzicht
± 3 min

Dronken fietser aangereden, ben ik dan alsnog aansprakelijk?

Normaal gesproken moet de partij die een schadevergoeding eist bewijzen dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Als er alcohol in het spel is, dan kan de rechter van deze algemene bewijsregel afwijken. De bewijslast komt dan te liggen bij de persoon die onder invloed van alcohol heeft deelgenomen aan het verkeer. Dat betekent dat de rechter er vanuit gaat dat de aanrijding is veroorzaakt door het alcoholgebruik en dat de verkeersdeelnemer die onder invloed was aansprakelijk is voor de schade.

Verzekering

De WA-verzekering is wettelijk verplicht om de schade te vergoeden die de verzekerde maakt bij een ander. Dit is ook het geval wanneer er alcohol in het spel is. Ongeveer 40% van de verzekeraars heeft een uitsluiting voor schade die is veroorzaakt door rijden onder invloed. Dat betekent dat de verzekeraar nog steeds zal voldoen aan zijn wettelijke verplichting om de schade aan de tegenpartij te vergoeden, maar het volledige bedrag vervolgens verhaalt op de verzekerde die onder invloed was. Deelnemen aan het verkeer onder invloed van alcohol kan dus grote (financiële) gevolgen hebben.

Vergoeding van eigen schade

De WA-verzekering vergoedt de schade die de verzekerde veroorzaakt bij een ander. Als de verzekerde beperkt of volledig casco verzekerd is dan wordt ook de schade aan het eigen voertuig vergoed. Was de verzekerde tijdens de aanrijding onder invloed van alcohol? Dan wordt de eigen schade niet vergoed en moet de verzekerde de kosten dus zelf betalen. Ook heeft de verzekeraar in dat geval het recht om de autoverzekering te beëindigen. De opzegging van een verzekeraar kan problemen opleveren bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval waar alcohol in het spel was? Vertel uw verhaal aan onze experts en zij vertellen u waar u recht op heeft.