Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

E-bike zorgt voor meer en zwaarder letsel

Met een e-bike loopt u meer kans op letselschade. De opmars van elektrische fiets gaat gepaard met een groeiend aantal (dodelijke) fietsongevallen, blijkt uit politiecijfers. Bij ongevallen is het letsel daarnaast vaak twee keer zo ernstig. Vooral ouderen zijn het slachtoffer.

E-bike in opmars
Voor veel mensen is het een uitkomst: e-bike. Dankzij de de elektrische fiets heeft het fietsen onder ouderen de laatste jaren een vlucht genomen. Bijna vijftig procent van de fietstochten die 65-plussers maken, wordt afgelegd op een elektrische fiets. Ook andere doelgroepen zien de voordelen. Inmiddels wordt de helft van de e-bikekilometers gereden door niet-bejaarden.

Letselschade door e-bike
Maar er is een keerzijde. Sinds 2014 zijn zeker 79 e-bikers in Nederland omgekomen, blijkt uit recente cijfers van de politie. Bijna negentig procent van deze verkeersongevallen betrof mensen van zestig jaar of ouder. Ook blijkt dat het aantal mensen dat letselschade oploopt door fietsongelukken de laatste jaren is toegenomen. Hoeveel mensen in Nederland precies gewond raakten door een ongeluk met de elektrische fiets, is niet bekend.

Leestip!
Valongevallen zijn meest voorkomende letsel bij ouderen

Letsel vaak ernstiger
Het Universitair Medisch Centrum Groningen doet onderzoek naar letsel als gevolg van ongelukken met de elektrische fiets. Volgens chirurg Jeroen Poos van het UMCG raken E-bikers bij een verkeersongeluk twee keer zo vaak ernstig meervoudig gewond als gewone fietsers. Poos hield 23 maanden lang alle fietsongevallen bij die werden behandeld op de Spoedeisende Hulp, zowel met een gewone als een elektrische fiets. Hij concludeerde dat bijna de helft van de e-bikers hersenletsel oploopt. Ook liggen ze gemiddeld langer in het ziekenhuis en belanden ze twee keer zo vaak op de Intensive Care als gewone fietsers. Uit het onderzoek bleek verder dat ouderen die met letsel op de Spoedeisende Hulp belanden, vaak zwaarder letsel hebben dan jongere fietsers.

Leestip!
Hoofdletsel bij fietsers voorkomen, bied helm en educatie 

Risico’s
Een van de oorzaken van letselschade bij e-bikes, is de snelheid. Op een elektrische fiets rijden mensen gemiddeld harder dan op een gewone fiets. Dat stelt hogere eisen aan de reactiesnelheid, terwijl die bij oudere mensen gemiddeld juist trager is. 'Juist op het moment dat fysieke vaardigheden minder worden, gaan senioren fietsen op een fiets die 25 km per uur gaat,' zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daarnaast veroorzaakt op- en afstappen veel letsel. Een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets, en daardoor is meer spierkracht nodig voor het op- en afstappen.

Leestip!
Minder kans op letselschade door verbreden fietsstroken

E-bike dagen
Veilig Verkeer Nederland wil ouderen graag helpen de elektrische fiets veilig te gebruiken. Daarom organiseert het speciale ‘e-bike dagen’. Mensen krijgen er voorlichting en advies en leren door middel van oefeningen om op een goede manier met de elektrische fiets om te gaan. De e-bike dagen zij nu alleen  in Zeeland mogelijk. Dit jaarkont VVN met een nieuw concept om meer mensen te bereiken. Ook steeds meer ouderenbonden en gemeenten bieden vaardigheidscursussen aan voor het gebruik van de elektrische fiets.

6 praktische tips

  1. Keuze en advies: Kies een fiets die bij u past, bijvoorbeeld met een lichtere accu. Laat u goed adviseren.
  2. Maximum snelheid: Laat de maximum snelheid van uw fiets afstellen op 20 km per uur.
  3. Forceer niets: Neem de tijd om te wennen aan uw elektrische fiets door deze eerst alleen te gebruiken op rustige wegen en in rustige straten. Vermijd in het begin ook de spits.
  4. Draag een helm: Het maakt de kans op hersenletsel bij een fietsongeval veel kleiner.
  5. Val op: Zorg voor goede verlichting en draag een fluorescerend hesje. Hierdoor valt u meer op.
  6. Oefening baart kunst: volg een vaardigheidscursus bij uw gemeente of ouderenbond of ga naar een e-bike dag van Veilig Verkeer Nederland.

Bronnen: Zembla / Volkskrant

Letselschade door fietsongeval met e-bike?
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Op Letselschade.nl beantwoorden we de meest gestelde vragen naar aanleiding van fietsongevallen: