Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Geknapte aandrijfriem: Ikea roept stadsfiets 'Sladda' wereldwijd terug

Ikea roept wereldwijd de stadsfiets ‘Sladda’ terug. Er zijn problemen met de aandrijfriem: die kan tijdens het rijden plotseling knappen. Hierdoor kan de berijder van de fiets vallen en letselschade oplopen.

Licht letsel
Wereldwijd heeft Ikea elf meldingen ontvangen van geknapte aandrijfriemen bij de stadfiets ‘Sladda’. In twee gevallen leidde het gebrekkige product tot licht letsel. Na deze meldingen besloot Ikea in januari al om de verkoop van de fiets te staken. Omdat uit onderzoek blijkt dat het probleem met de aandrijfriem niet is op te lossen, haalt het bedrijf nu alle fietsen terug. Ikea wil zo voorkomen dat er meer ongevallen met mogelijke letselschade plaatsvinden.

Niet meer fietsen
Mensen die op de Sladda fietsen, krijgen het advies dat niet meer te doen. Klanten die de fiets terugbrengen, krijgen hun geld terug. Dit geldt ook voor aangeschafte accessoires die speciaal voor de fiets zijn ontworpen, zoals een beugelslot, bagagedrager en fietskar.

847 exemplaren in Nederland
De stadsfiets ‘Sladda’ van Ikea is sinds het najaar van 2016 te koop. In Nederland zijn er 847 exemplaren verkocht. Wereldwijd zijn dat er zo’n 6.000. Net als veel producten van Ikea is ook de fiets een bouwpakket dat de klant zelf in elkaar moet zetten.

Bronnen: AD / NOS

Letselschade door gebrekkig product?
Hebt u onverhoopt letselschade als gevolg van een gebrekkig product? En wilt u de product en/of verkoper aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).