Terug naar overzicht
± min

Goed idee: Smart Jacket maakt fietsen in het donker veiliger

Hoe maak je fietsen in combinatie met de weg zoeken op de smartphone in het donker veiliger? Vodafone en de Fietsersbond bedachten een ludiek concept: de Smart Jacket. Een zwart jasje met ingebouwd besturingssysteem waarmee fietsers zonder problemen de weg kunnen vinden.

Helft van fietsers in gevaarlijke situatie
Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat meer dan de helft van de Amsterdamse fietsers door gebruik van hun telefoon wel eens in gevaarlijke situaties terecht komt die kunnen leiden tot fietsongevallen. Geen verrassende uitkomst natuurlijk, maar voor de Fietsersbond en telecomprovider Vodafone een mooie aanleiding voor het lanceren van een nieuw concept: De Smart Jacket. De jas - nog niet op de markt - werd ontwikkeld door het Amsterdamse bedrijf Magic Bullet en bevat een minicomputer die verbinding kan maken met Google Maps op de smartphone.

Smiley op de rug
Hoe het werkt? Fietsers voeren hun bestemming in op de smartphone, stoppen de telefoon in hun jaszak, de smartphone maakt contact met de jas en programmeert de route. In de jas zit ingebouwde ledverlichting. Op de mouw is te zien welke richting de fietser moet: links, rechts of rechtdoor. Bijzonder is dat ook andere mensen op de rug van de fietser een pijl zien die naar links of rechts gaat als de fietser afslaat. Als de fietser de bestuurder die achter hem rijdt wil bedanken, kan hij een smiley op zijn rug tonen als hij zijn duim opsteekt.

De jas is tot nu alleen nog een concept en het is nog maar de vraag of hij op de markt komt.