Terug naar overzicht
± 0 min

Fietsers misdragen zich wel/niet in het verkeer. 7 conclusies

'Fietsers misdragen zich in het verkeer en vormen een gevaar voor andere weggebruikers. Tegelijk worden ze extra beschermd in de wet.' Dat is de conclusie naar aanleiding van een stelling in De Telegraaf. 90 procent van de respondenten zijn gefrustreerd over het fietsgedrag in Nederland.

Fietsers zijn een gevaar op de weg Deze week daagde oud-advocaat Frank Bakker de burgemeester van Amsterdam voor de rechter. Hij wilde afdwingen dat de gemeente harder gaat optreden tegen wangedrag van fietsers. Bakker zegt zich niet veilig te voelen door fietsers die op de stoep fietsen, door rood rijden en over een zebrapad racen. Het was de aanleiding voor de stelling ‘De fietser is overbeschermd’ in de Telegraaf deze week. De reactie op de stelling in 7 conclusies:

Conclusie 1: Iedereen heeft slechte ervaringen met fietsers
Vrijwel alle respondenten kunnen zich het onveilige gevoel van Frank Bakker goed voorstellen. Zij hebben namelijk ook slechte ervaringen met fietsers. 'Fietsers tarten alle regels en bij een ongeluk hebben ze altijd gelijk. Al komen ze append van links en rijden ze tegen jou aan”, zo verwoordt iemand de frustratie van 90 procent van de respondenten.

Conclusie 2: Wangedrag is erger in Amsterdam
Ook respondenten die niet in Amsterdam wonen, laten zich negatief uit over het gedrag van fietsers. Maar niet iedereen herkent het probleem in zijn eigen stad. Ruim veertig procent is van mening dat fietsers zich in Amsterdam (nog) erger misdragen dan elders.

Conclusie 3: Geen verlichting is grootste ergernis
Verschillende gedragingen van fietsers veroorzaken hun slechte imago. Bovenaan de lijst van grootste ergernissen staan:

Leestip!
Rijden zonder licht: fietsers zonder rijbewijs minder bewust van risico's

Conclusie 4: Wet moet worden aangepast
Bijna driekwart van de respondenten vindt het storend dat fietsers als ‘zwakke verkeersdeelnemers’ extra beschermd worden in de wet. Zij vinden dat de wet aangepast moet worden zodat fietsers dezelfde status krijgen als automobilisten. Reden hiervoor is onder andere dat de extra bescherming ervoor zou zorgen dat fietsers zich onschendbaar voelen door deze voorkeursbehandeling. Dit zou juist verkeersonveilig gedrag uitlokken.

Conclusie 5: Er moet een kentekenplaat of fietsbelasting komen
Sommige respondenten stellen voor een kentekenplaat in te voeren voor fietsers. Zo zouden zij ook door roodlichtcamera’s kunnen worden getraceerd en beboet. Anderen pleiten voor een fietsbelasting, zodat met dat geld de infrastructuur voor fietsers kan worden betaald.

Conclusie 6: Niet iedereen is het eens met de stelling
Een klein percentage van 8 procent, is het niet eens met de stelling. Over het algemeen zijn dit zelf fietsers. Zij ergeren zich juist aan het autoverkeer dat geen respect voor de fietser zou hebben. Zo storen zij zich aan automobilisten die geen voorrang geven op rotondes, parkeren op fietspaden, door rood rijden of afslaan waar het niet mag.

Leestip!
Gedragsveranderingen in het verkeer kunnen leiden tot afname aantal letselschadezaken

Conclusie 7: Amsterdam zal niet strenger optreden 
De meerderheid van de respondenten verwacht niet dat het door Frank Bakker aangespannen kort geding ertoe zal leiden dat Amsterdam strenger gaat optreden tegen fietsers die de regels overtreden. De meesten zouden dat wel graag willen.

Leestip!
Verkeersveiligheid: dit zijn de vijf black spots van Nederland 

Bron: Telegraaf

Letselschade door ongeval met fiets(er)?
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw (fiets)ongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.