Terug naar overzicht
± 0 min

Jaarlijks belanden bijna 5.000 wielrenners met letsel op spoedeisende hulp

Met het mooie weer neemt ook het wielrennen weer een vlucht. Meer dan een miljoen Nederlanders stappen geregeld op de racefiets. Van deze wielrenners lopen er jaarlijks bijna 5.000 letselschade op. Meer in 7 feiten.

Feit 1: 1 op de 5 wielrenners loopt fractuur op
Bijna 5.000 wielrenners belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Ruim de helft van deze mensen heeft letsel aan schouder, arm of hand. 1 op de 5 loopt een fractuur op aan schouder of sleutelbeen.

Feit 2: 19 procent letsel aan het hoofd
Bij 19 procent van de wielrenners op de SEH is er sprake van letsel aan het hoofd. Bij ongeveer een honderdtal is het schedel- of hersenletsel ernstig.

Feit 3: Letsel is relatief ernstig
Vergeleken met andere sporten is het risico om een blessure op te lopen tijdens het wielrennen, niet zo groot. Maar de blessures die opgelopen worden, zijn in de regel wel relatief ernstig. Dat komt doordat het wielrennen op de openbare weg gebeurt en vaak gepaard gaat met hoge snelheden.

Feit 4: Aantal blessures onverminderd hoog
Het aantal blessures is de laatste 7 jaar onverminderd hoog gebleven. Daarvoor lag het aantal wielrenners dat op de SEH behandeld moest worden, een stuk lager. In de periode van 2006 – 2010 ging het nog om 2.000 mensen per jaar. Sinds 2011/2012 is dit aantal meer dan verdubbeld tot tussen de 4.000 en 5.000 SEH-behandelingen per jaar.

Leestip!
Steeds meer wielrenners met ernstig letsel op de eerste hulp

Feit 5: Letsel is meestal gevolg van val
Vrijwel alle wielerblessures ontstaan door een val. Vervolgonderzoek van VeiligheidNL naar de fietsongevallen in 2016 wees uit dat 7 procent van de wielrenners viel door het aantikken van het achterwiel van een wielrenner voor hen. Een klein deel van de wielrenners wordt geraakt door een motorvoertuig of andere fietser.

Leestip!
Obstakels en gevaarlijke situaties op fietspaden onder de loep

Feit 6: 44 procent van de ongevallen op fietspaden
Ruim vier op de tien (44 procent) van de ongevallen met de racefiets gebeurde op een fietspad. In een kwart van deze gevallen ging het om een vrij liggend fietspad (13 procent), en in de rest van de gevallen om een fietspad direct langs de weg (31 procent).

Leestip!
Racefietser stelt gemeente aansprakelijk na letsel door paaltje

Feit 7: Wielrenners zonder bel grote ergernis
Ondanks dat de meeste wielerblessures het gevolg zijn van eenzijdige ongevallen, leeft het idee dat wielrenners een gevaar op de weg zijn. De nummer 1 ergernis voor fietsers in Nederland is de groep wielrenners zonder bel, bleek in 2014 uit de Grote Kampioen Fietsenenquête.

Leestip!
Fietspadcode moet orde in de fietschaos brengen

Alliantie ‘Samen Fietsen’ denkt na over veiligheid
Om het fietspad veiliger te maken voor recreatieve fietsers én wielrenners, is onlangs de Alliantie ‘Samen Fietsen’ tot stand gekomen. Hierin vertegenwoordigen de ANWB, Fietsersbond, KNWU, Landelijk Fietsplatform, Wielersportbond NTFU en VeiligheidNL allemaal één of meer gebruikersgroepen van het fietspad. Zij denken samen na over de veiligheid van alle fietsers.

Bron: VeiligheidNL

Letselschade door (Race)fietsongeval?
Heeft u onverhoopt letselschade opgelopen door een (race)fietsongeval en wilt u de tegenpartij aansprakelijk stellen?  Neem gerust telefonisch contact op met onze helpdesk. Bel gratis 0880 112 129 en wij geven u direct advies.