Terug naar overzicht
± min

Ook (klein) houten speelgoed kan leiden tot verstikking

Oproep aan alle (groot)ouders die de houten speelgoedauto Autotransporter van New Classic Toys in huis hebben. Het houten speelgoed is in een verkeerde leeftijdsindicatie ingedeeld (1-8 jaar). De kleine onderdelen kunnen bij jonge kinderen leiden tot verstikking.

Hiervoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de Autotransporter van het merk VIGA met EAN-code 6934510508258. De speelgoedauto was onder meer te koop bij Bol.com en andere online winkels. New Classic Toys en de NVWA verzoeken consumenten het speelgoed niet meer te gebruiken en terug te brengen of te sturen naar de (online) winkel waar het product is aangeschaft. Het volledige aankoopbedrag wordt uiteraard geretourneerd.

Kleine onderdelen kunnen leiden tot verstikking
De houten balkjes op de trailer, die ervoor zorgen dat de auto's niet van de speelgoedwagen rijden, worden door de NVWA gezien als kleine onderdelen. Als die in de mond worden genomen tijdens het spelen kan het verstikkingsgevaar opleveren. Verstikking door een voorwerp of voedingsmiddel komt vooral voor bij jonge kinderen onder de leeftijd van vier jaar. Ze steken van alles in hun mond. Denk aan kleine speelgoedjes of onderdelen daarvan, of te grote voedselbrokken. Doordat ze een slechte mondmotoriek hebben schiet het vaak gladde voorwerp dan in hun keel.

Symptomen van verslikking en verstikking
Bij verslikking is er heftig hoesten en blijft het kind er bij ademen. Bij een verstikking blokkeert het voorwerp de luchtweg in zo’n mate dat er geen ademhaling meer mogelijk is. Een kind dat verstikt kan in het begin mogelijk nog hoesten, maar al spoedig nog nauwelijks of in het geheel niet meer. Hierna loopt het blauw aan en verliest langzaam het bewustzijn. Stik en verslikincidenten zijn één van de meest voorkomende redenen waarvoor kinderen op de Spoedeisende Hulp belanden. Het is daarom heel belangrijk goed op te letten met welke voorwerpen en etenswaren je je/een kind in aanraking laat komen.

Een top 10- van potentieel gevaarlijke etenswaren en voorwerpen:

  • Noten en popcorn.
  • Hele druiven en cherry tomaten.
  • Hot dogs/knakworsten.
  • Rauwe wortels.
  • Harde snoepjes.
  • Ballonnen.
  • Appels.
  • Klein speelgoed.
  • Munten.

Laat een kind dus nooit alleen met dingen waarin het potentieel kan stikken, ook niet als het maar heel eventjes is. Kinderen zijn watervlug, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wie is bij letselschade of verstikking door klein speelgoed aansprakelijk?
De veiligheid van speelgoed wordt van tevoren gemeten. Ook wordt het op de verpakking vermeld als het speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd.
Heeft u of uw kind letselschade opgelopen door onveilig speelgoed of doordat een verkeerde leeftijdsaanduiding op de verpakking stond? Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade en eventueel te ondernemen vervolgstappen in het proces. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.