Terug naar overzicht
± min

Verzekeraars mogen geen onderscheid maken in geslacht bij bepaling vergoeding letselschade

Verzekeraar Reaal mag de vergoeding voor letselschade niet anders berekenen voor jonge vrouwen dan voor jonge mannen. Dat is discriminatie. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens onlangs geoordeeld. Reaal wil nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak.

In de zaak waarin het College voor de Rechten van de Mens zegt dat Reaal discrimineert, ging de verzekeraar er bij de letselschadeberekening vanuit dat de vrouw kinderen zou krijgen, vanaf haar 27e tot haar 37e niet zou werken en daarna parttime zou werken. Dit leidde tot een flink lager letselschadebedrag.

Gelijke uitgangspunten bij letsel
Vorig jaar deed de rechtbank in Den Haag uitspraak in deze letselzaak en stelde dat het redelijk is te veronderstellen dat de vrouw kinderen zou krijgen en tien jaar niet zou werken. De PvdA stelde begin dit jaar Kamervragen over deze kwestie.
Het College acht het ‘hoogst onwaarschijnlijk dat Reaal dezelfde uitgangspunten ook toepast op mannen. Het gebruik van verschillende uitgangspunten voor mannen en vrouwen heeft aanzienlijke consequenties voor de hoogte van het letselschadebedrag.’ Dit ‘onderscheid op grond van geslacht is aan te merken als discriminatie en dus in Nederland verboden.’
 Het College gaat een dringend beroep doen op de verzekeringsbranche om voor mannen en vrouwen gelijke uitgangspunten te hanteren.

Alternatieve mogelijkheden
De advocaat in deze zaak is tevreden met het positieve oordeel van het College en onderzoekt op dit moment alternatieve mogelijkheden - waaronder mediation - om het geschil met Reaal te beslechten. Leidt dat niet tot een positief resultaat, dan gaat de advocaat alsnog in hoger beroep.