Terug naar overzicht
± min

Slim fietsslot blokkeert smartphone jonge fietser

Een fietsslot dat niet de fiets op slot zet, maar de telefoon blokkeert. KPN, Veilig Verkeer Nederland en Axa hebben zo'n slim fietsslot, de Safelock, ontwikkeld. Het moet appende jeugd behoeden voor fietsongevallen met letselschade.

Na de SafeDrivePod van Gazelle en de Safe2Bike, de slimme fietsbel van Softwarebedrijf Sap en verzekeraar Interpolis, komen KPN, Veilig Verkeer Nederland en slotenfabrikant Axa met een soortgelijk initiatief: Een slim fietsslot - De Safelock - dat het toestel tijdelijk blokkeert. Zodat fietsers tijdens het fietsen niet kunnen bellen of appen met hun smartphone. Het slot moet met name het aantal fietsongevallen bij kinderen beperken.

Smartphone gebruik boosdoener letselschade
Kijkend naar de ongevallencijfers blijkt dit behoeden voor fietsongevallen geen overbodige luxe. Maar liefst één op de vijf fietsongelukken bij kinderen wordt veroorzaakt door het smartphonegebruik tijdens het fietsen. In 2015 raakten 441 kinderen gewond en kwamen er 12 om het leven. Uit wetenschappelijk onderzoek van Alpha.One in opdracht van KPN blijkt bovendien dat niet alleen het gebruik van de smartphone op de fiets voor afleiding zorgt, maar dat het ontvangen van trillingen en geluidsmeldingen van apps als Snapchat, WhatsApp en Instagram al zorgt voor een verminderde aandacht voor het verkeer.

Leestip!
Tijdens het fietsen je telefoon bedienen moet verboden worden.

Hoe het slimme fietsslot werkt
Het slimme fietsslot 'praat' met het mobiele netwerk. Het kan tijdelijk internet en bellen blokkeren zodra de fiets van het slot wordt gehaald. Het slot, de Safe Lock- wordt niet meer met een sleutel geopend en gesloten, maar via een app. Deze app stuurt zodra je het slot ontgrendelt, een signaal naar het netwerk van KPN. Het data- en telefoonverkeer wordt vervolgens tijdelijk stopgezet, met uitzondering van het alarmnummer 112. Zodra de fiets met de app op slot is gezet kan de gebruiker weer volledig gebruik maken van de smartphone.

Fietsslot in de winkel
De app komt als eerste uit voor Android-telefoons. De Safe Lock wordt deze zomer in een besloten pilot getest. Het slimme fietsslot zal eind van het jaar in de winkels liggen.

Heeft u letselschade opgelopen door smartphone-gebruik?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.