Terug naar overzicht
± min

Steeds meer wielrenners met ernstig letsel op Eerste Hulp

Gebroken sleutelbenen, ingeklapte longen of zelfs hersenschade. Wielrenners die met een snelheid van meer dan 40 kilometer per uur op het wegdek klappen, eindigen in toenemende mate met ernstig letsel op de Spoedeisende Hulp. In vier jaar tijd is het aantal meer dan verdubbeld.

In 2014 belandden er meer dan 5.000 wielrenners na een ongeluk met (ernstige) letselschade op de eerste hulp. In 2010 waren dit er nog 2.000. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Hiermee staan ze aan kop als het gaat om de medische kosten van sportblessures. De behandeling van een gevallen wielrenner kost gemiddeld 2.900 euro. Daarmee zijn fietsongevallen met een racefiets een van de duurste sportblessures die op de Spoedeisende Hulp worden behandeld.

Wie belanden op de Eerste Hulp?
VeiligheidNL constateert dat met name mannen van veertig jaar en ouder op de Eerste Hulp belanden. Juist mannen van deze leeftijd stappen regelmatig op hun racefiets. Daarbij worden vaak wegsnelheden van over de 40 kilometer per uur behaald. Juist deze leeftijdsgroep is kwetsbaar omdat een val vaak veel meer impact heeft dan op jongere leeftijd.

Top-6 behandelingen op de Spoedeisende Hulp:
1. Voetbal                 45.000
2. Paardrijden           8.800
3. Hockey                   8.200
4. Wielrennen           5.100
5. Vechtsport             3.300
6. Volleybal                3.100

Gemiddelde kosten per sport:
1. Wielrennen          € 2.900
2. Paardrijden         € 1.600
3. Volleybal              € 1.100
4. Voetbal                 € 900
Vechtsport          € 900
5. Hockey                 € 800

Bron: EenVandaag.nl

Altijd zelf aansprakelijk voor letselschade bij wielerongeval?
Wielrennen is een risicovolle sport. Toch is het ook mogelijk dat niet de wielrenner zelf, maar een ander aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade. Denk aan het plotseling oversteken van een persoon of een dier. Of een medewielrenner die het slachtoffer opzettelijk duwt. Maar ook een organisator van een sportevenement kan aansprakelijk worden gesteld. Denk aan een val met letselschade tot gevolg door gevaarlijk wegdek of een te scherpe bocht.

Vrijblijvend advies?
Heeft u letselschade opgelopen tijdens het wielrennen door toedoen van een ander? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).