Terug naar overzicht
± min

Telefoongebruik op de fiets leidt (toch) niet tot meer ongevallen

Bellen of muziek luisteren op de fiets, leidt niet tot meer ongelukken met letselschade. Dat is de verrassende uitkomst van een onderzoek van de TU Delft en de SWOV onder ruim 2.000 fietsers.

Telefoongebruik op de fiets lijkt toch geen veroorzaker van ongevallen met letselschade. Hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee en Agnieszka Stelling van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van de smartphone op de fiets. Hieruit blijkt dat fietsers met een telefoon in de hand nauwelijks vaker betrokken zijn bij een ongeluk dan fietsers zonder telefoon in de hand.

Onverwachte uitkomst telefoongebruik op de fiets
De resultaten zijn verrassend, want er wordt al jaren gewaarschuwd voor het gebruik van mobieltjes op de fiets. Dit zou gevaarlijk zijn en leiden tot veel letsel. Onderzoeker Van Wee had de uitkomst zelf ook niet verwacht: “We hadden er rekening mee gehouden dat we een verband zouden vinden tussen de mate waarin mensen muziek luisteren en telefoneren en het aantal ongevallen dat ze hebben. Maar dat konden we dus niet aantonen.”

Leestip!
Een app-verbod op de fiets: driekwart van Nederland is voor

Voorzichtiger fietsen om letsel te voorkomen
Voor het onderzoek werden 2.249 fietsers ondervraagd over bellen en muziek luisteren op de fiets. De onderzoekers geven als mogelijke verklaring voor het kleine aantal ongelukken, dat mensen hun gedrag aanpassen als ze met hun telefoon in de hand op de fiets zitten. Zo gaan ze minder hard rijden of beter om zich heen kijken. Of ze gebruiken hun mobiel alleen onder veilige omstandigheden en niet in het drukke verkeer. Daarnaast kan het zo zijn dat mensen die op de fiets bellen, relatief goede fietsers zijn.

Leestip!
Appen en bellen niet grootste boosdoeners fietsongevallen

Resultaten zijn geen vrijbrief
Het onderzoek ging specifiek over bellen en muziek luisteren op de fiets. Het zegt niets over appen of het versturen van berichtjes tijdens het fietsen. Van Wee geeft daarbij aan dat je de resultaten niet moet zien als vrijbrief om de smartphone ineens te gaan gebruiken op de fiets. “Het is link om nu te denken: het maakt niet uit, want het heeft toch geen invloed op de veiligheid. Dat is een heel gevaarlijke conclusie.”

Leestip!
Hoe gevaarlijk is smartphone gebruik tijdens het fietsen?

In lijn met eerder onderzoek
De conclusies van het onderzoek zijn niet helemaal nieuw. Ze liggen in lijn met een onderzoek dat kenniscentrum VeiligheidNL vorig jaar deed. Daar bleek toen al uit dat slechts 1,2 procent van de slachtoffers van een fietsongeluk een smartphone in de hand had. De meeste ongelukken worden veroorzaakt door ouderen.

Leestip!
Ouderen vaak slachtoffer bij eenzijdige fietsongevallen

Verbod op smartphone-gebruik op de fiets
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur werkt intussen aan een verbod op het gebruik van een smartphone op de fiets. Ze wil in 2018 met een voorstel komen voor een appverbod voor fietsers, dat vanaf 2019 kan ingaan. Het is nog maar de vraag hoe zinvol dat is. Onderzoeker Van Wee denkt dat het slim is om eerst meer onderzoek te doen. Meerderheid is voor verbod Driekwart van de Nederlands wil het actief bedienen van de telefoon op de fiets in de ban doen, bleek in 2017. De meerderheid gaf aan dat zij het een urgent probleem vinden en vaak gevaarlijke situaties zien als gevolg van telefoongebruik op de fiets.

Leestip!
Tijdens het fietsen je telefoon bedienen moet verboden worden

Bron: NOS / ANP

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval veroorzaakt door smartphone-gebruik?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.