Twee typen letselschade bij berekenen schadevergoeding
1. Materiële letselschade - Wat is materiele letselschade?
Materieel letsel is letselschade die is ontstaan door het ongeval en kan worden uitgedrukt in geld. Voorbeelden van materiële letselschade zijn:
- Ziekenhuiskosten;
- Misgelopen inkomsten;
- Kosten die je hebt voor huishoudelijke hulp die je normaal zelf zou doen;
- Opgelopen schade aan het voertuig waarmee je reed zoals auto, scooter, fiets;
- Schade aan andere eigendommen, zoals kleding, maar ook accessoires;
2. Immateriële letselschade - Wat is immateriële letselschade?
Immaterieel letsel kan in tegenstelling tot materiële schade niet direct in geld worden uitgedrukt. Dit kan bijvoorbeeld emotioneel letsel zijn als gevolg van de pijn, het verdriet en de verminderde kwaliteit van leven na een letselongeval. Ook de schaamte na het oplopen van een ontsierend litteken of (blijvende) psychische schade valt hieronder. Bij immaterieel letsel kan er sprake zijn van langdurige of zelfs blijvende gevolgen. In dat laatste geval hebben we het over blijvend letsel.


Hoe berekenen we de schadevergoeding voor jouw letselschade?
Het in kaart brengen van de volledige letselschade claim die we voor je gaan indienen, gaat niet over één nacht ijs. Er komen namelijk diverse gegevens samen om de schadeclaim compleet te maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische gegevens of gegevens van een Arbo-arts, zoals het verwachte arbeidsongeschiktheidspercentage. Deze laatste gegevens hebben we nodig om een inschatting te maken van jouw gemiste inkomsten in de toekomst.
Voor de definitieve berekening van de schadevergoeding voor jouw letselschade moeten je dossier helemaal compleet zijn. Daarom vinden wij snel schakelen en een efficiënte samenwerking met alle partijen erg belangrijk. We doen er alles aan om jouw dossier zo snel mogelijk compleet te krijgen!
Schadevergoeding berekenen voor materiele letselschade
Om de materiële schadevergoeding te berekenen, brengen we alle kosten die je op dit moment maakt en nog verwacht te maken in kaart. Denk hierbij aan eerdergenoemde medische kosten en schadeposten, maar ook aan een vergoeding van huishoudelijke hulp of werk in de tuin (afhankelijk van de grootte van je huis en huishouden). Samen met jou stellen we een realistische schadeclaim op van jouw materiële letselschade.
Schadevergoeding berekenen voor immateriële letselschade
De hoogte van een schadevergoeding voor blijvend letsel met daarbij ook de immateriële schade (het smartengeld) is soms lastig vast te stellen. In eerste instantie wordt er gekeken naar de ernst van het letsel en naar de gevolgen voor het dagelijks leven. De specifieke omstandigheden van het slachtoffer spelen daarbij een belangrijke rol. Om de hoogte van de vergoeding in te schatten zal een goede letselschadespecialist ook kijken naar voorbeelden van letselschadebedragen in rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken. Hiervoor gebruiken onze letselschadespecialisten de ANWB Smartengeldgids.
Laat ons de schadevergoeding berekenen voor jouw letselschade
Wil je een letselschade claim indienen? Bel LetselSchade.nl voor gratis juridisch advies, of dien je letselschade claim online in. We helpen jou om de maximale schadevergoeding te krijgen voor jouw letsel!
Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

Juridische hulp na letselongeval met (blijvend) letsel
Heb jij tijdelijk of blijvend letsel opgelopen na een ongeval? Zoek niet verder en neem direct contact op met onze experts en letselschadejuristen. Zij geven direct een gefundeerd en kosteloos advies. LetselSchade.nl helpt je gratis om een rechtvaardige schadevergoeding te berekenen en te claimen voor jouw letselschade. Wij hebben al veel mensen naar tevredenheid geholpen bij het berekenen van hun schadevergoeding!
Berekenen schadevergoeding - veelgestelde vragen:
In de meeste gevallen is bij een kop-staartbotsing de achteroprijder aansprakelijk. Er wordt vanuit gegaan dat de achteroprijder namelijk niet voldoende afstand heeft bewaard of onvoldoende oplettend is geweest. Hier bestaan echter uitzonderingen op. Vraag onze letselschadejuristen wie in jouw geval aansprakelijk is, want er kunnen verkeerssituaties voordoen waarbij de achteroprijder niet aansprakelijk is voor de schade na het ongeval:
- Er kunnen verkeerssituaties voordoen waarbij de voorste automobilist plotseling abrupt gaat remmen, waardoor de achteroprijder geen kant op kan en noodgedwongen tegen de voorligger aan botst. In dat geval is de achteroprijder niet aansprakelijk.
- Daarnaast kan het zijn dat de voorste auto de achteroprijder afsnijdt. In dat geval wordt het ongeval niet veroorzaakt, omdat de achteroprijder onvoldoende afstand heeft gehouden. Ook in dit geval zal de achteroprijder niet aansprakelijk zijn voor het letsel van de voorste automobilist.
Wie in welke verkeerssituatie aansprakelijk is voor een ongeval is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Als je contact opneemt met een van onze letselschadejuristen dan kunnen wij direct voor je nagaan of je juridisch gezien een haalbare zaak hebt.
Ja, een letselschade uitkering is belastingvrij. Je hoeft dus geen belasting te betalen als je een schadevergoeding ontvangt na een ongeval waar je letselschade aan hebt overgehouden. De Belastingdienst kan echter wel oordelen dat je belasting moet afdragen wanneer het verlies aan inkomsten onderdeel vormt van de schadevergoeding.
Hoewel onze letselschadejuristen bij het berekenen van je verlies aan verdienvermogen alleen een compensatie vragen voor de gemiste netto inkomsten en de schadevergoeding in deze dan ook onbelast zou moeten zijn, kan het toch voorkomen dat de Belastingdienst aangeeft dat je hierover belasting moet betalen. In dat geval kan je altijd bezwaar aantekenen bij de Belastingdienst.
Als letselschadeslachtoffer heb je na een verkeersongeval recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de emotionele schade die je hebt opgelopen na het ongeval, het is dus een vergoeding voor alle geleden pijn en verdriet.
Deze onzichtbare schade kan niet in geld worden uitgedrukt. Het is om deze reden dan ook niet mogelijk om op voorhand aan te geven hoe hoog je vergoeding aan smartengeld zal zijn. Het berekenen van smartengeld is specialistisch werk, onze letselschadejuristen claimen kosteloos het maximale smartengeldbedrag voor het slachtoffer.
Wel zijn er een aantal factoren belangrijk bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding. Zo zal onder andere gekeken moeten worden naar het type letsel dat je hebt opgelopen, de tijdsduur van het herstel, de pijn die je hebt geleden, of er sprake is van blijvend letsel, of je littekens overhoudt aan het ongeval, de mate van arbeidsongeschiktheid, de impact van het ongeval op je leven en je leeftijd. Aan de hand van deze punten zal de hoogte van je smartengeld berekend worden.
De hoogte van je schadevergoeding bij een verkeersongeval is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- Ernst van het letsel
- Herstelduur van het herstel
- Mate van arbeidsongeschiktheid
- Impact van het ongeval
- Schade die je in de toekomst zult lijden
Aan de hand van deze factoren wordt bepaald wat de hoogte van de schadevergoeding is. Zoals gezegd beïnvloedt het herstelproces de hoogte van de schadevergoeding. Bij auto-ongelukken ontstaan bijvoorbeeld vaak whiplash klachten. Het herstel van een whiplash kan zeer traag gaan. Soms houden slachtoffers zelfs blijvende klachten over aan een whiplash. In dat soort gevallen zal de hoogte van de schadevergoeding hoger uitvallen.
Ook de mate van arbeidsongeschiktheid speelt een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Mocht je door je letsel niet kunnen werken en loop je daardoor inkomen mis dan spreekt het voor zich dat dit een grote schadepost is dat ook meegenomen wordt in de schadevergoeding.
Gelet op het feit dat meerdere factoren bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding is kan niet op voorhand worden gezegd hoe hoog de schadevergoeding zal uitvallen.
Als je betrokken bent geweest bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en je hebt letsel opgelopen, dan is het erg belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te vergaren. Wij geven alvast twee tips om een voortvarend van start te gaan met het verhalen van een schadevergoeding. Om te bepalen of er recht is op vergoeding van de schade moet namelijk vastgesteld kunnen worden hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en of er mogelijk verkeersfouten zijn gemaakt.
Schadeaangifteformulier
Het is aan te raden om direct na een verkeersongeval een schadeaangifteformulier in te vullen met de wederpartij. Het schadeaangifteformulier moet door beide partijen worden ondertekend. Het schadeaangifteformulier wordt, nadat het is ondertekend door beide partijen, aangemerkt als een onderhandse akte. Dat betekent dat daaruit het bewijs voortvloeit dat de schade is ontstaan zoals beschreven staat op het schadeaangifteformulier. Met het schadeaangifteformulier kunnen we de toedracht van het ongeval en de schuldvraag aantonen. Dit is alles bepalend voor de aansprakelijkheid. Het is belangrijk om het schadeaangifteformulier ter plaatse in te vullen, omdat je daarmee voorkomt dat in een later stadium onenigheid ontstaat over de toedracht van het ongeval en de schuldvraag.
Informeer de (huis)arts
Daarnaast is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. Dit om aan te aantonen dat de klachten gerelateerd zijn aan het ongeval. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact met ons op zodat wij kunnen beoordelen of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Meer veelgestelde vragen