Vragenlijst wordt geladen...
Antwoorden
Resultaat

Wil je een specifiekere indicatie?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met één van onze adviseurs op.

085 019 3787  06-159 559 48

Of laat ons je terugbellen

Berekenen schadevergoeding: twee soorten letselschade

1. Materiële letselschade - Wat is materiële letselschade?

Materieel letsel is letselschade die is ontstaan door het ongeval en kan worden uitgedrukt in geld. Voorbeelden van materiële letselschade zijn:

 • Ziekenhuiskosten;
 • Misgelopen inkomsten;
 • Kosten die je hebt voor huishoudelijke hulp die je normaal zelf zou doen;
 • Opgelopen schade aan het voertuig waarmee je reed zoals auto, scooter, fiets;
 • Schade aan andere eigendommen, zoals kleding, maar ook accessoires;

Het berekenen van de materiële letselschade is nog niet zo makkelijk; zie maar rekening te houden met alle mogelijke kostenposten, ook in de toekomst. Onze letselschadespecialisten hebben gelukkig ruimschoots ervaring en weten waar ze op moeten letten bij het claimen van jouw schadevergoeding. We zien hierbij geen detail over het hoofd!

2. Immateriële letselschade - Wat is immateriële letselschade?

Immaterieel letsel kan in tegenstelling tot materiële schade niet direct in geld worden uitgedrukt. Immateriële letselschade wordt uitgekeerd in de vorm van smartengeld. Dit kan bijvoorbeeld emotioneel letsel zijn als gevolg van de pijn, het verdriet en de verminderde kwaliteit van leven na een letselongeval. Ook de schaamte na het oplopen van een ontsierend litteken of (blijvende) psychische schade valt hieronder. Bij immaterieel letsel kan er sprake zijn van langdurige of zelfs blijvende gevolgen. In dat laatste geval hebben we het over blijvend letsel.

smartengeld ligt op de smartengeldgids en burgerlijk wetboek
LetselSchade.nl verstuurt namens het slachtoffer de aansprakelijkstelling

Hoe berekenen we de schadevergoeding voor jouw letselschade?

Het in kaart brengen van de volledige letselschade claim die we voor je gaan indienen, gaat niet over één nacht ijs. Er komen namelijk diverse gegevens samen om de schadeclaim compleet te maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische gegevens of gegevens van een Arbo-arts, zoals het verwachte arbeidsongeschiktheidspercentage. Deze laatste gegevens hebben we nodig om een inschatting te maken van jouw gemiste inkomsten in de toekomst.

Voor de definitieve berekening van de schadevergoeding voor jouw letselschade moeten je dossier helemaal compleet zijn. Daarom vinden wij snel schakelen en een efficiënte samenwerking met alle partijen erg belangrijk. We doen er alles aan om jouw dossier zo snel mogelijk compleet te krijgen, en voor jou een maximale schadevergoeding te claimen.

Schadevergoeding berekenen voor materiele letselschade

Om de materiële schadevergoeding te berekenen, brengen we alle kosten die je op dit moment maakt en nog verwacht te maken in kaart. Denk hierbij aan eerdergenoemde medische kosten en schadeposten, maar ook aan een vergoeding van huishoudelijke hulp of werk in de tuin (afhankelijk van de grootte van je huis en huishouden). Samen met jou stellen we een realistische schadeclaim op van jouw materiële letselschade.

Schadevergoeding berekenen voor immateriële letselschade

De hoogte van een schadevergoeding voor blijvend letsel met daarbij ook de immateriële schade (het smartengeld) is soms lastig vast te stellen. In eerste instantie wordt er gekeken naar de ernst van het letsel en naar de gevolgen voor het dagelijks leven. De specifieke omstandigheden van het slachtoffer spelen daarbij een belangrijke rol.

Immateriële schadevergoeding berekenen

De immateriële letselschade berekenen we aan de hand van eerder gemaakte zaken op dit gebied. Hierbij bekijken we als letselschadespecialist ook  voorbeelden van letselschadebedragen in rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken. Hiervoor gebruiken we de ANWB Smartengeldgids. De hoogte van het smartengeld berekenen is lastig, omdat dit erg afhangt van je persoonlijke situatie en hoe jij de situatie ervaart. Zo kan dit afhangen van:

 • De ernst van het letsel;
 • De duur van je ziekenhuisopname
 • Blijvend fysiek letsel dat emotioneel effect heeft; bv een lelijk litteken of een verloren ledemaat
 • Je leeftijd bij het ongeluk; hoe lang verwachten we dat je met de blijvende immateriële schade moet leven?
 • In hoeverre je hobby's nog kunt uitvoeren, hierbij kan ook een hoop psychische pijn kijken
 • Mate van arbeidsongeschiktheid, daarmee je carrièreperspectief en het lijden dat hierbij komt
 • Je zelfredzaamheid, stel dat je voor lange tijd afhankelijk blijft van zorg, dan tast dit je gevoel van autonomie aan

Wil je toch een inschatting krijgen van de hoogte van jouw immateriële schadevergoeding, bereken dan hier een indicatie van je smartengeld. Deze inschatting kan erg uiteenlopen.

Laat ons de schadevergoeding berekenen voor jouw letselschade 

Wil je een letselschade claim indienen? Bel LetselSchade.nl voor gratis juridisch advies, of dien je letselschade claim online in. We helpen jou om de maximale schadevergoeding te krijgen voor jouw letsel!

Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

jurist in auto van Jurilex Letselschade

Juridische hulp na letselongeval met (blijvend) letsel

Heb jij tijdelijk of blijvend letsel opgelopen na een ongeval? Zoek niet verder en neem direct contact op met onze experts en letselschadejuristen. Zij geven direct een gefundeerd en kosteloos advies. LetselSchade.nl helpt je gratis om een rechtvaardige schadevergoeding te berekenen en te claimen voor jouw letselschade. Wij hebben al veel mensen naar tevredenheid geholpen bij het berekenen van hun schadevergoeding!

KlantTC de Boer
"Na zware val in bus door onoplettende chauffeur Jurilex ingeschakeld. Prettige en deskundige hulp gehad van dhr RP Smith. In drie maanden tijd een mooi resultaat behaald qua schadevergoeding/smartengeld. Wat een snel succes. Jurilex een absolute aanrader en zeer ter zake deskundig."
Prive
"Ik heb voor Jurilex letselschade gekozen , omdat er geen kosten aan verbonden zijn ook al duurt het een aantal jaren voordat de verzekerings maatschappij uitbetaald."
de heer Abdullahi
"de heer van santen is een zeer goede man, hij heeft mijn zaak echt met zorg behandeld en hij deed zijn best om de zaak te laten slagen. ik ben erg blij met de service van jurilex."
Cindy
"Na mijn auto ongeluk Jurilex Letselschade gebeld en er is meteen een dossier aangemaakt. Communicatie is helder, vlot en ik ben regelmatig op de hoogte gehouden, zowel telefonisch als via de mail. Jurilex is geïnteresseerd in je en in je welzijn en herstel. Al met al een zeer positieve ervaring en ik zou iedereen Jurilex willen aanraden!"
mevrouw Overbosch
"Heel goed geholpen door meneer van Santen. Heeft niet heel lang geduurd voordat alles rond was."
Amber
"Jurilex heeft ons (mijn vriend en mij) goed geholpen met onze klachten na een auto ongeluk."
mevrouw C. B.
"Letselschadejurist de heer J.W. Berg heeft mij op een professionele en maatgerichte manier bijgestaan bij het verhalen van de schade na een auto-ongeval. Hij denkt mee, anticipeert en onderhoudt goed contact. Hij heeft mijn schade snel en volledig kunnen verhalen. Alle lof voor zijn inzet!"
Manon
"Fijn geholpen na een aanrijding met een auto. Onderling veel contact, wordt naar het uiterste gestreefd."
heer Stempher
"Erg goed geholpen! Alle zorgen worden uit handen genomen. Jurilex zorgt voor een soepele ordening van de gemaakte kosten bij het desbetreffende ongeval. Ik wil in het speciaal Jan-Willem Berg bedanken voor de perfecte afhandeling van mijn situatie."
Yassine
"M.Koc, aardige vriendelijke helpende man. Heeft me goed geholpen met mijn letselschade. Zeker een aanrader."
Meer reviews

Berekenen schadevergoeding - veelgestelde vragen:

Heb ik recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?
Tegenpartij is weggereden, hoe de aansprakelijkstelling regelen?
Een naaste heeft letselschade en ligt in ziekenhuis. Wat kan ik doen?
Is letselschade vermogensschade?
Wat zijn de kosten van juridische hulp bij verkeersongeval?

Meer veelgestelde vragen

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Mariëlle de Bruin
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

 1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee
 2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee
 3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee
 4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee
Alle vragen met JA beantwoord

Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op. 

1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

 

Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

 1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee
Jouw antwoord is JA

Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

Jouw antwoord is NEE

Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

­Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

 1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee
 2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee
 3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee
Alle vragen met JA beantwoord

Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op. 

1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.