✔ Kosteloos juridische hulp                         ✔ Rechtvaardige schadevergoeding               ✔ Altijd in de buurt

Letselschadevergoeding

U kunt als letselschade slachtoffer de tegenpartij aansprakelijk stellen en een letselschadevergoeding claimen voor de letselschade die u heeft opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een fietsongeval, auto-ongeval of bedrijfsongeval. Onder letselschade of letsel verstaat men zowel de lichamelijke als de geestelijke (immateriële) schade die u als letselschade slachtoffer ondervindt door het ongeval.

Stel eerst de aansprakelijkheid vast

Voor het claimen van een letselschadevergoeding is het belangrijk om eerst de aansprakelijkheid van de tegenpartij vast te stellen. Zonder aansprakelijke tegenpartij is er namelijk niemand om de letselschadevergoeding op te verhalen. Vaak ligt het erkennen van aansprakelijkheid voor de hand. Bovendien zijn er diverse wettelijke regelingen die letselschade slachtoffers beschermen, zoals bij bedrijfsongevallen en fietsongevallen waarbij wordt aangeven wie aansprakelijk is in bepaalde situaties.

Hoe wordt de hoogte van een letselschadevergoeding berekend?

Voor het berekenen en bepalen van de hoogte van uw letselschadevergoeding wordt vaak gekeken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare zaken. Volgens het Nederlands recht moet alle schade die voortkomt uit een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is te worden vergoed door de aansprakelijke partij. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade 

Materiële schade is alle schade die in geld waardeerbaar is, zoals:

 • inkomensschade ofwel verlies van verdienvermogen als gevolg van arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • re-integratiekosten
 • kosten door gemiste promotiekansen
 • ziekenhuiskosten
 • kosten van medische behandelingen
 • kosten van revalidatie
 • kosten van huishoudelijke hulp
 • reiskosten
 • telefoonkosten en portokosten
 • (buiten)gerechtelijke kosten van een rechtszaak

Immateriële schade

De letselschadevergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Immateriële schade is alle schade die niet concreet op geld waardeerbaar is. Het is daarom lastig om de hoogte hiervan goed in te schatten.

Voorbeelden van immateriële schade:

 • leed
 • pijn
 • gederfde levensvreugde

In de smartengeldgids staan vele gerechtelijke uitspraken waarin smartengeld is toegewezen. Elke vier jaar verschijnt een nieuwe versie van de ANWB smartengeldgids.

Direct uw verhaal vertellen?

Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

Hoe kan ik mijn letselschade berekenen?

Op onze website staan 2 rekentools waarmee u zelf uw letselschade kunt berekenen:

Op de pagina Letselschade berekenen kunt u meer informatie vinden over het berekenen van letselschade en welke factoren van invloed zijn op de hoogte van het letselschade.

Letselschadevergoeding claimen

De hoogte van een letselschadevergoeding is vaak niet eenvoudig te berekenen, daarom wordt vaak een letselschadebureau ingeschakeld. Een letselschadebureau behartigt uw belangen, geeft advies en verzorgen de aansprakelijkstelling en afwikkeling van het schaderegelingsproces.

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zaken over uw letselschade documenteert. Bewaar bijvoorbeeld bonnen, afschriften en betaalwijzen, zodat u deze als bewijs van de gemaakte kosten kan toevoegen aan uw letselschadeclaim.

Gratis hulp bij het claimen van letselschade?

Wij beantwoorden graag jouw vragen over letselschade, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Je ontvangt binnen één werkdag een reactie.

Hoe kunnen wij je bereiken?

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk de situatie bespreken? Je kan altijd het contactformulier invullen

Letselschade.nl specialisten
Of bel gratis even
met onze specialisten

0880 112 130

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 uur en 17:30 uur. Buiten deze tijden kan je gebruik maken van het contactformulier of een bericht via WhatsApp sturen.